Лесни веган палачинки | Simple vegan crepes

Няма да познаете, че са без мляко и яйца, вкуса и текстурата са напълно идентични с "обикновените" палачинки, едниствено има малка разлика в цвета - по-тъмнички са, защото ползвам брашно от спелта, а не бяло, но вие може да го замените с каквото прецените. Използвала съм водата от нахута, която никога не изхвърлям, винаги я правя на нещо, дали ще е майонеза или както в случая палачинки, няма значение всеки път си я запазвам и я използвам за нещо.

Продукти:
1 ч.ч. вода от нахут (aquafaba)
1.5 ч.ч. брашно от спелта
1 ч.ч. лешниково мляко*
щипка сол
2 с.л. зехтин
1 с.л. мед или агаве
вода**
*може да замените с друго мляко по ваш избор
**ако сместа ви се струва много гъста добавете мъничко вода

Приготвяне:
  1. Разбийте с миксер нахутената вода заедно с щипката сол докато не се получи пухкава бяла смес с гъстота на разбити белтъци - почти колкото за целувки.
  2. Добавете всички останали съставки и разбъркайте добре. Ако сместа ви се струва гъста добавете мъничко вода докато получите желаната консистенция. Ако пък ви се струва рядка добавете мъничко брашно. Старайте се да направите смес с гъстота както за обикновените палачинки с яйца и мляко, които си приготвяте.
  3. Изсипете смес в загрят тиган на средно силен котлон, като може леко да намазните с малко зехтин преди всяка палачинка. 
  4. Печете около 2 мин от всяка страна.
Ако имате въпроси не се колебайте да ми пишете отдолу в коментарите, или ме намерете в INSTAGRAM и FACEBOOK

Да ви е сладко! (:
------------------------------------------------------------------
You will never know that there is no milk or eggs in these crepes. The taste and the texture are identical to the "ordinary" ones, the only differense is that these ones are a bit darker beacause I have used spelt flour but you can use one to your liking. I've used the chickpea water (aquafaba) which I never ever throw away, I always cook something with it, weather it is mayo or as in this case crepes, I always manage to incorporate it somewhere.

Ingredients:

  • 1 cup chickpea water (aquafaba)
  • 1.5 cups spelt flour
  • 1 cup hazelnut milk*
  • pinch of salt
  • 2 tablespoons extra virgin olive oil
  • 1 tablespoon honey or agave syrup
  • a bit of water if the mixture is too thick

*you can substitute with any vegan milk

Method:

  1. Use a hand mixer to beat the aquafaba with the pinch of salt almost forming stiff peaks.
  2. Add all of the ingredients left and mix well. If you think the mixture is too thick or not thick enough add some water or some additional flour.
  3. Pour some of the mixture onto heated and slightly greased pan (use medium heat) and cook for about 1-2 minutes on each side.
  4. Countinue till you have no batter left and enjoy afterwards! (:


Коментари

  1. Каква е тази нахутена вода, от сварен нахут ли, как се получава. Може ли без нея?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нахутената вода е водата от консерва или буркан с нахут, в която той седи. Тя се разбива по същия начин както белтъците и служи за заместител на яйца във всякакви рецепти (целувки,палачинки, кюфтета, кексове, мусове, кремове и т.н.). Може да си я направите и вкъщи - накисвате суров нахут за една нощ, след което го измивате добре и слагате в нова вода да се вари. След като се свари го оставяте в тенджерата да изстите заедно с водата в която се е варил. Щом всичко изстине отстранете нахута и редуцирайте водата, така че да стане малко по-гъстичка - около 20-30минути на слаб огън.
      По принцип може да си направите веган палачинки и без нахутената вода (казва се още аквафаба), но трябва да направите доста по-гъсто тесто и доста по-дебели палачинки, за да не залепват в тигана, такива тънки не мисля, че ще се получат, но ако все пак решите да пробвате моля да ми споделите дали се е получило.
      Надявам се да бях полезна!
      Приятна вечер! (:

      Изтриване

Публикуване на коментар