Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Содено хлебче с тиквени и слънчогледови семки | Soda bread with pumpkin and sunflower seeds



Продукти:


  • 2 ч.ч. брашна по избор (в случая  - бяло, ръжено, ленено, пшенично пълнозърнесто)
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 1 ч.л. мед или мусковадо
  • 1 ч.л. сол
  • 1-2 щипки заатар
  • около 2 шепи тиквени и слънчогледови семки
  • 30-40 г краве масло
  • 1.5 ч.ч. прясно мляко


Приготвяне:

В купа смесете брашното, содата, меда и солта. Претрийте маслото през тази смес и добавете
заатара заедно с тиквените и слънчогледовите семки. Изсипете прясното мляко ( в зависимост от брашното може да се наложи да сипете малко повече или по-малко прясно мляко, трябва да се получи меко не много лепкаво тесто) и разбъркайте с дървена лъжица. С помощта на мъничко брашно оформете тестото на топка и го прехвърлете в тавичка с хартия за печете. Притиснете отгоре, така че да го направите по-плоско. Направете кръст, който да раздели хлебчето на 4 равни части като срязвате в почти цялата дебелина на тестото.
Печете в предварително загрята фурна с вентилатор на 190°С около 35 минути, докато се запече добре отгоре, а когато почукнете отдолу да се усеща кухо.

Да ви е вкусно! (:

Коментари

  1. Чудесно е хлебчето! Харесвам тъмни брашна и да има ядки семена в хляба (за разлика от половинката, де който се мръщи :)) Малко съм скарана с тестото обаче :) При теб се е получило много апетитно :)

    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  2. Здрасти, Кристал
    Нещо се изгуби ти напоследък. Радвам се, че пак си на линия.
    Благодаря ти, хлебчето наистина стана вкусно, а най-хубавото е, че не е нужно да се меси и съответно е много лесно да си го направиш дори и да не си много на ти с тестото (а пък за половинката можеш и да пропуснеш семките ;) ).
    Поздрави на теб и хубав уикенд! (:

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар