Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

PITA BREAD или кухи питки

 PITA BREAD


Правили ли сте някога от тези кухи питки?

Преди години когато ги направих за първи път беше защото изобщо не вярвах, че е възможно да бухнат по този начин и да останат напълно кухи отвътре, и съответно трябваше да пробвам!

Е, получиха се и то много лесно и от тогава съм ги правила поне 50 пъти!

Не ви показвам често тестени неща, или по-точно хлебни, понеже правя тестото на око, но този път премерих съставките за да мога да ви дам рецептата, защото тези питки са MAGICAL просто!




За 8-10бр:
  • 450г спелтово бяло брашно (тип 630) може да замените с пшенично
  • 250мл вода
  • 1ч.л. сол
  • 1 пакетче суха мая 7г
  • Допълнително брашно за разточване
**Вижте видео как точно се надигат във фурната ТУК

Приготвяне:
  1. В купа сложете брашното, солта и маята и разбъркайте
  2. Изсипете водата и омесете сравнително твърдо тесто, спелтата се отпуска много, така че не се притеснявайте, ако се налага добавете още брашно
  3. Тестото трябва да е гладко и да не лепне
  4. Сложете го в купа, която сте намазали с мъничко мазнина, за да го извадите лесно след като втаса, и го покрийте с кърпа
  5. Оставете го да удвои обема си (при мен отне около час и половина) и го изсипете върху набрашнена повърхност
  6. Разделете на 8-10 еднакви топчета и разточете всяко до дебелина 0.5см**
  7. Сложете в тава с хартия за печене и оставете настрана да втаса докато фурната загрява
  8. Загрейте я на 220°С и пуснете вентилатора
  9. Сложете питките в загрятата фурна и watch magic happen!
  10. Щом бухнат са напълно готови, от вас зависи колко още ще ги оставите, аз ги предпочитам меки и пухкави, но ако ги оставите да хванат коричка после може да я счупите от горната страна и питката да стане като купичка, в която може да сервирате някое дипче, салата и т.н.
**Не разточвайте питките прекалено тънко, защото няма да бухнат, пак ще са вкусни, но няма да станат кухи.

Коментари