Тиквени трюфели | Pumpkin truffles

©GerganaPavlova

Нямам думи, с които да опиша вкуса на тези бонбони, но са невъобразимо вкусни, толкова вкусни, че това да спреш да ги ядеш всъщност представлява голяма трудност!
Скролвах си по фиид-а на foodgawker и ми хванаха окото, викам си, чакай да видя сега какви са тези бонбони, и без това имам една тиква на балкона, която трябва да направя на нещо.
Та спретнах ги сутринта, и останалата част от деня, чак до вечерта, с Гери (с нея правихме коледната книга, и по-голямата част от снимките на тези бомбастични бонбони са именно нейни) прекарахме в яденето им, много приказки, смях, пиене на чай и разбира се снимки и хаос от есенни листа, кокосови стърготини, шоколад и какво ли още не. Много ги обичам тези дни ей!
Рецептата пък взех от това хубаво местенце. Направих леки изменения - замених сиропа от агаве с мед, тиквата опекох във фурната, от подправките сложих само канела и ванилия и другата захар замених с кокосова. А бе, направо магия! Предупреждавам ви, че направите ли ги веднъж няма измъкване, ще трябва пак и пак.
Е, преминавам към рецептата, зашото не стига, че не ме бива в писането пък се и олях!


©GerganaPavlova
Необходими продукти:

 • 430г печена тиква*
 • 120г кокосово брашно
 • 25г кокосово масло (разтопено)
 • 1/2 ч.ч. кокосова захар
 • 3/4 ч.ч. мед **
 • щипка сол
 • 1/2ч.л. канела
 • ванилия
 • 240г разтопен черен шоколад

*Нарежете тиквата на едри парчета и я изпечете в предварително загрята на 200°С фурна за около 40-50 минути или докато омекне
**Бонбоните са доста сладки, така че ви съветвам ако не обичате много сладко да намалите количеството на меда мъничко


©GerganaPavlova

©GerganaPavlova

©GerganaPavlova
Приготвяне:

 1. Сложете опечената тиква в купа и намачкайте хубаво с вилица.
 2. Добавете кокосовата, захар, кокосовото масло, меда, солта и подправките, и разбъркайте добре. Трябва да получите течно оранжево тесто.
 3. Изсипете кокосовото брашно и разбъркайте докато се поеме цялото. Тук вече трябва да имате пухкаво и леко ронливо/късащо се тесто, което не лепне.
 4. С ръце оформете топчета с желаната от вас големина и ги сложете в съд покрит с хартия за печене.
 5. Сложете топчетата във фризера за около час.
 6. Разтопете шоколада на водна баня.
 7. Всяко топче оваляйте хубаво в шоколад, с помощта на 2 вилици, и сложете върху хартия за печене.*
 8. Съхранявайте в хладилник или фризер.
*Тъй като са от фризера шоколада се втвърдява много бързо, и ако искате да декорирате бонбоните с нещо (кокосови стърготини, кокосова захар и т.н.) то го направете веднага, защото докато направите следващото топче шоколада на предишното почти се е втвърдил и декорацията няма да залепне
Друг съвет е да не премахвате съда с разтопения шоколад от "водната баня", защото бонбоните са много студени, ще понижат температурата на шоколада и ще трябва пак да го връщате на котлона  да се разтопява, а по този начин топлата вода от долу ще поддържа идеална температура за да може да покриете всички бонбони с шоколад на един път.
Да ви е сладко! (:

Коментари

Популярни постове