Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

вторник, 31 май 2016 г.

Ябълков крамбъл | Apple crumble



Вкъщи май само аз съм фен на ябълковия крамбъл и ако направя цяла тава нямам шанс да се справя с нея! Затова реших да си направя една керамична тенджерка само за мен.



Продукти:

за трохите:
25г студено масло
45г бяло брашно
1с.л. пудра захар
1с.л. кокосови стърготини

за плънката:
1 зелена ябълка
2 с.л. вода
1-2 с.л. мед зависи колко е кисела или сладка ябълката
по желание може да подправите ябълките с подправки по ваш вкус




Приготвяне:
Започваме с приготвянето на крамбъла. За целта нарязваме маслото на кубчета и изсипваме брашното при него. Важно е маслото да е студено за да се получат хубави трохи. Това става като претрием брашното през маслото с пръсти за кратко, докато се образубат зазлични по големина топченца. Добавяме пудрата захар и кокосовите стърготини и  без да бъркаме повече с ръце само "раздрусваме" купата няколко пъти, така че всичко да се смеси и слагаме сместа в хладилника.
Пускаме фурната на 180°С и започваме с ябълките. Нарязваме ги на малки четвъртинки с дебелина 0.5см. Слагаме ги в тиган на среден огън, заедно с водата и меда и ги готвим около 5-6 минути или докато попият цялата течност, като разбъркваме често.
Изсипваме ябълките на дъното на подходящ съд и оставяме на страна за 5 минути да поизстинат.
След като са се охладили леко изваждаме маслените трохи от хладилника и ги изсипваме върху ябълките. Слагаме във фурната и печем около 35 минути или докато коричката стане златна.



Да ви е сладко! (:

неделя, 29 май 2016 г.

Разядка с репички | Radish dip




Ето една много свежа разядка с репички!

Необходими продукти:

  • 2 връзки репички
  • 1/2 връзка пресен лук
  • 250г обезмаслена извара
  • 250г заквасена сметана
  • сол на вкус


Приготвяне:
Нарязваме репичките и лука на дребно.
Хубаво разбъркваме сметаната и изварата, така че да няма бучки и към тях прибавяме нарязаните репички и лук. Добавяме сол на вкус и сме готови.



сряда, 25 май 2016 г.

Лесен кекс с ябълки | Easy apple cake




Ами... имах 2 ябълки, които седят от мноооого време (ама наистина много, сигурно от 2 месеца), и вече бяха започнали да се сбръчкват прекалено много, и понеже хич не исках да ги хвърлям ги метнах в един много лесен кекс.
В комбинация с чаша черен чай е приказка!



Продукти:

2 ябълки - една зелена и една червена
160г кафява захар
90г бяла захар
125г меко масло
2 яйца
135мл прясно мляко
по няколко капки ванилилова и ромова есенция (може да ги замените с щипка канела или индийско орехче)
225г брашно
1/2 пакетче бакпулвер



Приготвяне:
Пускаме фурната на 170°С.
Ябълките се измиват, обелват и настъргват на едро.
Захарта и маслото се разбиват с миксер на пухкав крем, към тях се прибавят и яйцата и се разбива добре. Добавя се брашното заедно с бакпулвера и ароматите (или подправките) и се разбива докато се усвои брашното. Получава се гъста смес, към нея прибавяме прясното мляко и накрая настърганите ябълки. Изсипваме сместа в съд покрит с хартя за печене и печем около 50 минути, проверяваме с клечека - тя трябва да излиза суха.



Да ви е сладко! (:


неделя, 8 май 2016 г.

Орехови сладки | Walnut cookies



Ако имате останали белтъци, предлагам едни много лесни орехови сладки, много хрупкави и страшно бързи за приготвяне.


Продукти:

4 белтъка
щипка сол
310г пудра захар
130г смлени орехи
1с.л. какао
1 ванилия


Приготвяне:

Пускаме фурната на 150°С. Разбиваме белтъците на сняг с щипка сол. Добавяме какаото и разбиваме за кратко докато се оцветят белтъците, Смесваме захарта, орехите и ванилията и на два пъти ги добавяме към белтъците, като бъркаме внимателно с шпатула.
Прехвърляме сместа в пош (може и с лъжица разбира се) и шприцоваме върху тава покрита с хартия за печене, в каквато форма си пожелаем.
Печем 15-18 минути. Изваждаме и оставяме да изстинат напълно. Може да ги поръсите с пудра захар ако желаете. Съхраняваме в кутия с капак или плик.


