Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Тирамису | Tiramisù | Pick me up






След едно бая дълго отсъствие защо пък да не се завърна с едно вкусно, вкусно Тирамису...
Няма какво да обяснявам, всички обичаме хубавото тирамису, така че просто ще ви оставя да си отрежете по едно парче и да опитате.

Продукти:
  • Поне 35бр бишкоти Савоярди*
  • Какао или черен шоколад

Крем:

  • 3 яйца
  • 90г кафява захар
  • 35мл коняк Hennessy**
  • 500г маскарпоне
  • 150мл сметана за разбиване
  • щипка сол

Сироп за напояване на бишкотите:

  • 200мл силно кафе 
  • 50г кафява захар
  • 50мл коняк Hennessy**
  • 25мл вино Марсала**


*В зависимост от съда в който ще правите тирамисуто може да ви трябват малко повече или малко по-малко от 35бр
** Алкохола е по желание - може изобщо да не го слагате или може да ползвате каквото е по ваш вкус - ром, уиски, бренди, някакъв вид вино и т.н.


Приготвяне:

Първо започваме със сиропа: В малка касерола или друг метален съд слагаме всички съставки за сиропа. Пускаме котлона на висока степен и оставяме сиропа да заври, след което намаляваме на най-ниска степен и оставяме така за 4-5 минути, като разбъркваме от време на време. Изсипваме в съд който е подходящ за топенето на бишкотите и оставяме настрана да изстива.
Крема: Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.Първо си приготвяме крем Забайон: Смесваме жълтъците, захарта и  коняка в метален съд и разбъркваме около 4-5 минути на водна баня. Съда не трябва да опира дъното на тенджерата с водата. Оставяме настрани да изстине.
Междувременно разбиваме белтъците на сняг с щипка сол, разбиваме и сметаната. В голяма купа смесваме макарпонето, разбитите белтъци, сметаната и охладеният забайон. Може да го направите и с миксер за да е по-лесно.

В дълбока тавичка с форма по ваш избор започваме да редим. Първо покриваме плътно дъното на съда с напоени и от двете страни бишкоти, а после заливаме с крем с дебелина около 1см. Повтаряме докато свършат бишкотите и крема, като трябва да завършим с крем. Отгоре поръсваме обилно с настърган шоколад или какао. Оставяме в хладилника да преседи 1 нощ или пък ако сте достатъчно нетърпеливи може веднага да си отрежете парченце.

При мен се получиха 3 реда бишкоти с 3 реда крем в тавичка с размери около 20х30см.

Е.. да Ви е сладко :)








Коментари

  1. Много вкусно завръщане! Макар да не съм опитвала класическото тирамису, а само разни други негови варианти знам, че го обожавам!Комбинацията от бишкоти напоени с кафе и маскарпоне е убийствена :-)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Направих го и стана страхотно. Уникална рецепта

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар