Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

четвъртък, 29 декември 2016 г.

Картофена крем супа | Creamy potato soup

След коледните постове ето и една от любимите ми супи.



Какво ще ви трябва:
  • около 1.2л вода
  • 3-4 средно големи картофа
  • 1 средно голяма глава лук
  • 1 морков
  • 2 с.л. масло
  • 350-400мл прясно мляко
  • сол 
  • пипер
  • къри
  • куркума
  • магданоз

  • хляб
  • зехтин за крутоните

* Подправките и количеството им са по ваш вкус
** Количеството на прясното мляко е според това колко гъста обичате да бъде супата
*** Това е доста основна рецепта, може да добавите още различни видове зеленчуци - броколи, гъби, сладък картоф, тиква, цвекло... въобще каквото искате!



Приготвяне:

Обелете картофите и нарежете на големи кубчета. Почистете лука и моркова и ги нарежете, така че да са с големината на картофените кубчета.
Сложете зеленчуците да се сварят.
Щом са готови добавете подправките и пасирайте. 
Сложете маслото и пасирайте. Добавете прясно мляко и разбърквайте докато получите желаната гъстота.



За крутоните:
Нарежете хляб на кубчета и ги поръсете със зехтин. Може да ги запържите в дълбок тиган или да ги запечете на 200°С с вентилатор за около 10 минути, или докато получат приятен загар.




Сервирайте топлата супа поръсена с крутони.

Да ви е вкусно! (:

събота, 24 декември 2016 г.

Напукани коледни сладки | Christmas crinkle cookies




Тези вълшебни какаови напукани сладки са ми любими, освен това са безумно лесни за правене и могат да седят седмици наред затворени в кутия.
Аз обикновено ги правя в началото на декември и после пак, няколко дни преди коледа, просто защото свършват, колкото и голямо количество да направя.



Ето и продуктите за около 50 броя сладки:
  • 1 ч.ч. брашно
  • щипка сол
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.ч. мусковадо или 3/4 ч.ч. бяла захар**
  • 1/2 ч.ч. какао
  • 2 ч.л. разтворимо кафе 
  • ванилия
  • 2 яйца
  • 1/3 ч.ч. зехтин
  • пудра захар за овалване (около 1/2 ч.ч.)
**Ако ползвате мусковадо, пресейте през цедка с помощта на лъжица, за да раздробите бучките.



Приготвяне:

В дълбока купа смесете всички сухи съставки - брашното, солта, какаото, бакпулвера, захарта и кафето. Направете кладенче и изсипете зехтина и яйцата. Разбийте с миксер докато започне да се получава тесто, а после с ръце го оформете на топка. Покрийте с фолио и оставете в хладилника за около 20 минути да се постегне.
Пуснете фурната на 160°С с вентилатор.
От охладеното тесто оформете топчета с големина на орех и оваляйте всяко в пудра захар. Поставете топчетата на разстояние 2-3см едно от друго в тавичка покрита с хартия за печене.
При мен се побраха в 2 тави, които пекох едновременно.
Печете не повече от 10-12 минути. Щом се опекат сладките ще бъдат меки, но след няколко минути ще станат хрупкави отвън и пухкави отвътре. Оставете да изстинат напълно в тавата или върху решетка и съхранявайте в плътно затворена кутия до 3 - 4 седмици.






Весела коледа! (:

Коледни джинджифилови бисквитки | Christmas gingerbread cookies




Няма как да минем и без класическите джинджифилови бисквитки, които дори да не обичате могат да послужат за коледна украса или да направят така, че целия ви дом да ухае коледно!



Продукти:
  • 2ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.ч. меко масло
  • 1ч.л. сода
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1ч.л. канела
  • 2ч.л. джинджифил на прах или 1 ч.л. пресен настърган
  • 1/2 ч.л. индийско орехче
  • 1 ванилия
  • 1/2 ч.ч. бяла захар
  • 1/2ч.ч. кафява захар
  • 1/4 ч.ч. мусковадо
  • 1 яйце



Приготвяне:
В купа смесете брашното, содата, бакпулвера и подправките.
Разбийте маслото заедно със захарта и добавете яйцето. Към тази смес добавете сухите съставки и разбъркайте с дървена лъжица докато започне да се оформя тесто.
Съберете на топка с ръце, покрийте с фолио и оставете в хладилник за 1 час до 1 седмица.
Колкото повече седи толкова по-добре ще се смесят ароматите.
Охладеното тесто разточете върху набрашнен плот до дебелина 0.5см. Изрежете желаните формички и ги прехвърлете в тавика покрита с хартия за печене.
Печете в предварително загрята на 170°С фурна с вентилатор, до златисто, или около 10-15 минути.
Оставете сладките да изстинат и да се втвърдят и съхранявайте до 3-4 седмици в плътно затворена кутия.





Весела Коледа! (:

Коледни орехови виенски сладки | Christmas walnut viennese cookies




Тези сладки определно попадат в категорията "любими и коледни".  Рецептата е уникално лесна, но не за сметка за вкуса разбира се! Единственото не много приятно около правенето на тези сладки е безумно бързото изяждане след като се опекат.







Ще ви трябват:
  • 250г бяло брашно
  • 250г меко масло
  • 250г мусковадо 
  • 250г смлени орехи
  • щипка сол
  • 1 голямо яйце
  • ванилия





Приготвяне:
В купа смесете сухите съставки  - брашното, захарта, солта и орехите. Добавете яйцето а после и маслото. С ръце оформете тесто, завийте го във фолио и оставете в хладилника за 2 часа до 3-4 дни. Охладеното тесто може да разточите и да изрежете в различни формички, а може да оформите и топчета, аз го направих на саламче и го нарязах.
Печете в предварително загрята на 160°С фурна с вентилатор за около 20 минути или докато сладките станат с тъмно златист цвят и покафенеят леко по краищата.
Оставете върху решетка да изстинат напълно и съхранявайте в плътно затворена кутия.






Весела коледа! (:









петък, 23 декември 2016 г.

Ароматна коледна украса | Fragrant christmas decoration



Коледното ми е любимото време от годината! Има сняг (...понякога), започват да мигат всякакви лампички на където и да се обърна, нямам търпение да отида да покарам ски, но едно от най-хубавите неща е, че вкъщи става супер уютно, благодарение на аромата на коледни сладки и двата кашона с коледна украса разпръснати навсякъде из къщата.
И понеже два кашона явно не ми стигат ще ви покажа каква лесна и ароматна плодова украса си направих.





Трябват ви порткали, лаймчета, лимони, елхови клонки, пръчки канела и различни връвчици. Количеството е по желание.



Ако все още се чудите какво ще ги правим тези плодове... ще ги сушим... на парното (поне едно хубаво нещо да излезе от топлофикация (; ).
Та...  за плодовете, които ще се сушат цели трябва да направим вертикални разрези, така че да срежем цялата дебелина на кората и съвсем мъничко от плода(вижда се на снимките).
За резенчетата мисля, че е ясно - нарязвате на шайби (аз предпочитам всички да са с различна дебелина), подсушавате със салфетка и оставяте на парното да се сушат.
Шайбите са готови за 2-3 дни, а целите плодове отнемат малко повече време - около 2-3 седмици. Разбира се не е задължително да имате парно за да изсушите плодовете, може да го направите във фурната или в специален уред за сушене. В зависимост от големината на портокалите времето за сушене може да е между 12 и 24 часа на ниска температура - около 120-130°С с вентилатор.


След като имате изсушените плодове в различни форми, може да ги аранжирате както ви харесва.
Може да направите гирлянд или пък различни висулки, може да ги ползвате при опаковането на подаръци или просто да ги сложите в една голяма купа и да си осигурите приятен аромат по коледните празници.







Хубавото на тази коледна украса е, че е също толкова трайна колкото и изкуствената, след като минат празничните дни съвсем спокойно може да приберете плодовете в кутия и да ги съхранявате до следващата година.


Весела Коледа! (:

петък, 2 декември 2016 г.

Шоколадов кекс без брашно | Flourless chocolate cake



Мисля, че по броя на шоколадовите рецепти в блога може да се досетите, че много обичам шоколад!
Ето и още една шоколадова рецепта за кекс без брашно.



Продукти:

  • 150г черен шоколад (60-70%)
  • 6 белтъка
  • 6 жълтъка
  • 110 г мусковадо, кокосова или бяла кристална захар
  • 2 с.л. какао
  • щипка сол

Приготвяне:
Разтопете шоколада на водна баня. Сложете белтъците заедно с щипката сол в дълбок съд и ги разбийте на сняг.
Разбийте жълтъците и захарта, а после добавете и какаото.
Разтопения шоколад изсипете на тънка струйка в какаовата смес и разбийте добре.
Добавете и белтъците на няколко пъти, като разбърквате внимателно с шпатула.
Изсипете сместа във форма покрита с хартия за печене и с размери 22х15 см, печете в предварително загрята на 145°С фурна с вентилатор около 45 минути или докато кекса започне да се отделя от стените на формата и се стегне в центъра.



Да ви е сладко! (: