Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Кекс с шоколад | Cake with chocolate

Това е един пухкав, мек, топящ се в устата кекс, който не изисква много време за приготвяне, а още по-малко за изяждане. Поръсен със захар преди да се опече прави една много хрупкава и сладка коричка, която винаги оставяш последна за изяждане, защото е невероятно вкусна. Освен това кекса има много апетитен вид с тези черни точици които се получават от шоколадовите стърготини и загатват във всяка хапка и шоколадовия вкус и аромат. Когато се чудите какво сладичко да си направите за закуска или пък за следобедното кафе и чай.. това е "кекса"!


Необходими продукти:

85г краве масло
190г бяло брашно
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
150г. кристална захар
1 голямо яйце
120 мл прясно мляко с висока масленост
1 ванилия
няколко капки лимонов сок
40г черен шоколад настърган на ситното ренде
20г захар за поръсване


Приготвяне:

Пускаме фурната да загрява на 180 градуса.

Пресяваме брашното с бакпулвера и солта и оставяме настрана.

Настъргваме шоколада и него също го оставяме настрана.

В дълбок съд разбиваме маслото и захарта на крем и прибавяме лимоновия сок и яйцето. Разбиваме добре и прибавяме и млякото без да спираме да бъркаме. Добавяме и ванилията.

След като сме разбили всичко добре, започваме да прибавяме и брашнената смес. Трябва да се получи гъсто, пухкаво и гладко тесто. След като сме го постигнали изсипваме шоколадовите стърготини и с помощта на шпатула разбъркваме за да ги разпределим по цялото тесто.

Във формичката която ще ползвате за печене се слага хартия за печене или се намазнява и поръсва с брашно, след което се изсипва и кексовата смес. Отгоре поръсваме с 20-те грама захар и слагаме да се пече.

Печем на 180 градуса за първите 10-15 минути и след това намаляме  градусите на фурната на 160. Печем до златисто и клечка за зъби която излиза суха. Печенето отнема горе долу около 50 минути. След като се опече, кекса се изважда върху метална решетка да изстине.


Докато изстине цялата кухня ще е с аромат на шоколад и всички в къщата ще са дошли за да си вземат минимум по 1-2 парчета, ако не и повече.



Е хубав уикенд от мен и добър апетит! :)

Коментари

  1. Как си го описала само, Лили... То няма как да не му се прияде на човек. :) Прекрасно кексче!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Гери! Радвам се,че ти харесва. :)))

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар