Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Кекс със Зехтин | Olive oil cake



Напоследък се зарибих по какаовите, пухкави, влажни и топящи се в устата кексове, така че ви предлагам още една лесна, бърза и вкусна рецепта за какаов кекс, който мнооого лесно може да се превърне и в торта с подходящия крем.




Необходими продукти:

65 г меко масло
95 мл зехтин
200 г пудра захар
щипка сол
160 г заквасена сметана
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
2 яйца на стайна температура
200 г брашно
40 г какао
1 ванилия
няколко капки ромова есенция
няколко какпки бадемова есенция
1с.л. олио за намазване на формичката
брашно за формичката



Начин на приготвяне:

Загряваме фурната на 180 градуса. Намазваме дъното и стените на кръгла форма (аз пека в керамични съдове почти винаги) с диаметър 22см. Изрязваме кръг от хартия за печене с големината на дъното и го поставяме. С малко брашно поръсваме стените на формичката. 
В купа пресяваме брашното, какаото, содата, бакпулвера и ванилията.
В отделен по-дълбок съд разбиваме маслото и зехтина със захарта докато побелеят и станат на пухкав крем. Едно по едно прибавяме и яйцата. След това добавяме заквасената сметана заедно с есенциите и разбиваме добре. 
Започваме малко по малко да прибавяме и сухата смес без да спираме миксера. Накрая трябва да се получи пухкава, лъскава и сравнително гъста смес, която няма нужда от допълнително оформяне след като се изсипе в съда за печене.
Изсипваме във формичката и слагаме да се пече. Пече се около 50 минути. Проверяваме с клечка за зъби - ако излиза суха значи кекса е готов. Изваждаме от фурната и оставяме леко да се охлади във формичката след което прехвърляме върху метална решетка за окончателно изстиване,
Много си подхожда със сладолед и стават перфектни блатове за торта, които нямат нужда от допълнително сиропиране.

Добър Апетит! :)

Коментари

Публикуване на коментар