Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

понеделник, 11 юли 2016 г.

Бърз хляб без втасване и без месене | Quick no-rising no-knead bread without yeast


Ето една много лесна рецепта, която може да се модифицира по всеки вкус. Не изисква да имате почти никакви кухненско-готварски умения и приготвянето става за не повече от 4-5 минути, а резултата... Получава се толкова вкусна и хрупкава коричка, че има сто процентова гаранция за много бързо изяждане!

Ето и продуктите:
  • 550г кисело мляко
  • 1,5 ч.л. сода за хляб
  • 1ч.л. морска сол
  • 1 ч.ч. бяло брашно
  • **2ч.ч. брашна по избор
  • 1ч.ч слънчогледови семки
  • 1 шепа черен сусам
  • 1-2 щипки заатар
**Аз сложих ръжено, пшенично, ленено и брашно от нахут. Разбира се може да сложите изцяло само бяло брашно например, както и да варирате с количествата - което ви харесва повече от него сложете най-много, а може да добавите и други видове брашна.

Приготвяне:
Пускаме фурната на 200°С и приготвяме тавичка с хартия за печене.
Смесваме киселото мляко със содата и солта да шупнат, докато слагаме всички останали съставки в дълбок съд.
Изсипваме киселото мляко при сухите съставки и разбъркваме за кратко с дървена лъжица или докато се формират едри топчета влажно тесто. Тестото оформяме на топка и слагаме в тавичката, ако е много лепкаво слагаме още мъничко брашно, така че да може да се оформи и слагаме във фурната.
Печем около 35 минути или до златисто-кафяво.
Изваждаме и слагаме върху решетка да изстива.
След като изстине е страхотен за направата на тостове и сандвичи или с малко сирене или сушени домати и зехтина от тях, а самия хляб е толкова богат на вкусове, че може да го хапвате и без нищо.

Да ви е сладко! (:

сряда, 6 юли 2016 г.

Овесени барчета с банан и фъстъчено масло | Oatmeal bars with banana and peanut butter



Напоследък съм голям фен на домашно приготвените овесени работи, особено ако имат шоколад в тях.
Миналата седмица правих тези - с шоколад и малини, днес пак с шоколад, но с банани и фъстъчено масло.
Имам един голям много готин буркан, който незнаех с какво да напълня, обаче съм решила да си направя домашна гранола, която да си е по мой вкус, а не от магазина, така че скоро ще има и такава рецепта.




Ето и продуктите за днешните барчета:

  • 2 банана
  • 1/4 ч.ч. неподсладено фъстъчено масло
  • 1/4 ч.ч. мед или кленов сироп или сироп от агаве
  • 2 ч.ч. овесени ядки
  • 1 шепа едро натрошени ядки по избор, аз сложих бадеми. лешници, слънчогледови семки, ленено семе и сусам
  • 1 шепа дребни кокосови стърготини
  • 1 шепа едри кокосови стърготини
  • 100г натрошен черен шоколад



Приготвяне:
Пускаме фурната на 180°С. Слагаме хартия за печене в тавичка с размери около 18х25см.
В купа намачкваме бананите с вилица, така че да станат на пюре. Прибавяме фъстъченото масло и меда и разбъркваме добре.
Слагаме овесените ядки, кокосовите стърготини и шоколада и разбъркваме добре, така че да се формира гъсто тесто. Ако ви се струва прекалено течно добавете още овесени ядки или кокос, това зависи от големината на бананите.
Оформилото се тесто изсипваме в тавичката и притискаме много хубаво с ръце, за да стане равно и с еднаква дебелина.
Печем около 25-30 минути или до златисто.






вторник, 5 юли 2016 г.

Банички с домашно точени кори | Phyllo pie with cheese filling and pastry from scratch



Нищо неможе да победи вкуса на домашната баница с точени кори!

Продукти: 
За корите:
  • 2ч.ч. бяло брашно
  • около 200мл вода
  • 1-2 с.л. балсамов оцет
  • 1-2 щипки сол
  • допълнително брашно за разточване
  • 60-70г масло или слънчогледово олио
От брашното, водата, оцета и солта замесваме тесто което не лепне и го разделяме на 8 еднакви топчета. Поставяме ги върху набрашнена повърхност и ги оставяме да си починат докато направим плънката.



За плънката:
  • 300г натрошено краве сирене
  • 2 яйца
  • 3с.л. брашно
  • 50мл слънчогледово олио
  • 250г кисело мляко
  • 1 ч.л. сода за хляб
В дълбока купа смесваме всичко и разбъркваме хубаво. Оставяме на страна и разтопяваме маслото за намазването на корите.
Всяко топче разточваме на много тънък прозрачен лист като поръсваме обилно с брашно за да не лепне.
С разтопеното масло намазваме всяка кора, поръсваме с плънка и завиваме на руло, след което усукваме леко и  правим охлювче. Преместваме върху тавичка покрита с хартия за печене и повтаряме същото с останалите топчета.
Накрая ги намазваме отгоре обилно с масло и слагаме да се пекат в предварително загрята фурна на 200°С за около 50-60 минути или докато получат хубав загар.
Поднасяме с кисело мляко или айрян.