Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

вторник, 29 март 2016 г.

Лесна Мусака | Easy moussaka


Със сигурност всички сте правили поне 50 различни рецепти за мусака! Да, и аз съм изпрбвала всякакви, но всеки си  намира златната среда, знае кое е най-вкусно за него, има си определени продукти и подправки, от които става идеалната мусака. Дали ще сложим чесън или не, дали ще има морков, пресен лук, праз лук, пухкава дебела заливка, тъничка заливка, без заливка... без значение, всички обичаме мусаката по различен начин и аз ви показвам моята. Много лесна, с тъничка заливка и страшно ароматна! Друго нещо без което мусаката не минава за мусака, и въобще никой няма да я хапне вкъщи е таратор. Интересно ми е дали само при мен е така или има и други, които не хапват мусака без таратор!? 


Необходими продукти:
  • 500-600г кайма - свинско и телешко месо
  • 1 голяма глава лук
  • 4-5 големи картофа
  • 20мл зехтин
  • няколко супени лъжици доматено пюре
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • къри
  • куркума
  • индийско орехче
  • босилек

За заливката:

  • 1 яйце
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 1 с.л. брашно
  • 1/2 ч.л. сода 

Приготвяне:

Обелваме, измиваме и нарязваме картофите на големи кубчета.Нарязваме лука на ситно и го запържваме заедно със зехтина в дълбок тиган. Добавяме и каймата и запържваме докато стане на "трохи". Прибавяме подправките (всичките на вкус) и доматеното пюре. Разбъркваме всичко и прибавяме картофите за да се смесят с всичко, около 1-2 минути. Изсипваме в подходящ съд, сипваме вода колкото да се покрият картофите - горе долу 400-500мл и слагаме да се пече в загрята на 200 градуса фурна.
След около час проверяваме дали картофите са омекнали, и ако е така си приготвяме заливката.
Разбиваме яйцето с киселото мляко, прибавяме брашното и содата и с тази смес заливаме мусаката. Когато бухне силно пускаме само грила на фурната на максимална температура за да може заливката да придобие златист цвят. Отнема горе долу 3-4 минути. Изваждаме от фурната и поднасяме с пресен магданоз. 

Добър Апетит! (:


неделя, 27 март 2016 г.

Какаов Кекс с Шоколадов Ганаш | Cocoa cake with chocolate ganache


Кекса е много лесен за правене! Трябват само една голяма купа, нещо метално за топене на шоколад и масло, кантарче с чаша за мерене, бъркалка, шпатула и една лъжица. Първоначално мислех да сложа и ягоди отгоре(защото... шоколад и ягоди...нали! ), но понеже не им е сезона си представяте какви ягоди имаше по магазините - с големина на ябълки, та... отказах се. Оставям го само със топящия се в устата ганаш и може би чаша прясно мляко отстрани и само ще си мисля за ягодите.



Необходими продукти:

За кекса:

  • 225г масло
  • 220мл вода
  • 35г какао на прах
  • щипка сол
  • 350г захар
  • 250г бяло брашно
  • 1 и 3/4 ч.л. сода бикарбонат
  • 2бр средно големи яйца
  • 145г заквасена сметана
  • ванилия 


За глазурата:

  • 100г черен шоколад
  • 115мл сладкарска сметана




Приготвяне:

Пускаме фурната да се затопля на 180 градуса.
В голяма купа пресяваме брашното, добавяме захарта и содата и ги разбъркваме добре.
В метален съд на слаб огън разтопяваме маслото заедно с какаото, водата и солта, като бъркаме непрекъснато.
Добавяме каковата смес на два пъти към купата с брашното и захарта. Получава гъстичко тесто.
Добавяме яйцата едно по едно, а след това заквасената сметана и ванилията.
Изсипваме тестото в предварително намаслена и набрашнена формичка за кекс и слагаме да се пече. Печем около 40 минути и проверяваме с клечка, тя трябва да излиза суха.
Изваждаме готовия кекс от фурната и го оставяме настрана да се охлажда във формичката.


Докато изстива си приготвяме заливката - В същия метален съд от маслено-какаовата смес, слагаме шоколада и сметаната и на тих огън ги разтапяме до гладка смес, като бъркаме непрекъснато. Оставяме настрана.

След като е изстинал напълно кекса, го обръщаме в подходяща чиния и заливаме с глазурата. Ако се е посгъстила, слагаме на котлона за няколко секунди, за да я втечним.


Да Ви е сладко! (:

понеделник, 7 март 2016 г.

Шоколадови Къпкейкове | Chocolate cupcakes



Аз съм един от най-големите любители на шоколада и много обичам всичко свързано с шоколад! Затова днес ви предлагам да се почерпите с едни много въздушни, страшно ароматни, меки и пухкави шоколадови кексчета.



Продукти:

  • 150г черен шоколад
  • 100г меко масло
  • 210г бяла захар
  • 2 яйца
  • 1 жълтък
  • 1 белтък
  • щипка сол
  • 200г бяло брашно
  • 250мл прясно мляко
  • 1ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода
  • ванилова есенция


Приготвяне:

Пускаме фурната да загрява на 170 градуса.Разтопяваме шоколада на водна баня, изключваме котлона и го оставяме там за да си остане течен. Разбиваме белтъка с щипка сол на сняг и го оставяме на страна. 
В дълбок съд разбиваме на крем маслото и захарта, после прибавяме яйцата и жълтъка едно по едно докато се усвоят напълно. Прибавяме брашното със содата, бакпулвера и ванилията и разбиваме за кратко, колкото да се смесят съставките и да се получи гъстичка смес. Добавяме прясното мляко и хомогенизираме сместа. Добавяме шоколада на тънка струйка докато разбиваме. Прибавяме и разбития на сняг белтък с помоща на шпатула без да прекаляваме с бъркането.
Пълним не повече от 3/4 от хартиените формички, защото бухват доста и може да прелеят(както се случи при мен на няколко от кексчетата), не че ще са по-малко вкусни, но все пак... 
Печем около 25 минути и проверяваме с клечека, която трябва да излиза суха. Щом се опекат ги изваждаме и ги оставяме да изстиват на решетка, стига да имаме търпение разбира се...
Много са вкусни поднесени с чаша прясно мляко или заквасена сметана.


Да Ви е сладко! (:
  


вторник, 1 март 2016 г.

Агнеса | Agnes cake



Представям ви една прекрасна Агнеса, изчезваща за броени минути, с много хрупкава коричка и приятен аромат на ванилия и ядки.



За блата:

  • 100г пудра захар
  • 100г меко масло
  • 50г смлени лешници
  • 50г леко натрошени филирани бадеми
  • 80г бяло брашно
  • 1 ванилия
  • 1-2 щипки сол
  • 3 белтъка


За глазурата:

  • 3 жълтъка
  • 80г пудра захар
  • 1 ванилия




Приготвяне:

Блат:
Разбиваме маслото и захарта на пухкав крем. Прибавяме ядките, ванилията и брашното и разбъркваме докато всичко се смеси и се получи гъсто тесто.
В отделен съд разбиваме белтъците и солта на сняг и на няколко пъти ги прибавяме към сместа с ядките, като бъркаме внимателно на ръка с шпатула.
Изсипваме сместа в тавичка с хартия за печене или намаслена и набрашнена и печем в загрята на 170 градуса фурна около 20-25 минути. Изваждаме от формата и оставяме леко да се охлади. През това време си приготвяме Глазурата:
Разбиваме жълтъците с ванилията и захарта докато побелеят. Изсипваме сместа върху леко поизстиналия блат и връщаме във фурната за около 5 минути на 120 градуса. Изваждаме и оставяме настрана напълно да се охлади.
Разрязваме на ромбчета и сервираме.



Да Ви е сладко! (: