Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Универсално тесто | Simple dough for everything

Това е най-обикновено тесто от брашно, вода, малко мазнина, сол, захар/мед и мая... Нооо пък от него може да си направите всичко - пица, хляб, тутманик, кифлички, всякакви питки, мекици, пърленки и т.н. Никога нямам точни пропорции и всичко ми е на око, така че ще се постарая горе долу да напиша количеството на продуктите, пък някой път ще измеря и ще редактирам.

Необходими продукти:

1кг бяло брашно
2 пакетчета мая на Dr Oetker
6-7 с.л. зехтин
3-4 с.л. мед
2-3 щипки сол
 около 600 мл хладка вода
2 с.л. зехтин
брашно за доомесване

Приготвяне:

Ако искаме тестото да втаса по-бързо слагаме маята в хладката вода докато приготвим останалите продукти. В голяма купа изсипваме брашното, зехтина, меда и солта. Шупналата мая, заедно с водата прибавяме към останалите съставки. За да не се изцапате много, с дървена лъжица разбъркваме всичко, докато се образува сравнително лепкава смес. Набрашняваме обилно плота и изсипваме лепкавото тесто отгоре. Започваме да месим и добавяме по мъничко брашно, докато тестото не спре да лепне и стане гладко и еластично (около 10 минути). В същата или в друга купа сипваме 1 с.л. зехтин и намазняваме дъното и стените. Слагаме тестото и с още една лъжица зехтин го намазваме по повърхността. Покриваме с фолио или кърпа и оставяме настрана да втаса, докато утрои обема си или около 2 часа (ако направо изсипете сухата мая от пакетчето времето за втасване ще се увеличи малко).

След като е втасало тестото започваме да правим каквото ни е кеф с него:



Тутманик/кифлички:

За плънката трябват 2-3 яйца, 300-400 грама сирене и 30-40 грама разтопено масло. Смесваме яйцата с натрошеното сирене и разбъркваме добре. Част от тестото разточваме на голям правоъгълник с дебелина около 0.5 - 1 сантиметър, с ръце или точилка. Размазваме разтопеното масло по цялата повърхност, като си оставяме и за намазване, след като навием тутманика. Навиваме на стегнато руло и усукваме, след което пренасяме в тава с хартия за печене и намазваме отгоре с останалата част от разтопеното масло. Покриваме с фолио или кърпа и оставяме на втаса около 20-30 минути. Пече се на предварително загрята на 240-250 градуса фурна, на средната релса за около 45-50 минути. След като се опече го изваждаме и оставяме на решетка да изстине.
 Кифличките се правят идентично, единствената разлика е формата.


Хляб:

По принцип когато правя само хляб меся тестото за не повече от 1 минута, колкото да се събере на  хубава еднородна топка, но ако ще правя няколко неща, разбира се не меся две отделни теста. Та.. взимаме част от втасалото тесто и върху набрашнен плот само го оформяме и оставяме в тава с хартия за печене да втаса за около 20-30 минути. Печем на предварително загрята на 240-250 градуса фурна за около 40-50 инути (в зависимост от това колко препечен хляб обичате) на средна релса. За да разберете дали е готов го повдигнете като внимавате да не се изгорите и почукайте по дъното. Ако "бие на кухо" значи е готов и от тук нататък зависи от вас колко ще го препечете. Изваждаме го на метална решетка да изстине.

Мекици:

Намазняваме работната повърхност с олио. С мазни ръце късаме топчета с големина на кайсия, и с ръце разтегляме тестото до дебелина около 1 см. Оставяме върху мазната повърхност да втасат около 15-20 минути без да ги покриваме. Пържим в загрята мазнина до златист цвят и от двете страни (около 1 минута).

Пица:

За хрупкава пица разточваме тестото на силно набрашнена повърхност до 0.5 см в желаната форма, пренасяме в тава с хартия за печене и гарнираме с всичко което желаем и обичаме. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса за 10 минути. Печем в предварително загрята на 210 градуса фурна на най-долната релса.
За пухкава и мека пица разточваме тестото на силно набрашнена повърхност, с пръсти в желаната форма с дебелина 1 сантиметър, като по краищата оставяме даже малко повече. Печем в предварително загрята на 210 градуса фурна на най-долната релса.

Пърленки:

На силно набрашнена повърхност, с точилка разточваме тестото в кръг до 0.5 см. Пренасяме пърленката в тава с хартия за печене. С разтопено масло намазваме цялата повърхност на тестото и покриваме с кърпа. Оставяме да втаса около 20-25 минути и печем на 240-250 градуса за около 10 минути. Пече се на средната релса.
Ако искате да направите пърленката чеснова пресовате 1-2 скилидки чесън и ги смесвате с маслото преди да я намажете. Може да поръсите с кашкавал или сирене, а също и с всякакви подправки които обичате.

Нямам снимки на всичко, защото много бързо се изяждат някои неща и все не успявам да снимам, така че малко по малко ще добавям.
Надявам се да съм полезна!
Добър Апетит!


Коментари

  1. То май в това му е магията, че се прави на око. :) Чудно ти е тестото, Лили, като гледам какви вкусотии въртиш от него!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  2. Мерси, Гери!
    Поздрави и от мен! :)))

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар