Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Шоколадов сладкиш с вино и шоколадов ганаш | Chocolate wine cake with chocolate ganache



Необходими продукти:
         За тестото
85г. масло на стайна температура
115г. кафява пудра захар
55г. кристална захар
2 малки яйца
150мл червено вино (без значение какво)
25мл. бира
1 ванилия на прах
135г. брашно
40г. какао
1/4 ч.л. сода
1ч.л. бакпулвер
 щипка сол
           За глазурата
70 г черен шоколад
60 мл. сладкарска/готварска сметана (ако е неподсладена слагаме 10-15 г захар)
 Ягоди за декорация


Приготвяне:
Загряваме фурната на 160 градуса. Намазняваме и набрашняваме форма за кекс (аз използвах кръгла с падащо дъно).
В голяма купа разбиваме с миксер маслото и двата вида захар, докато станат хубав и пухкав крем. Прибавяме яйцата и разбиваме добре. След това слагаме виното, бирата и ванилията и продължаваме да разбиваме.
Слагаме в сито брашното, какаото, содата, солта и бакпулвера и ги пресяваме в купата. С миксера разбиваме докато горе долу 3/4 от сместа се е усвоила и останалото разбъркваме внимателно с шпатула.
Изсипваме сместа в тавичката и печем 25-30 минути до суха клечка за зъби. Повърхността трябва да е лъскава и гладка . Оставяме за 10 минути да се охлади в тавичката, изваждаме до на решетка и се залавяме с шоколадовия ганаш!

В стъклен съд начупваме шоколада.
Слагаме сметаната да заври и я изсипваме при шоколада. Разбъркваме лекичко докато се получи гладка и лъскава смес. Изсипваме я върху сладкиша и украсяваме с ягодите. Оставяме за няколко часа на стайна температура или прибираме в хладилник за да се стегне по-бързо.
Да Ви е сладко!

Коментари