Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

четвъртък, 18 август 2016 г.

Здравословен кекс с оризово брашно | Good for you rice flour cake



Да, да, знам! Но ви уверявам, че има и такова нещо и съвсем спокойно може да използвате думите "здравословен" и "кекс" една след друга и в едно и също изречение, а на всичкото от горе е мек като памук и много, много вкусен, ама наистина изненадващо вкусен!
Приготвянето е лесно и бързо, а резултата много наподобява един от любимите ми "не особено здравословни кексове".





Ето и какво ви трябва:

за какаовата смес:

  • 3 жълтъка
  • 20г какао
  • 25г кокосова захар или мусковадо
  • 25мл зехтин екстра върджин
  • 55мл хладка вода
  • 70г оризово брашно

за белтъчната смес:

  • 3 белтъка
  • щипка сол
  • 55г кокосова захар или мусковадо

Приготвяне:
Пускате фурната на 160°С и покривате формичка за кекс с хартия за печене.
В дълбока купа се слагат  всички съставки за какаовата смес и се разбива с тел до получаването на хомогенна лъскава смес.
В отделна стъклена купа белтъците заедно с щипката сол се разбиват на сняг. Добавя се и захарта на два пъти и се разбива до пълното и усвояване.
Белтъците се прибавят към какаовата смес и се разбъркват внимателно с шпатула.
Кексовото тесто се изсипва във формичката и се пече около 10-15 минути на 160°С, след което температурата се намалява на 140°С и се пече още около 35 минути или докато клечка за зъби излиза суха.


С чаша мляко комбинацията е страхотна!
Да ви е сладко! (:

6 коментара:

  1. Браво, чудесно предложение! Идеи какво правим ако не може какао? Рожков дали ще свърши работа и в какво количество, имаш ли идея?! (Бебето много се възбужда от какаото) :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Стамене! (:
    Какаото можеш да заместиш 1:1 с рожков, но имай предвид, че аромата няма да е така шоколадов както от какаото. Мисля че няма нужда да намаляваш количеството на захарта, единствено може би ще трябва да добавиш още съвсем мъничко вода, защото все пак рожковът сгъстява повече от какаото и ще е по-трудно после да се инкорпорират белтъците без да спаднат прекалено.
    Пожелавам ти приятен ден и хубав уикенд и ще се радвам да споделиш как се е получил кекса! (:
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Какъв е размера на формата?

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря!Това е прекрасна рецепта за хора с алергия към глутена.Ще я направя задължително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че се харесва!
      Ще се радвам да споделите резултата.
      Поздрави и хубава вечер! (:

      Изтриване