Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Соден хляб | Soda bread


Това е най-бързия хляб, който може да си спретнете. Хрупкава напукана коричка, аромат на "вкъщи"... да не говорим колко пък е вкусен! Видях го тук в блога на Гергана Лазарова, а тя пък е видяла рецептата от Йоли. Не е случайно бързото разпространение на хлебчето, просто е много вкусно! Нужни са една лъжичка, една вилица, една чаша и една голяма купа в която да се замеси, даже не е нужно да цапате масата или плота. Аз измених леко рецептата, защото добавих слънчогледови и тиквени семки и сложих малко повече кисело мляко ( просто брашното пое повече).



Необходимите продукти са:
2 ч.ч. бяло брашно
1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сол 
1ч.л. сода бикарбонат
 около 1 препълнена шепа слънчогледови и тиквени семки ( при мен преобладават слънчогледовите)
 1/2 ч.ч. брашно за поръсване и доомесване 



Начин на приготвяне:
Пускаме фурната да загрява на 200 градуса. В голяма купа пресяваме 2-те чаши брашно заедно със содата и солта, прибавяме семките и разбъркваме хубаво с вилица. Сипваме и киселото мляко и разбъркваме с вилицата докато се оформи почти лепкаво тесто. Поръсваме с 1-2 супени лъжици брашно тестото отгоре, набрашняваме си ръцете месим съвсем за кратко ( ама наистина много кратко) колкото да оформим тестото на топка. Прехвърляме тестото в тава с хартия за печене, поръсваме с брашно, правим разрези в каквато форма искаме ( да не са дълбоки обаче) и пъхаме във фурната да се пече. Печенето отнема около 40-50 минути. След като се опече го изваждаме и го слагаме върху метална решетка да изстива. Едва след като изстине напълно може да се реже.



Много е вкусен с масло и чубрица, със сиренце, маслинова паста...  :)
Препоръчвам го силно, дано ви хареса и... Добър апетит!

Коментари

  1. Прекрасно ти се е получило, Лили, благодаря за доверието! Аз също мисля да го обогатя някой път с ядки/семена. Вярвам е още по-вкусен! И как красиво ти се е напукал, даже на зебра ми прилича. ;)
    Само един съвет - не добавяй брашно за месене. Не е нужно да се меси хлебчетп, само трябва да се събере на топка. Предполагам, че е трябвало да добавиш още мляко, защото си използвала допълнително половин чаша брашно.
    Но както и да е. Важното е, че ти е харесал. И на мен също - защото е вкусен и не се притеснявам дали ще ми направи пак проблем пустата мая...
    Спирам, че ти изприказвах сто неща... Благодаря още веднъж и да ви е сладко вкъщи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинявай, Лили, но се сетих нещо... Защо не сложиш бутон за следване на блога ти? Бих се радвала да мога да те следвам (трябва да го има в настройките). ;)
      И едва сега видях сърчицето върху хляба, браво!

      Изтриване
    2. Всъщност не съм го месила, наистина само го събрах на топка, но ползвах една по-голяма чаша за киселото мляко и затова може би се наложи да сложа повече брашно. Иначе хлебчето наистина е много вкусно с ядки.
      А относно бутоните.. благодаря за предложението. Аз въобще не съм толкова навътре с "блогърстването" въпреки че вече почти 1 година имам блог. Сега вече и аз ще знам какво да направя за да последвам някой, а не само да добавям линка му към любими.
      Благодаря за коментара Гери!
      Хубава вечер! :)

      Изтриване

Публикуване на коментар