Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Хрупкави карамелени пуканки за първия снежен ден | Crunchy caramel popcorn


В тази първа бяла снежна и прекрасна събота, и снега, който не сприра да вали, няма какво друго да правя освен да си спретна нещо подходящо за "с одеалце пред компютъра" в компанията на някой хубав филм или сериал. Естествено трябва да е лесно и по възможност бързичко, така че ви предлагам едни много хрупкави и вкусни карамелени пуканки с ванилов аромат, на които обаче не прецених количеството защото вече няма и спомен от тях, добре че успях да ги снимам.

Продукти:

За пуканките:
100 г царевица за пуканки
45 г краве масло
1 с.л. зехтин
За карамеления сос:
2-3 с.л. мед
90-100 г захар
15 г краве масло
1/2 ч.л. сода 
щипка сол
1 ванилия


                                                                                                            
Приготвяне:
Пуканките:
В голяма тенджера слагаме маслото и зехтина на средно силен огън. Слагаме и няколко зрънца царевица и в момента в който започнат да се пукат добавяме всички останали. Раздрусваме тенджерата от време на време и когато пукането стане пред 2-3-4 секунди значи са готови. Отстраняваме от котлона и изсипваме в дълбока купа и оставяме на страна.

Карамеления сос:
Пускаме фурната на 100 градуса да се загрява.
В тиган с не залепващо покритие слагаме маслото, меда и захарта на слаб/среден огън доакто заври и сместа стане с наситено карамелен цвят, като внимаваме да не я прегорим. Отстраняваме от котлона и бързичко сипваме содата, ванилията и солта (най-добре е предварително да сме си ги приготвили), разбъркваме за секунди и изсипваме върху пуканките. Объркваме ги бързо и много хубаво, така че сместа да се разпредели равномерно. Изсипваме пуканките върху тавичка покрита с хартия за печене и слагаме в загрятата фурна за 40 минути. 
След като ги извадим ги оставяме да се поохладят леко за няколко минути и после ги нападаме!




Да ви е сладко! :)

Коментари

  1. Ама много интересно! Не се бях замисляла да си ги приготвя сама. А защо се пекат, Лили, знаеш ли?
    Иначе изглеждат прекрасно, сигурна съм, че и на вкус са чудесни.
    Поздрави и честит първи сняг!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Гери! Пека ги защото стават още по-хрупкави, все едно изпръхват някак си.
      Честит първи сняг и на теб!

      Изтриване
  2. Никога не съм се сещала да правя карамелизирани пуканки в домашни условия! Удивително :D Това е нещо, което задължително трябва да пробвам! Да ви е сладко и лежерно в този заснежен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Пламена! Препоръчвам пуканките, много са лесни за приготвяне и със сигурност за по-вкусни от купените!
      Хубава вечер и усмивки! :)

      Изтриване
  3. Страхотни! Едно време, една позната ги правеше като топеше всяка пуканка в карамел, но това тук вече е друго нещо! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее, чак пък всяка пуканка, то половин ден ще отнеме и ще се изгориш 10 пъти :D
      Усмивки и мерси :)))

      Изтриване
  4. Толкова златисти и лесни за приготвяне. В някой от предстоящите зимни дни ще ги приготвя и аз
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Сигурна съм че ще ти харесат Габи!
    Хубава вечер и усмивки :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар