Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

неделя, 30 октомври 2016 г.

Сладкиш Агнеса с орехи и кафява захар | Agness cake with walnuts and muscovado




Необходими продукти:


за кекса:
  • 200 г меко малсо
  • 200 г мусковадо
  • 160 г смлени орехи
  • 150г бяло брашно
  • 1 ванилия
  • щипка сол
  • 6 белтъка
за заливката:
  • 6 жълтъка
  • 120 г кафява захар
  • 1 ванилия



Приготвяне:
Пуснете фурната да загрява на 170°С. Пригответе формичка поркита с хартия за печене с размери 28х18см.
В голяма купа разбийте маслото и захарта на пухкав крем, Добавете орехите, брашното и ванилията и разбийте добре. Получава се гъсто тесто.
В отделен съд разбийте белтъците с щипката сол на сняг. На няколко пъти ги добавете към ореховата смес, като бъркате внимателно с помощта на шпатула.
След последната доза белтъци ще получите пухкава смес, изсипете я във формичката и печете около 35 минути. Оставете на страна да изстине за около час.
За да приготвите заливката разбийте жълтъците със захарта и ванилията. Изсипете я върху изстиналия кекс и сложете в предварително загрята на 120°С фурна с вентилатор за около 25 минути или докато се получи хрупкава коричка.


Да ви е сладко! (:
Ето и друга рецепта за Агнеса, с орехи и бадеми.

четвъртък, 27 октомври 2016 г.

Шоколадови Топчета | Chocolate Balls





Толкова много рецепти има за тези топчета, че едва ли бих могла да изненадам някого със своята, но все пак ще я споделя.

Продукти за 20 топчета:

  • 240 г натрошени на ситно обикновени бисквити
  • 70 г натрошени орехи
  • 2 с.л. какао
  • 2 с.л. мусковадо или каквато друга захар предпочитате
  • 100 мл прясно мляко
  • 70 г краве масло
  • 80 г черен шоколад + още 80-90 г за отгоре





Приготвяне:
В голяма купа изсипете бисквитите, орехите, какаото и захарта и ги разбъркайте.
Сложете млякото и маслото на слаб огън докато маслото се разтопи.
Отстранете от котлона и добавете 80те грама шоколад и бъркайте докато се разтопи.
Шоколадовата смес изсипете при бисквитите и разбъркайте.
Оформете топчета с големината на кайсия и ги сложете за 1 час в хладилника да стегнат.
Разтопете останалия шоколад и с лъжичка полейте всяко топче. Оставете в хладилника за още час и сте готови!




Да ви е сладко! (:

понеделник, 24 октомври 2016 г.

Фъдж Брауни | Fudge Brownie








Не съм много сигурна дали е фъдж, брауни или кекс... не, със сигурност не е обикновен кекс, ама някаква комбинация между трите, може би... Може да не знам точно какво е, но пък ми е все тая, толкова вкусно се получи, че е трудно да се удържи човек да не изяде цялото "каквото и да е то"!
Не знам защо, но когато си правя експерименти се получава най-вкусно... Поне се научих да меря и записвам съставките, а не после " ами малко брашно, 3 лъжици захар, ама може и 8 да бяха, а, бе аз дали сложих прясно или кисело мляко, или пък беше заквасена сметана"...
Е, няма какво да обяснявам повече, ето какво ви трябва:

  • 4 жълтъка
  • 4 белтъка
  • щипка сол
  • 200г заквасена сметана
  • 260г мусковадо, може и обикновена бяла захар
  • 140г кокосово масло, може и краве
  • 260г черен шоколад
  • 125г брашно от нахут, може и бяло


Приготвяне:
Разтопете шоколада заедно с кокосовото масло на водна баня.
Разделете жълтъците и белтъците в две големи купи. Сложете щипка сол при белтъците и ги разбийте на сняг.
Към жълтъците добавете захарта и заквасената сметана и разбийте добре. Прибавете на тънка струйка шоколадовата смес без да спирате миксера. Добавете и брашното и разбийте добре.
Оставете миксера на страна и вземете шпатула, с която на 2-3 пъти добавете и разбъркайте внимателно разбитите на сняг белтъци.
Изсипете сместа в кръгла форма покрита с хартия за печене и печете около 50 минути в предварително загрята на 170°С фурна.




Получава се мек и пухкав, влажен кекс с хрупкава коричка!
Да ви е сладко! (:




сряда, 19 октомври 2016 г.

Редукция от нар | Pomegranate reduction


Днес ще ви кажа как си направих едно и половина вълшебни бурканчета само с три съставки, а с безброй качества и приложения.
Всички може да прочетете в интернет за свойствата, които притежава този прекрасен плод, а аз днес ще се спра на кулинарното приложение на редукцията от нар.
Със сладко-киселия си и много силен вкус редукцията от нар може да ползвате за много и различни готварски приключения:
  • вместо оцет в салати
  • добавка към различни дипове
  • в смутита и фрешове
  • за глазиране на месо - бавно печено или пък някой стек на тиган или скара
  • за палачинки
  • за риба
  • за сос върху сладолед
  • за декорация - особено в този период когато наближава хелоуин, като имитация на кръв
  • за запечени зеленчуци
  • та дори и за маска за лице (нищо, че това не е част от готварските приключения)


Със сигурност пропускам нещо!

А ето и какво ще ви бъде необходимо за да си направите редукция от нар:
  • сокът от 7-8 нара - около 1.2л
  • около 1ч.ч. мед
  • сокът от 1/2 лимон
Приготвянето е много лесно:
В касерола или тенджера изсипете сока от нара, меда и лимоновия сок и сложете на силен огън.
Щом сместа заври намалете котлона, така че сместа да ври леко. 
Оставете да се редуцира в продължение на около час и 10-15 минути като проверявате от време на време, защото при намаляване на количеството трябва да намалите и силата на котлона за да не изкипи.



Може да направите сместа много гъста, а може да я оставите и по-течна, затова според предпочитанията си спрете да редуцирате тогава, когато гъстотата ви допада. Може да проверите, както се проверява и при правене на сладко, капнете малко от сместа върху студена чиния, за да се охлади и да разберете колко гъсто е станало.
При мен гъстотата е като течен мед.


сряда, 12 октомври 2016 г.

Класически кекс | Classic cake





Всички сме правили такъв кекс поне 20 пъти... и не случайно! Пухкав, мек, с аромат на ванилия, някак си създава чувство за уют.
Дори да има някой, който не го е приготвял и веднъж, то със сигурност е ял такъв, дали защото някоя добра баба или майка са го спретнали няма значение, всички сме си хапвали и знам, че всички го обичаме.
С кафето сутрин, с чая следобед, за закуска, за десерт, винаги си намирам извинение да хапна още едно парче.




Ще ви трябват:
  • 125г. меко масло
  • 25мл зехтин *
  • 220г захар**
  • 4 яйца
  • 200мл прясно мляко
  • ванилия
  • 2 ч.ч. бяло брашно
  • 40г какао
  • 15мл прясно мляко за какаовата половина от сместа
  • 2ч.л. бакпулвер
  • 1ч.л. сода за хляб

*намирам, че когато заменя малко от количеството на маслото със зехтин, кекса става по-пухкав... знае ли човек, може и само да си въобразявам 
**аз използвах 120г мусковадо и 100г бяла захар




Приготвяне:

Пуснете фурната да загрява на 170°С и пригответе тавичка за кекс покрита с хартия за печене.
В дълбок съд разбийте маслото и зехтина със захарта на пухкав крем. 
Добавете яйцата едно по едно а след това прясното мляко и ванилията.
Добавете и брашното заедно със содата и бакпулвера и разбийте добре. 
Изсипете 1/2 от сместа в тавичката, а към останалата половина добавете какаото и прясното мляко. Разбийте добре и изсипете в кексовата форма върху другата половина от сместа.
Кекса се пече около 1 час или докато клечка за зъби излиза суха.





Да ви е сладко! (:



вторник, 11 октомври 2016 г.

Джоб питки | Pita bread



Ето ги и любимите ми питки!
Чудесни са за сандвичи, а малко по-препечени стават идеални купички за салата, особено ако целите нещо лесничко, но малко по-така...
Само трябва да счупите горната част на питката и да я напълните със зеленчуци по желание, един дресинг и какво повече му трябва на човек?!
Супер са за всякакви детски партита, рождени дни и други събирания, също така за обяд в работата (поне ще сте сигурни, че каквото сложите няма да има откъде да изпадне), а пък ако ги нарежете на триъгълници, запечете ги леко със зехтин и на масата сложите един хумус гарантирам, че няма да остане и следа от тях!



Ето и какво ви трябва за 8 питки:

  • 400г брашно - аз използвах ръжено, пшенично и бяло
  • 1 пакетче мая
  • 1-2 с.л. зехтин
  • 1-2 щипки сол
  • 1 ч.л. мед или захар
  • 120-130мл хладка вода
  • брашно за доомесване и разточване.


Приготвяне:
В дълбока купа се смесете брашната заедно с маята, зехтина, солта и меда. Сипете и водата.
Омесете меко и еластично тесто, което не лепне - месете около 5 минути, ако се налага добавете още мъничко брашно. Намажете тестото с мъничко зехтин, покрийте го с кърпа да втаса докато удвои обема си.
Втасалото тесто разделете на 8 еднакви топки
Върху набрашнен плот разточете всяка топка до дебелина около 0,5см, но не и по-малко, защото иначе няма да бухнат във фурната.
Поставете разточените питки в тава покрита с хартия за печене (аз ги събрах в 2 тави) и ги покрийте с кърпа да втасат около 20 минути.
Междувременно пуснете фурната да загрява на 230°С.
Щом втасат ги сложете в загрятата фурна и печете около 7-8 минути, или докато бухнат хубаво и придобият лек загар.
Ако ще ги ползвате за купички за салата ги оставете още 4-5 минутки да се препекат хубаво.
Оставете ги върху решетка да изстинат, след това ги завийте в кърпа и ги приберете  в кутията за хляб.