Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Фъстъчени Сладки | Peanut Butter Cookies

Номер 2 от тазгодишната коледна поредица са тези ужасно вкусни напукани сладки с фъстъчено масло.

Продукти за 35-40 броя:
  • 120г меко масло
  • 1ч.ч. бяла захар
  • 3с.л. мед
  • 1 голямо яйце
  • 1/2 ч.ч фъстъчено масло
  • 2ч.л. сода за хляб
  • 2ч.ч. бяло брашно
  • допълнително захар за овалване
  • подправки по желание(канела, джинджифил, кардамон, карамфил и т.н.)


Приготвяне:

  1. В голяма купа сложете всички съставки без брашното, содата и подправките. Разбиите с миксер.
  2. Добавете брашното заедно със содата и подправките, и с помощта на дървена лъжица или шпатула бъркайте докато не започне да се образува тесто.
  3. Омесете с ръце докато се оформите тестото на топка която не лепне.
  4. Оставете в хладилника за 30 минути.
  5. Извадете тестото и оформете топчета с големина на орех или малко по-малки, като овалвате всяко топче в захар* и го поставяте в тава покрита с хартия за печене.
  6. Подредете топчетата на разстояние 3-4см едно от друго.
  7. Печете в предварително загрята на 170°С фурна за 14-18** минути или докато сладките се напукат хубаво и придобият лек златен загар.
  8. Извадете от фурната и оставете на страна за около 5-10 минутки да изстинат леко, и след това ги преместете върху решетка. Имайте предвид, че сладките са меки когато ги извадите от фурната, но с изстиването се втвърдяват.
  9. Съхранявайте в кутия с капак.
*Използвайте едра кристална захар, за да се запазят кристалчетата цели и да придадат допълнителна текстура на сладките.
**Ако предпочитате сладките да са по-хрупкави вместо леко дъвчащи по средата, печете малко по-дълго, така че да покафенеят леко, на третата снимка се виждат ясно и двата цвята. На мен лично повече ми допадат в по-хрупкавия им вариант.

Да ви е сладко, и весела Коледа! (:


Коментари