Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 1...

Мекици | Bulgarian Mekitsi [fried dough]


Продукти:
500г бяло брашно
1 пакетче суха мая
щипка сол
щипка захар
хладка вода около 200-250 мл
олио за пържене

Рецептата я видях от тук и е предложена за френски хляб.


Приготвяне:
Пресяваме брашното и правим кладенче, в което изсипваме маята, солта, захарта и водата. Омесваме тесто по тази технология. В клипчето се казва, че трябва да се удари тестото 800 пъти, а аз стигнах до 80 и ме заболя кръста, но се получи идеално. Става много еластично и меко тесто. Поставяме го в чиста стъклена купа и покриваме със стреч фолио и отгоре с кърпа. Оставяме го да стане 3 пъти по-голямо (или около 2 часа) и след това директно от купата с намазнени ръце си оформяме мекици и ги слагаме да се пържат на не много силен огън.

така изглежда след омесването

това е след втасването

а такава структура се получава след като се меси по този начин

Тестото стига за 11-12 големи мекици. Много бухват и се пържат много бързо!

Много са вкусни и с истински мед!





Коментари