Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Бесан Ладу (индийски десерт) | Besan Ladu

БЕСАН ЛАДУ С ШАМ ФЪСТЪК 


БЕСАН означава брашно от нахут, а ЛАДУ всъщност са самите сладки.
Традиционно са под формата на топчета и може да се направят от различни видове брашно и към тях да се добавят различни ядки, сушени плодове и подправки!

Моята любима комбинация е брашно от нахут, кардамон и шам фъстък!

Приготвят се лесно, на тигана, и стават готови за има няма 20 минути! 

Вижте видео с начина на приготвяне ТУК: https://www.instagram.com/p/CNhPjh4jbRh/

За да ги приготвите ще ви трябват:
  • 300г нахутено брашно
  • 130г кокосово масло
  • 2-3 шушулки кардамон или 1/2 ч.л. смлян
  • 30г мед или агаве
  • 100г кокосова захар
  • 50г печен шам фъстък
  • 1-2с.л. кокосови стърготини
  • Щипка сол
  • 20-30мл вода
Приготвяне:
  1. В тиган на среден огън сложете кокосовото масло, нахутеното брашно и кардамона, и бъркайте в продължение на 10-15 минути докато брашното се запече и придобие златист загар и хубав аромат
  2. Изсипете в купа и добавете меда, кокосовата захар, водичката и 30г от шам фъстъка и разбъркайте
  3. Преместете сместа в тавичка (20х20см) с хартия за печене и притиснете и заравнете хубаво 
  4. Поръсете с кокосовите стърготини, щипката сол и останалия шам фъстък и притиснете леко
  5. Сложете в хладилника за 1 час да стегне и после го нарежете
Готово!

Коментари