Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Здравословен кекс с оризово брашно | Good for you rice flour cake



Да, да, знам! Но ви уверявам, че има и такова нещо и съвсем спокойно може да използвате думите "здравословен" и "кекс" една след друга и в едно и също изречение, а на всичкото от горе е мек като памук и много, много вкусен, ама наистина изненадващо вкусен!
Приготвянето е лесно и бързо, а резултата много наподобява един от любимите ми "не особено здравословни кексове".





Ето и какво ви трябва:

за какаовата смес:

  • 3 жълтъка
  • 20г какао
  • 25г кокосова захар или мусковадо
  • 25мл зехтин екстра върджин
  • 55мл хладка вода
  • 70г оризово брашно

за белтъчната смес:

  • 3 белтъка
  • щипка сол
  • 55г кокосова захар или мусковадо

Приготвяне:
Пускате фурната на 160°С и покривате формичка за кекс с хартия за печене.
В дълбока купа се слагат  всички съставки за какаовата смес и се разбива с тел до получаването на хомогенна лъскава смес.
В отделна стъклена купа белтъците заедно с щипката сол се разбиват на сняг. Добавя се и захарта на два пъти и се разбива до пълното и усвояване.
Белтъците се прибавят към какаовата смес и се разбъркват внимателно с шпатула.
Кексовото тесто се изсипва във формичката и се пече около 10-15 минути на 160°С, след което температурата се намалява на 140°С и се пече още около 35 минути или докато клечка за зъби излиза суха.


С чаша мляко комбинацията е страхотна!
Да ви е сладко! (:

Коментари

  1. Браво, чудесно предложение! Идеи какво правим ако не може какао? Рожков дали ще свърши работа и в какво количество, имаш ли идея?! (Бебето много се възбужда от какаото) :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Стамене! (:
    Какаото можеш да заместиш 1:1 с рожков, но имай предвид, че аромата няма да е така шоколадов както от какаото. Мисля че няма нужда да намаляваш количеството на захарта, единствено може би ще трябва да добавиш още съвсем мъничко вода, защото все пак рожковът сгъстява повече от какаото и ще е по-трудно после да се инкорпорират белтъците без да спаднат прекалено.
    Пожелавам ти приятен ден и хубав уикенд и ще се радвам да споделиш как се е получил кекса! (:
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Какъв е размера на формата?

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря!Това е прекрасна рецепта за хора с алергия към глутена.Ще я направя задължително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че се харесва!
      Ще се радвам да споделите резултата.
      Поздрави и хубава вечер! (:

      Изтриване
  5. Привет, чудя се, ако прибавя крема сирене, дали ще се получи като почти чийзкейк брауни :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, мисля че ако добавите малко крема сирене и разтопен черен шоколад ще се получи страхотно, не мисля, че вкуса ще има нещо общо с чийзкейк, по-скоро брауни/фъдж, но пък звучи чудесно!
      Ако решите да пробвате ще се развам да споделите как се е получило!
      Поздрави и хубава вечер! (:

      Изтриване
  6. Пробвах да го направя и на вкус се получи страхотно и много въздушно, но най-отдолу се утаи един слой като блат. Сякаш по тежките съставки се смъкнаха на дъното, а нагоре бухна като гъба. Защо се получи така? Това, за което не се постарах съвсем е да смеся до хомогенност белтъчната смес с другата, останаха по едри частици от белтъците. Възможно ли е това да е причината? Не мога да кача снимка за да покажа. Благодаря за рецептата, скоро ще пробвам и с пълнозърнесто оризово брашно. Много си пасва с малини този кекс :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Според мен точно това е причината, защото не са се смесили добре белтъците, а пък оризовото брашно е някак си по-тежко и затова се е утаило на дъното по този начин. Това няма значение разбира се, щом е станало добре на вкус, другия път ще го смесиш по-добре и ще стане супер и на външен вид. Съгласна съм за малините, аз ги обичам с всичко което има шоколад или какао!
      Благодаря за коментара, Деси, приятен уикенд и да пишеш как е станало с пълнозърнестото брашно. :)

      Изтриване
  7. Направих го още веднъж и се получи идеално, изглежда като на снимката и е много лекичък. Страшно ни харесва за лятото!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам ! Пожелавам ви приятно и леко лято тогава!
      :)))

      Изтриване

Публикуване на коментар