Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Напукани коледни сладки | Christmas crinkle cookies




Тези вълшебни какаови напукани сладки са ми любими, освен това са безумно лесни за правене и могат да седят седмици наред затворени в кутия.
Аз обикновено ги правя в началото на декември и после пак, няколко дни преди коледа, просто защото свършват, колкото и голямо количество да направя.



Ето и продуктите за около 50 броя сладки:
  • 1 ч.ч. брашно
  • щипка сол
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.ч. мусковадо или 3/4 ч.ч. бяла захар**
  • 1/2 ч.ч. какао
  • 2 ч.л. разтворимо кафе 
  • ванилия
  • 2 яйца
  • 1/3 ч.ч. зехтин
  • пудра захар за овалване (около 1/2 ч.ч.)
**Ако ползвате мусковадо, пресейте през цедка с помощта на лъжица, за да раздробите бучките.



Приготвяне:

В дълбока купа смесете всички сухи съставки - брашното, солта, какаото, бакпулвера, захарта и кафето. Направете кладенче и изсипете зехтина и яйцата. Разбийте с миксер докато започне да се получава тесто, а после с ръце го оформете на топка. Покрийте с фолио и оставете в хладилника за около 20 минути да се постегне.
Пуснете фурната на 160°С с вентилатор.
От охладеното тесто оформете топчета с големина на орех и оваляйте всяко в пудра захар. Поставете топчетата на разстояние 2-3см едно от друго в тавичка покрита с хартия за печене.
При мен се побраха в 2 тави, които пекох едновременно.
Печете не повече от 10-12 минути. Щом се опекат сладките ще бъдат меки, но след няколко минути ще станат хрупкави отвън и пухкави отвътре. Оставете да изстинат напълно в тавата или върху решетка и съхранявайте в плътно затворена кутия до 3 - 4 седмици.






Весела коледа! (:

Коментари