Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Великденско



Едно от любимите ми времена в годината е прекрасния пролетен Великден. Едно от не толкова любимите ми неща по това време е, че направо не мога да спра да ям! Всичко, и по много... много ми е вкусно. Ето малко снимки на яйца и козунаци и рецептата към тях.



Продукти:

  • 1кг пресято бяло брашно
  • 6 яйца на стайна температура
  • щипка сол
  • 2 ванилии
  • кората от един лимон
  • кората от един портокал
  • 1-2 с.л. уиски
  • 230г захар
  • 2 пакетчета мая 
  • 1-2 щипки захар
  • 250мл затоплено прясно мляко
  • 210г разтопено краве масло
  • около 200г ядки по избор
  • около 250г черен шоколад





Приготвяне:

В дълбок съд пресейте брашното и направете кладенче в средата.
Разбийте яйцата заедно със захарта, солта, ванилията, уискито и кората от цитрусите, до побеляване.
Загрейте леко млякото и изсипете маята заедно с 1-2 щипки захар и оставете на страна за около 10 минути да шупне.
Изсипете разбитите яйца и млякото с маята в кладенчето. Замесете тесто, към което малко по малко прибавяйте разтопеното и леко охладено масло, докато напълно се поеме и тестото стане пухкаво и еластично.
Покрийте с кърпа и оставете на страна да втасва, докато удвои обема си.
През това време пригответе плънката - нарежете шоколада и част от ядките (толкова, че да ви останат и малко за декорация отгоре) на ситно и ги смесете.
След като тестото втаса имате пълна свобода да оформите козунаците така както ви харесва.
Аз разточвам на кръг, слагам плънка, навивам на руло, усуквам и слагам в намазнена тавичка. Забождам малко ядки и оставям пак да втасват.
Ако решите може да поръсите със захар и да намажете козунаците с жълтък разбит с малко прясно мляко, аз лично ги предпочитам не намазани.
След като втасат и втория път ги слагате да се пекат в предварително загрята на 180°С фурна с вентилатор, докато придобият златен загар и клечка за зъби излиза суха.
Оставете да се охладят и започвайте с хапването!



Да ви е сладко! (:

Коментари

  1. Еха, толкова е различен слънчев Лондон! Мисля, че това са едни от най- красивите снимки, които съм виждала на този град. Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар