Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

вторник, 30 август 2016 г.

Кекс с овесено брашно и тиквички | Healthy oat flour cake with zucchini



Много обичам овесени ядки и реших да ги вмъкна в някакъв кекс този път, само че под формата на брашно. Ако имате овесени ядки не е нужно да купувате допълнително брашно - с помощта на блендер или мелничка за кафе може да ги смелите сами, става много бързо.
Другото по-необичайно е тиквичката в кекса. Защо тиквичка? Ами защото не обичам сухи кексове, а тиквичката придава допълнителна влажност към текстурата, пък и един зеленчук повече за деня мисля, че може да бъде само плюс.
Ако разбира се не ви допада идеята за тиквичката, мисля че няма да има никакъв проблем да се замени с един намачкан и добре узрял банан (неговия вкус със сигурност ще се усеща обаче).
Е, стига толкова приказки ето и рецептата.



Необходими продукти:

  • 1 яйце*
  • 1/4 ч.ч. бадемово масло
  • 1/4 ч.ч. кокосов мус
  • 1 ч.ч. настъргана и изцедена тиквичка
  • 125 мл мляко по избор (аз ползвах прясно)*
  • 30 г мед*
  • 30 г. кокосова захар
  • 55 г мусковадо
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 1 и 1/3 ч.ч. овесено брашно
  • 25 г какао
  • 35 г натрошен черен шоколад
* за веган вариант на този кекс заместете яйцето с 1 с.л. ленено брашно смесено с 3 с.л. вода, изберете някакво ядково мляко (бадемово, кокосово и т.н.) и вместо мед сложете какъвто друг подсладител обичате - може да е още кокосова захар, бяла захар, кленов сироп и т.н.




Приготвяне:
Пуснете фурната да загрява на 170°С.
В дълбока купа пасирайте яйцето заедно с бадемовото масло, кокосовия мус, тиквичката, млякото, меда и двата вида захар.
Добавете содата, какаото и овесеното брашно и разбъркайте с кухненска тел докато всичко се смеси добре. Добавете и натрошения шоколад.
Изсипете сместа в тавичка с хартия за печене и печете в предварително загрята фурна около 45 минути или докато клечка за зъби излиза суха или с няколко трохички по нея.



Да ви е сладко! (:

неделя, 28 август 2016 г.

Пръстен от парено тесто | Choux pastry ring with savoury filling




Предлагам една много лесна и приятна лятна рецепта с парено тесто.
Страхотна е, според мен може да се хапва на закуска, обяд и вечеря.
Чудесна идея за предястие на някой летен рожден ден или парти, защото не са нужни никакви прибори и съвсем спокойно може да се похапва и с ръце.


Необходими продукти:
Първо е необходимо да приготвите парено тесто
Рецептата за парено тесто може да намерите ТУК.

За плънката:

  • 100г заквасена сметана
  • 100г натрошено краве сирене
  • 30г натрошена горгонзола/синьо сирене
  • щипка черен пипер
  • около 60-70г шунка (аз използвах предварително нарязана)
  • 1 домат нарязан на тънки шайби (може да замените и с чери домати)
  • бейби спанак, рукола, айсберг или друга зелена салата по ваш избор
  • перца зелен лук



Приготвяне:

Пареното тесто:
След като сте направили пареното тесто трябва да го шприцовате във формата на кръг с диаметър около 25см, върху тавичка покрита с хартия за печене. Формата на шприца е по ваш избор, аз използвах пош без накрайник. Печенето отнема около 40 минути.
Единственото важно при печенето е, че не трябва да отваряте фурната докато тестото не се изпече напълно иначе ще спадне.
Изпеченото и изстинало кръгче се разрязва на две.
Плънката:
В купа трябва да смесите заквасената сметана, сирената и черния пипер. С тази смес се намазва долната половина от пръстена. Върху нея подреждате шунката после доматите, бейби спанака и перцата зелен лук. Захлупвате с другата половина от пръстена, разрязвате на парчета и сте готови.








четвъртък, 18 август 2016 г.

Здравословен кекс с оризово брашно | Good for you rice flour cake



Да, да, знам! Но ви уверявам, че има и такова нещо и съвсем спокойно може да използвате думите "здравословен" и "кекс" една след друга и в едно и също изречение, а на всичкото от горе е мек като памук и много, много вкусен, ама наистина изненадващо вкусен!
Приготвянето е лесно и бързо, а резултата много наподобява един от любимите ми "не особено здравословни кексове".





Ето и какво ви трябва:

за какаовата смес:

  • 3 жълтъка
  • 20г какао
  • 25г кокосова захар или мусковадо
  • 25мл зехтин екстра върджин
  • 55мл хладка вода
  • 70г оризово брашно

за белтъчната смес:

  • 3 белтъка
  • щипка сол
  • 55г кокосова захар или мусковадо

Приготвяне:
Пускате фурната на 160°С и покривате формичка за кекс с хартия за печене.
В дълбока купа се слагат  всички съставки за какаовата смес и се разбива с тел до получаването на хомогенна лъскава смес.
В отделна стъклена купа белтъците заедно с щипката сол се разбиват на сняг. Добавя се и захарта на два пъти и се разбива до пълното и усвояване.
Белтъците се прибавят към какаовата смес и се разбъркват внимателно с шпатула.
Кексовото тесто се изсипва във формичката и се пече около 10-15 минути на 160°С, след което температурата се намалява на 140°С и се пече още около 35 минути или докато клечка за зъби излиза суха.


С чаша мляко комбинацията е страхотна!
Да ви е сладко! (:

понеделник, 15 август 2016 г.

Сладък салам | Sweet Salami



Това е едно шоколадово изкушение, на което въобще не е страшно да се отдадете.
Рецептата е много лесна и наподобява тази за скалички, приготвянето е изключително бързо, а най-хубавото е, че може да си похапвате съвсем спокойно без да чувствате вина след това, защото всички съставки са супер!

Продукти:

  • 200г обикновени бисквити
  • 75г бадемово брашно
  • 85г кокосово масло
  • 90г черен шоколад
  • 30г какао на прах
  • 85г кокосова захар
  • 75мл мляко по избор (аз ползвах бадемово)

Приготвяне:

Сложете бисквитите в найлонов плик и с помощта на точилка ги натрошете на сравнително едри парченца. Изсипете ги в дълбока купа.
Добавете какаото, бадемовото брашно и кокосовата захар и разбъркайте добре.
Разтопете шоколада заедно с кокосовото масло и добавете към бисквитената смес.
Накрая добавете и млякото и смесете всичко с помощта на дървена лъжица до получаване на гъсто тесто. 
Може да оформите сместа  като ползвате стреч фолио и формата на някой съд или да го направите изцяло кръгъл като го завиете и пристегнете само с фолиото.
След като изберете формата, сложете шоколадовия салам в хладилника и след 2 часа ще бъде готов за разрязване и хапване!



Да ви е сладко! (:

петък, 5 август 2016 г.

Гранола | Granola



Представям ви една рецепта за домашно приготвена гранола, идеална за закуска!

Ще са ви необходими:

  • 300г фини овесени ядки
  • 35г орехи или други ядки по избор
  • 50г слънчогледови семки
  • 15г кокосови стърготини
  • 100г натрошен черен шоколад
  • 85г бадемово масло или друго ядково масло по избор
  • 90г мед
  • 1 шепа пресни малини



Приготвяне:
Сложете хартия за печене в малко по-дълбока тавичка и пуснете фурната да загрява на 170°С.
Изсипете всички съставки в голяма купа, като оставите малините на страна. С дървена лъжица смесете всичко добре, докато се образува сравнително гъстичка и лепкава смес. Накрая добавете и малините и разбъркайте за кратко.
Изсипете сместа в тавичката и печете около 45-50 минути, като на всеки 7-8-10 минути разбърквате.
Готовата гранола трябва първо да изстине и след това може да я съхранявате в кутия или буркан на стайна температура.






За приготвянето на закуска с гранола, изсипете в купичка желаното количество, гарнирайте с различни замразени и пресни плодове и ядки и допълнете с мляко по ваш избор - кисело, прясно, йогурт, бадемово, соево, оризово и т.н.
Може да ползвате гранолата и като добавка към смути - прибавете една шепа в блендера и сте готови.



Е, да ви е сладко! (:

четвъртък, 4 август 2016 г.

Как се прави бадемово масло | How to make almond butter



И днес ще ви покажа една рецепта, за която е необходим един продукт. Другата такава е за кокосовите стърготини, но тази е още по-лесна.
Само внимавайте да не изпуснете каната на блендера, защото става страшно стъклено по пода после, и ще си намирате стъкла още дълго време. То вярно, че счупеното е на хубаво, ама хич не ме кефи три дни да събирам стъкла и всеки път да съм убедена, че няма повече, а пък те да изкачат все от някъде.
Без повече да се оплаквам от моментната си нескопосаност ще ви кажа как да си направите този иначе доста скъпичък продукт, за около 1/4 от цената в био магазините (и пак ще е био де...), единственото, което е нужно да имате е блендер или кухненски робот с S-образен нож.



  • За направата на бадемовото масло са необходими 200г сурови бадеми.
Слагаме ги в блендера и започваме да ги смиламе. Първо се получава смес, като брашно, която после става по-лепкава, залепва за стените на съда и трябва да я избутвате с шпатула. Цялото това нещо се случва в рамките на около 10 минути.
Можете да продължите да смилате бадемите сурови, избутвайки ги от стените, като давате почивка на блендера, защото сами ще усетите, че започва да загрява по някое време. За да се получи масло с консистенция, като от снимките, направено изцяло от сурови бадеми ще са нужни поне 50 минути с почивките.
Затова, след като сместа започне много да се лепи по стените аз я запичам (по-скоро нагрявам) за около 5-6 минути на 170°С. 
След като се загрее хубаво е много по-лесно да се отделят маслата от бадемите и ви трябват още около 5-6 минути смилане докато постигнете желаната консистенция.


Това е моя начин на приготвяне, разбира се може да направите маслото изцяло от сурови бадеми, или изцяло от запечени бадеми (запечете ги за около 15 минути на 170°С), аз предпочитам само леко да ги загрея, за да си съкратя времето за смилане.
Ето и снимки:

Бадемовото масло може да ползвате във всякакъв вид сладкиши, на филийка, в кремове, мюсли и много други.
Съхранява се в бурканче, може в хладилника, а може и в някой тъмен шкаф.




сряда, 3 август 2016 г.

Здравословен бананов шейк без сладолед | Healthy no ice cream banana milkshake



Ето едно предложение за здравословен бананов шейк без сладолед, но със същия вкус и гъстота.

Ще ви трябват:

  • 1 замразен банан
  • 1 с.л. кокосова захар или мед
  • 220мл бадемово или краве мляко
  • 2 кубчета лед
  • няколко капки лимонов сок
  • стръкче босилек за декорация

За да приготвите шейка ви е необходим блендер.
Сложете всички съставки в каната и разбийте до хомогенна смес. Изсипете в чаша и консумирайте веднага.



Кратко, лесно, бързо и много вкусно!
Да ви е сладко! (:



понеделник, 1 август 2016 г.

Скалички | Chocolate Rocks Dessert



Отдавна не бях правила скалички и днес реших да направя малко по-здравословен вариант от обикновено, пък и имах домашните кокосови стърготини, които си правих и исках да ги поръся върху нещо.
Започнах да приготвям продуктите, снимах ги и по инерция бях извадила сметаната, която се вижда на снимката (а всъщност сложих сложих прясно мляко) и докато се усетя вече бях направила тестото и нямаше как да направя нова снимка.
Получиха се 17 вкусни малки шоколадови скалички с мляко, а не със сметана.



Ето и продуктите:

  • 200г натрошени обикновени бисквити
  • 100мл прясно мляко с ниска масленост
  • 45г разтопено кокосово масло
  • 30г кокосова захар
  • 30г орехи
  • 15г како на прах
  • 100г разтопен черен шоколад
  • кокосови стърготини за поръсване


Приготвяне:
В голяма купа смесваме всички съставки освен разтопения шоколад и кокосовите стърготини. С помощта на дървена лъжица смесваме всичко добре, така че да се получи гъстичко тесто.
С ръце оформяме скалички с желаната големина и подреждаме върху някакъв съд покрит с хартия за печене за да не залепват.
След като сме направили всичките скалички взимаме разтопения шоколад и с лъжица поливаме всяка скаличка. Отгоре поръсваме с кокосови стърготини и слагаме в хладилника за 2 часа.
Да ви е сладко! (:




Как да си направим кокосови стърготини | How to make coconut flakes


Много обичам кокос във всичките му варианти. Дали ще са стърготини, кокосова захар, масло, мляко, кокосова сметана, суров кокос, няма значение.. обичам го, а за капак е и здравословен - жестоко!
Вчера си купих два кокосови ореха с идеята да си ги ям сурови, но в последствие реших да пробвам да си направя кокосови стърготини, защото така или иначе ги ползвам доста често, а какво по-хубаво от това да са пресни и домашно направени.
Друг плюс е, че излизат доста по-евтино от тези в магазина а разликата във вкуса и аромата е голяма.
Та... разглеждах разни статии и публикации в интернет за това как да си направим кокосови стърготини у дома и в крайна сметка се спрях на един вариант, който ми допадна най-много.
Опитах с 1/2 кокос и не се получи - прегоря и стана кафяв, не че не стана вкусен, но аз исках бели кокосови стърготинки.
При втория опит модифицирах малко метода и се получи супер.



Ето и какво ни трябва:

  • 1 кокосов орех
  • чук
  • нож за масло
  • ренде
  • плоска тава покрита с хартия за печене


Пускаме фурната на 160°С. Приготвяме и тавичката в която ще изсушим стърготините.
Първо трябва да отворим кокоса и да извадим бялата част. Това става с помощта на чук и нож за масло.
Хващате кокоса в ръка и с чука започвате да удряте в средата, като след всеки удар завъртате.
** След няколко удара той ще се спука и затова е най-добре да го направите над купа за да не загубите водата от кокоса, защото е много вкусна за пиене, а може да я прибавите и към сладкиши или различни солени ястия.
След като кокоса е разполовен взимаме ножа и започваме да го прокарваме между черупката и ядката(бялата част) докато се разделят.
Когато се разделят ще видите, че бялата кокосова ядка е покрита с едно кафяво нещо, което прилича на люспа, някои хора го отстраняват, аз не го махам, защото по никакъв начин не повлиява вкуса или текстурата на кокоса, а и добавя допълнителен цвят особено, когато се ползва за декорация или пък в салати.
Следващата стъпка е да настържем кокоса на ренде - аз ползвах най-едрия нож на рендето.
Стърготините разпределяме равномерно в тавата, изключваме фурната, слагаме тавичката и оставяме така докато фурната се охлади или около 45 минути.
Това време е достатъчно за да се изсушат стърготините и да останат бели, ако искате да имат лек златист загар извадете тавата от фурната и я пуснете пак да загрее на 160°С. Щом загрее пак я изключете и сложете стърготините за още 10-15 минути или докато получите желания резултат.
Щом постигнете желания загар извадете стърготините и ги оставете да изстинат.
Съхраняват се в плътно затворена кутия или буркан. От 1 кокосов орех при мен се получиха около 130г стърготини.



Описанието стана доста дълго, но всъщност целия процес на подготовка, до слагането във фурната трае не повече от 10-15 минути

**Ето линк към едно видео, ако не съм обяснила достатъчно ясно: Как да отворим кокосов орех