Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Ябълков крамбъл | Apple crumble



Вкъщи май само аз съм фен на ябълковия крамбъл и ако направя цяла тава нямам шанс да се справя с нея! Затова реших да си направя една керамична тенджерка само за мен.



Продукти:

за трохите:
25г студено масло
45г бяло брашно
1с.л. пудра захар
1с.л. кокосови стърготини

за плънката:
1 зелена ябълка
2 с.л. вода
1-2 с.л. мед зависи колко е кисела или сладка ябълката
по желание може да подправите ябълките с подправки по ваш вкус




Приготвяне:
Започваме с приготвянето на крамбъла. За целта нарязваме маслото на кубчета и изсипваме брашното при него. Важно е маслото да е студено за да се получат хубави трохи. Това става като претрием брашното през маслото с пръсти за кратко, докато се образубат зазлични по големина топченца. Добавяме пудрата захар и кокосовите стърготини и  без да бъркаме повече с ръце само "раздрусваме" купата няколко пъти, така че всичко да се смеси и слагаме сместа в хладилника.
Пускаме фурната на 180°С и започваме с ябълките. Нарязваме ги на малки четвъртинки с дебелина 0.5см. Слагаме ги в тиган на среден огън, заедно с водата и меда и ги готвим около 5-6 минути или докато попият цялата течност, като разбъркваме често.
Изсипваме ябълките на дъното на подходящ съд и оставяме на страна за 5 минути да поизстинат.
След като са се охладили леко изваждаме маслените трохи от хладилника и ги изсипваме върху ябълките. Слагаме във фурната и печем около 35 минути или докато коричката стане златна.



Да ви е сладко! (:

Коментари