Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Как се прави бадемово масло | How to make almond butter



И днес ще ви покажа една рецепта, за която е необходим един продукт. Другата такава е за кокосовите стърготини, но тази е още по-лесна.
Само внимавайте да не изпуснете каната на блендера, защото става страшно стъклено по пода после, и ще си намирате стъкла още дълго време. То вярно, че счупеното е на хубаво, ама хич не ме кефи три дни да събирам стъкла и всеки път да съм убедена, че няма повече, а пък те да изкачат все от някъде.
Без повече да се оплаквам от моментната си нескопосаност ще ви кажа как да си направите този иначе доста скъпичък продукт, за около 1/4 от цената в био магазините (и пак ще е био де...), единственото, което е нужно да имате е блендер или кухненски робот с S-образен нож.



  • За направата на бадемовото масло са необходими 200г сурови бадеми.
Слагаме ги в блендера и започваме да ги смиламе. Първо се получава смес, като брашно, която после става по-лепкава, залепва за стените на съда и трябва да я избутвате с шпатула. Цялото това нещо се случва в рамките на около 10 минути.
Можете да продължите да смилате бадемите сурови, избутвайки ги от стените, като давате почивка на блендера, защото сами ще усетите, че започва да загрява по някое време. За да се получи масло с консистенция, като от снимките, направено изцяло от сурови бадеми ще са нужни поне 50 минути с почивките.
Затова, след като сместа започне много да се лепи по стените аз я запичам (по-скоро нагрявам) за около 5-6 минути на 170°С. 
След като се загрее хубаво е много по-лесно да се отделят маслата от бадемите и ви трябват още около 5-6 минути смилане докато постигнете желаната консистенция.


Това е моя начин на приготвяне, разбира се може да направите маслото изцяло от сурови бадеми, или изцяло от запечени бадеми (запечете ги за около 15 минути на 170°С), аз предпочитам само леко да ги загрея, за да си съкратя времето за смилане.
Ето и снимки:

Бадемовото масло може да ползвате във всякакъв вид сладкиши, на филийка, в кремове, мюсли и много други.
Съхранява се в бурканче, може в хладилника, а може и в някой тъмен шкаф.




Коментари

  1. хитро.
    по същия начин се прави и фъстъченото масло..., но от обелени фъстъци

    ОтговорИзтриване
  2. Да, доста добър вариант е ядковите масла да се приготвят у дома, защото метода е почти един и същ за повечето видове, лесно е, а и голям плюс е да знаеш, че е прясно и се съхранява правилно! Нещо, което по магазините няма как да знаем дали е така.
    Хубав ден, Бате! (:

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар