Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Какаов Кекс с Шоколадов Ганаш | Cocoa cake with chocolate ganache


Кекса е много лесен за правене! Трябват само една голяма купа, нещо метално за топене на шоколад и масло, кантарче с чаша за мерене, бъркалка, шпатула и една лъжица. Първоначално мислех да сложа и ягоди отгоре(защото... шоколад и ягоди...нали! ), но понеже не им е сезона си представяте какви ягоди имаше по магазините - с големина на ябълки, та... отказах се. Оставям го само със топящия се в устата ганаш и може би чаша прясно мляко отстрани и само ще си мисля за ягодите.



Необходими продукти:

За кекса:

  • 225г масло
  • 220мл вода
  • 35г какао на прах
  • щипка сол
  • 350г захар
  • 250г бяло брашно
  • 1 и 3/4 ч.л. сода бикарбонат
  • 2бр средно големи яйца
  • 145г заквасена сметана
  • ванилия 


За глазурата:

  • 100г черен шоколад
  • 115мл сладкарска сметана




Приготвяне:

Пускаме фурната да се затопля на 180 градуса.
В голяма купа пресяваме брашното, добавяме захарта и содата и ги разбъркваме добре.
В метален съд на слаб огън разтопяваме маслото заедно с какаото, водата и солта, като бъркаме непрекъснато.
Добавяме каковата смес на два пъти към купата с брашното и захарта. Получава гъстичко тесто.
Добавяме яйцата едно по едно, а след това заквасената сметана и ванилията.
Изсипваме тестото в предварително намаслена и набрашнена формичка за кекс и слагаме да се пече. Печем около 40 минути и проверяваме с клечка, тя трябва да излиза суха.
Изваждаме готовия кекс от фурната и го оставяме настрана да се охлажда във формичката.


Докато изстива си приготвяме заливката - В същия метален съд от маслено-какаовата смес, слагаме шоколада и сметаната и на тих огън ги разтапяме до гладка смес, като бъркаме непрекъснато. Оставяме настрана.

След като е изстинал напълно кекса, го обръщаме в подходяща чиния и заливаме с глазурата. Ако се е посгъстила, слагаме на котлона за няколко секунди, за да я втечним.


Да Ви е сладко! (:

Коментари

  1. Много вкусен кекс! А изглежда и много впечатляващо!
    Хубави пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Габи! Хубава пролет и на теб! :)

      Изтриване
  2. На шоколадов кекс много трудно устоявам....разкош!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар