Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

четвъртък, 30 юни 2016 г.

Овесени блокчета с шоколад и малини | Oatmeal bars with chocolate and raspberries


Намерих си една рецепта ето тук и щом видях малините и разтопения шоколад друго хич не ме интересуваше. Малко измених рецептата за да е точно по мой вкус, но идеята е една и съща - здравословни и вкусни блокчета.
В тях няма брашно и захар, много са вкусни, леко дъвчащи, толкова добре се комбинират вкусовете на черния леко горчив шоколад с прекрасните сладко-кисели малини и аромата на кокос, че просто незнам как съм издържала първо да ги снимам и после да ги опитам, за да мога да ви ги опиша.
Освен това са елементарни за приготвяне - всичко се изсипва в една купа и това е 90% от работата.

Ето и продуктите:

  • 300г овесени ядки
  • 6-7 с.л. мед
  • 115г кокосово масло
  • 1 шепа големи кокосови стърготини
  • 1/2 ч.л. сода за хляб
  • щипка сол
  • ванилия
  • 100г хубав черен шоколад
  • 100г замразени или пресни малини



Приготвяне:
Пускаме фурната на 180°С и застиламе тава с хартия за печене.
Изсипваме всички съставки освен малините в дълбока купа и с помощта на дървена лъжица разбъркваме всичко добре. Накрая добавяме и малините и разбъркваме няколко пъти, така че да се разпределят равномерно в тестото.
Изсипваме сместа в тавичката и притискаме хубаво, така че да стане с еднаква дебелина.
Печем около 35 минути или до златисто.
Изчакайте да изстине хубаво преди да го разрежете, защото иначе ще се разпадне(знам защото аз така направих  хаха).
Да ви е сладко! (:



вторник, 28 юни 2016 г.

Тост с авокадо | Avocado toast


Ето един доста "модерен" сандвич (в instagram просто няма акаунт без такава снимка). Е... има защо разбира се - много е вкусен и също така полезен, какво повече... 
Често хапвам такъв тост, но досега не бях правила снимки, а днес съм цял ден навън на слънчевото време, имам прекрасен хляб правен с квас, ленено и ръжено брашно, слънчогледови семки и черен сусам, нямаше как да не споделя следобедния сандвич под слънчевите лъчи.

Необходими са:
  • 1 филия хляб 
  • 1/2 добре узряло авокадо 
  • 1 яйце
  • сока от половин лимон
  • няколко чери доматчета
  • сол
  • черен пипер
  • няколко капки зехтин
  • съвсем мъничко краве масло


Намачкваме авокадото с вилица и поливаме с лимоновия сок.
Поръсваме хляба от двете страни с мъничко зехтин и го запичаме в добре загрят тиган. 
Отгоре разпределяме авокадото.
В същия тиган слагаме маслото и в него на висока температура пържим яйцето за кратко, като захлупваме с капак или чиния или пък друг тиган, за да се сготви и отгоре. Аз предпочитам да оставя жълтъка течен, защото овкусява допълнително.
Щом е готово слагаме яйцето върху авокадото и овкусяваме със сол и черен пипер. Отстрани нарязваме на половинки или четвъртинки чери доматчетата и по желание ги овкусяваме със сол.


неделя, 26 юни 2016 г.

Лятно и с домашна Фокача | Summery with homemade focaccia

Имам едно лятно предложение за няколко цветни и свежи салати, една дъска с лилави чушлета, сирене, маслинки и домашен хляб.



Салата домати с песто:

  • 4-5 големи хубаво узрели розови домата
  • 1 шепа жълти чери доматчета
  • 1 шепа черни чери доматчета
  • 40мл зехтин
  • 2 шепи пресни листа босилек
  • 7-8 стръка магданоз
  • 1 скилидка чесън
  • 1/2 глава червен лук нарязан на кубчета
  • 1 с.л. балсамов оцет
  • сол

В подходящ съд пасираме босилека, магданоза, чесъна и солта. Добавяме нарязания на кубчета лук и разбъркваме.
Нарязваме розовите домати на шайби с дебелина около 1см и ги подреждаме в кръгла керамична тавичка. Върху тях разпръсваме нарязаните на половинки чери доматчета и поливаме с балсамовия оцет а после заливаме и с пестото.



Салата от краставици с млечен медено-горчичен дресинг:

  • 4 краставици
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 с.л. мед
  • 1 с.л. горчица
  • 200г кисело мляко
  • сол 
  • черен пипер
  • 1/2 връзка пресен копър

Смесваме зехтина заедно с меда, горчицата, киселото мляко, солта, черния пипер и ситно нарязания копър.
Нарязваме краставиците на тънки шайби, поливаме със соса и разбъркваме.



Домашна фокача със зехтин:

  • 500-600г бяло брашно
  • 15-20мл зехтин
  • 1 с.л. мед
  • шипка сол
  • 1 пакетче мая
  • 300-350мл хладка вода
  • зехтин за поръсване

В дълбока купа смесваме всички съставки и омесваме меко тесто, което не лепне. Намазваме с мъничко зехтин тестото и оставяме в купата да втаса около час и половина два, като покриваме с леко влажна кърпа.
След като втаса пускаме фурната да загрява на 220-230°С. 
Постиламе хартия за печене в голяма тава и прехвърляме тестото там.
Без да го месим само го разстиламе хубаво с ръце, така че да стане с еднаква дебелина навсякъде и с пръсти правим малки кладенчета, като натискаме тестото към дъното на тавичката. 
Тук вече може да разнообразите по ваш вкус и в дупчиците да сложите най различни билки, маслини, сушени домати и т.н, Аз поръсвам обилно със зехтина който се е оцветил и овкусил от сушените домати, които си правя. Оставям за 15-20 минути без да покривам и слагам във фурната.
Пече се около 35 минути или до златисто. 

Третата салата която се вижда на снимките е тази, само че замених сметаната с кисело мляко за да е по-леко и свежо.
На следващия ден се комбинира супер заедно със запечени на скарата парчета от фокачата.
И така измежду вскички тези неща една небрежна дъска с различни видове сирена и кашкавали, разни видове маслини и люти чушки, една-две купички с домашно печени фъстъци и какво повече да искаш!




четвъртък, 16 юни 2016 г.

SOintoFOOD и Торта с шоколадов мус и ягоди | Cake with chocolate mousse and strawberries



Продукти:

За блата:

  • 115 г брашно
  • 200 г захар
  • 40г какао
  • 60 г шоколад
  • 2/3 ч.л. сода
  • 2/3 ч.л. бакпулвер 
  • щипка сол
  • 230 г заквасена сметана
  • 60 мл зехтин
  • 2 малки яйца
Пускаме фурната на 170°С. Намасляваме стените на кръгла формичка с диаметър 25см, а дъното покриваме с хартия за печене
Разтопяваме шоколада на водна баня заедно с 1/2 от зехтина. Оставяме настрана да поизстине малко.

SOintoFOOD и Крекери с крема сирене | Cream cheese crackers

Втората рецепта е за ето тези хрупкави крекери!



Продукти:

  • 125 г крема сирене
  • 80 г меко масло
  • 1 яйце
  • 1-2 щипки сол
  • 3/4 ч.ч. бяло брашно
  • 1 яйце за намазване
  • бял и черен сусам за поръсване
Приготвяне:

С миксер разбиваме маслото и крема сиренето. Добавяме солта и яйцето и разбиваме хубаво.
Изсипваме брашното и с ръце оформяме тесто, което не трябва да лепне.  Върху набрашнен плот разточваме тестото с дебелина около 0.5 см. Изрязваме формички и прехвърляме в тава с хартия за печене. Намазваме крекерите с яйце и поръсваме със сусам. Печем около 15 минути в предварително загрята на 180°С фурна, или до златисто.


SOintoFOOD и Сладоледени копчета | Icecream buttons



Ако все още някой от вас не е разбрал за SOintoFOOD - онлайн списанието за вкусотии, чийто автори са Гери и Мария, сега е момента да отидете да разгледате прекрасния, шарен, вкусен, с много настроение, посветен на децата 4-ти брой!
Благодаря ви, че ме поканихте да участвам, а сега ще споделя и рецептите, който бяха включени в списанието!

Първата е за един здравословен сладолед, на който могат да се измислят безброй вариации, а най-важното е, че е много свеж, вкусен и лесен за приготвяне пък и е под формата на малки топчета, което го прави още по-чаровен.

Ето и необходимите продукти:

  • 1 консерва кокосово мляко (само гъстата част която се е отделила отгоре)
  • 200г изцедено кисело мляко
  • 4-5 с.л. мед
  • 1 шепа замразени малини
Приготвяне:

С миксер разбиваме кокосовото мляко, киселото мляко и меда. Натрошаваме малините и ги прибавяме към млечната смес. 
Постиламе хартия за печене върху тавичка която се побира във фризера и с помоща на лъжичка изсипваме по малко от сладоледената смес, така че да се получат малки кръгли топчета. Слагаме във фризера да се замразят - около 3 часа.
Щом са готови може да се хапват просто така изсипани в купичка, може да се поръсят върху плодова салата и да се добави някакъв сос и ядки, може да служат за украса на сладоледени торти и какво ли още не.


Другите две рецепти са за една Торта с шоколадов мус и ягоди и Крекери с крема сирене.