Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Лешников кейк | Hazelnut cake

Лешници и шоколад си е класическа магия, на едно мнение сме по въпроса нали?
Идеята за този кейк е от тук, но промених леко рецептата, за да я направя по мой вкус. Получи се страхотен шоколадов кейк с много приятен аромат. Самия кекс е леко сух (няма никаква мазнина освен от лешниковия тахан) и затова му направих една много хубава заливка, която правя често за най-различни десерти, и с която кейка стана идеален. Не, че не можеше и без нея, просто аз предпочитам винаги всичко да е сочно, не само десертите, но и всичко останало.



Продукти:
за кейка:
  • 300г брашно от спелта
  • 30г какао
  • 1ч.л. сода + 1 с.л. оцет или лимонов сок
  • 70г лешников тахан
  • 170г мед или сироп от агаве
  • 400мл мляко от спелта
  • ванилия
за заливката:
  • 40г кокосово масло
  • 40г мед или агаве
  • 15-20г какао
Приготвяне:
  1. Сложете всички съставки в голяма купа и с помощта на тел за разбиване, смесете всичко много добре, докато не получите гладка шоколадова смес
  2. Изсипете сместа в желаната от вас кексова форма и печете в предварително загрята на 170°С фурна за около 35-40 минути или докато клечка за зъби излиза суха
  3. Оставете кейка да изстине и през това време направете заливката
  4. Разтопете кокосовото масло, добавете меда или сиропа от агаве заедно с какаото и разбъркайте
  5. След като кекса изстине залейте отгоре
---------------------------------------
Ingredients:
for the cake:
  • 300g spelt flour
  • 30g cocoa powder
  • 1tsp bicarbonate of soda + 1Tbsp vinegar or lemon juice
  • 70g hazelnut tahini
  • 170g honey or agave
  • 400ml plant milk
  • vanilla
for the glaze:
  • 40g coconut oil
  • 40g honey or agave
  • 15-20g cocoa powder
Instructions:
  1. Put all of the ingredients in a big bowl and by using a whisk mix everything together until you get a nice smooth chocolate batter 
  2. Pour the mixture in a cake pan of your liking and bake in a preheated to 170°C oven for about 35-40 minutes or until a tooth pick comes out clean
  3. Leave the cake to cool on a cooling rack and in the mean time make the glaze
  4. Melt the coconut oil and add the honey and coconut powder and mix
  5. After the cake has cooled pour the glaze and enjoy!

Коментари

  1. Тъкмо реших да мина на малко по-строг режим и хоп това "шоколадово" вълшебство... Добре, че нямам всички продукти, иначе да съм го почнала :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахаха, аз на такива строги режими не минавам, как се живее без сладко и шоколад!?
      Благодаря ти, Алби, поздрави и хубава вечер! :***

      Изтриване

Публикуване на коментар