Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Тиквени трюфели | Pumpkin truffles

©GerganaPavlova

Нямам думи, с които да опиша вкуса на тези бонбони, но са невъобразимо вкусни, толкова вкусни, че това да спреш да ги ядеш всъщност представлява голяма трудност!
Скролвах си по фиид-а на foodgawker и ми хванаха окото, викам си, чакай да видя сега какви са тези бонбони, и без това имам една тиква на балкона, която трябва да направя на нещо.
Та спретнах ги сутринта, и останалата част от деня, чак до вечерта, с Гери (с нея правихме коледната книга, и по-голямата част от снимките на тези бомбастични бонбони са именно нейни) прекарахме в яденето им, много приказки, смях, пиене на чай и разбира се снимки и хаос от есенни листа, кокосови стърготини, шоколад и какво ли още не. Много ги обичам тези дни ей!
Рецептата пък взех от това хубаво местенце. Направих леки изменения - замених сиропа от агаве с мед, тиквата опекох във фурната, от подправките сложих само канела и ванилия и другата захар замених с кокосова. А бе, направо магия! Предупреждавам ви, че направите ли ги веднъж няма измъкване, ще трябва пак и пак.
Е, преминавам към рецептата, зашото не стига, че не ме бива в писането пък се и олях!


©GerganaPavlova
Необходими продукти:

  • 430г печена тиква*
  • 120г кокосово брашно
  • 25г кокосово масло (разтопено)
  • 1/2 ч.ч. кокосова захар
  • 3/4 ч.ч. мед **
  • щипка сол
  • 1/2ч.л. канела
  • ванилия
  • 240г разтопен черен шоколад

*Нарежете тиквата на едри парчета и я изпечете в предварително загрята на 200°С фурна за около 40-50 минути или докато омекне
**Бонбоните са доста сладки, така че ви съветвам ако не обичате много сладко да намалите количеството на меда мъничко


©GerganaPavlova

©GerganaPavlova

©GerganaPavlova
Приготвяне:

  1. Сложете опечената тиква в купа и намачкайте хубаво с вилица.
  2. Добавете кокосовата, захар, кокосовото масло, меда, солта и подправките, и разбъркайте добре. Трябва да получите течно оранжево тесто.
  3. Изсипете кокосовото брашно и разбъркайте докато се поеме цялото. Тук вече трябва да имате пухкаво и леко ронливо/късащо се тесто, което не лепне.
  4. С ръце оформете топчета с желаната от вас големина и ги сложете в съд покрит с хартия за печене.
  5. Сложете топчетата във фризера за около час.
  6. Разтопете шоколада на водна баня.
  7. Всяко топче оваляйте хубаво в шоколад, с помощта на 2 вилици, и сложете върху хартия за печене.*
  8. Съхранявайте в хладилник или фризер.
Ако имате въпроси не се колебайте да ми пишете отдолу в коментарите, или ме намерете в INSTAGRAM и FACEBOOK
*Тъй като са от фризера шоколада се втвърдява много бързо, и ако искате да декорирате бонбоните с нещо (кокосови стърготини, кокосова захар и т.н.) то го направете веднага, защото докато направите следващото топче шоколада на предишното почти се е втвърдил и декорацията няма да залепне
Друг съвет е да не премахвате съда с разтопения шоколад от "водната баня", защото бонбоните са много студени, ще понижат температурата на шоколада и ще трябва пак да го връщате на котлона  да се разтопява, а по този начин топлата вода от долу ще поддържа идеална температура за да може да покриете всички бонбони с шоколад на един път.




Да ви е сладко! (:

Коментари