Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Чурос | Churros


Хрупкави толумбовидни, тестени дълги звездички! Много са вкусни и въпреки че описанието е дълго, въобще не са толкова трудни за приготвяне!

Необходими продукти:

За Чурос:

  • 1ч.ч. вода
  • 55г масло
  • 2-3 с.л. кафява захар
  • щипка сол
  • 1ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 3бр яйца
  • 30мл сладкарска сметана
  • 1 ванилия
  • олио за пържене


За шоколадовия сос:

  • 130г млечен шоколад
  • 160мл сладкарска сметана




Приготвяне:

Правим парено тесто, като разтопяваме маслото заедно с водата, захарта и солта на не много силен котлон. В момента, в който сместа заври, наведнъж добавяме брашното заедно с бакпулвера и ванилията и бъркаме енергично, докато се оформи тесто, което се отделя от стените и дъното на съда. Отстраняваме тестото от котлона и оставяме настрана да изстива.
През това време може да си приготвим шоколадовия сос, като разтопим шоколада и сметана на тих огън.
След като поизстине (около десетина минути), към тестото започваме да прибавяме яйцата едно по едно до пълното им усвояване. Ако ви се струва прекалено трудно да го правите на ръка може да използвате и миксер с приставки за тесто. Тук идва момента за сметаната, но ако тестото ви изглежда достатъчно течно и сте сигурни, че ще може да го шприцовате без затруднения не я слагайте или сложете по-малко. Всичко зависи от големината на яйцата - при мен 3 бяха малко, но 4 щяха да са много, затова сложих и малко сметана.
След като сме достигнали желаната гъстота напълваме един пош със звездовиден накрайник. Пържим чуросите/чуротата (незнам как е правилно) в дълбок съд чието дъно е покрито с 3-4 пръста олио. Мазнината не трябва да е прекалено гореща, защото тестото ще остане сурово отвътре, а ако не е достатъчно загрята, пък няма да станат хрупкави чуросчетата.
Проверяваме с малко топче от тестото - щом го пуснем в тигана то трябва да достигне дъното, веднага да се издигне на повърхноста и да започне да се пържи. Щприцването става като изстискваме 7-8 сантиметра от тестото над мазнината и отрязваме с ножица. Пържим до златисто и от двете страни. След като са готови, ако желаете може да ги поръсите с пудра захар и канела.
Сервираме топли с шоколадовия сос.



Да ви е сладко! (:

Коментари

  1. Привет, Лили! :)

    Опитвам да се свържа с теб, но не успявам. :) Ще ми помогнеш ли, като ми драснеш на моя мейл (mousseofcoloursanddreams@gmail.com), или като напишеш тук твой мейл за връзка? Благодаря предварително и до скоро, надявам се. :)

    А тези сладки "гъсенички" са повече от прекрасни! Взимам си едничка и те очаквам. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Здрасти, Гери. Драснах ти e-mail.
    Поздрави и на теб и хубав weekend! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Мноооого са хубави тезу чуроси! Ама и ти какъв вид (а сигурен съм и вкус) си им докарала. Да ти завиди човек!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Заслужава си да пробваш наистина са вкусни, досега не бях правила, а оказа се са много лесни!

      Изтриване
    2. Имам една кулинарна библия, която ми подариха преди 1-2 год. Там ги има тези сладури и още от там съм си ги заплюл. Пуст режим обаче...много рядко ядем каквото и да е пържени и някак все не се наканвам да ги пробвам, но ще забъркам скоро. Днес съм на вълна домашен ягодов йогурт сладолед :)

      Изтриване

Публикуване на коментар