Да ви е сладко! (:

четвъртък, 5 май 2016 г.

Печени Чушки във Фурна със "Същия" Вкус! | Oven roasted green peppers


Печени чушки с лук и магданоз... хем меки, хем хрупкави, с аромат на опушено от чушкопека, тенекията или скарата, едва ли има човек, който да не ги обича.
До тук добре, ама като живееш в апартамент и нямаш всичките екстри изброени по-нагоре, а само една фурна, как стават нещата... Много, много лесно и бързо. Трябва само да имате функция турбо грил на фурната.


Необходими са:

1.5кг зелени чушки сиврия
1бр голяма глава червен лук
няколко стръка магданоз
сол, зехтин и оцет на вкус


Приготвяне:

Поставяме алуминиево фолио върху решетката на фурната и я качваме на предпоследния рафт, който е по-близо до реотана. Пускаме фурната да загрява на максималните градуси (при мен 275°С). Подреждаме измитите и подсушени чушки върху фолиото в загрятата фурна.* След като се изпекат от едната страна (около 4-5минути), отваряме фурната и ги обръщаме. Не се притеснявайте, ако започнат да пушат леко, именно това придава "онзи" вкус, същия, като от чушкопека. 
След като се опекат и от двете страни ги изваждаме и ги слагаме в найлоново пликче или тенджера с капак, за да се задушат. След 30-40 минути, когато са леко поизстинали ги обелваме и ги подреждаме в дълбока чиния. Върху тях поръсваме нарязания на тънки полумесеци лук, а отгоре и магданоз. Овкусяваме със сол, зехтин и оцет. 


*Пуснете абсорбатора, защото при въртенето на чушките излиза много пара, когато отворите фурната.



сряда, 4 май 2016 г.

Козунак с Лешници и Шоколад | Easter bread with hazelnuts and chocolate


Сигурна съм, че много от вас са изпробвали безброй рецепти за козунаци преди да се спрете на една, която е просто "вашата", и от там започват експериментите с плънки, топинги, аромати и т.н., но основната рецепта е една и тя не се променя! ;)
Аз понеже не съм голям фен на козунаците особено ако са без шоколад или пък имат стафиди (сори, ама хич не ги обичам).
Та... преди няколко години открих "моя" козунак тук - много шоколадов и много ароматен! Оттогава все тази рецепта правя с една, две много мънички промени иначе всичко останало е едно към едно.

Ето и необходимите продукти:

за тестото:
8г суха мая
180мл топло прясно мляко
1 яйце + 1 жълтък
щипка сол
375г бяло брашно
115г много меко масло
2-3 с.л. олио
за намазване - 1 жътък + 1с.л прясно мляко* 


за плънката:
200г черен шоколад
80г захар
50г масло
настъргана кора от портокал или лимон, лайм, мандарина (по ваш вкус)

за топинга:
1/2 от плънката + 50г сурови ядки по ваш вкус

*моят козунак не е намазан, защото попринцип не ги мажа


Приготвяне:

Тестото:
Смесваме топлото мляко с щипка захар и маята и оставяме настрана за 10-15 минути да шупнат. Разбиваме захарта заедно с яйцето и жълтъка и към тях добавяме шупналото мляко.
В голяма купа смесваме брашното и солта и правим кладенче, в което изсипваме млечната смес. Бъркаме с дървена лъжица, докато всичко се смеси и се получи лепкаво тесто. Започваме да прибавяме мекото масло малко по малко с ръце, като месим, докато се усвои напълно и чак тогава прибавяме следващата порция. Получава се меко, еластично и пухкаво тесто, което обаче на мен ми е малко лепкаво, и затова добавям няколко супени лъжици олио към него. Слагаме тестото в намазнен съд, покриваме с кърпа и оставяме да втасва около  час и половина, два.

Плънката:
В чопър натрошаваме шоколада, слагаме маслото, захарта и кората от портокала и разбиваме докато се получи паста с парченца шоколад.

Топинга:
Натрошаваме на едро лешниците и ги смесваме с половината от плънката.*


След като втаса, изсипваме тестото върху набрашнен плот и го омесваме няколко пъти. С ръце или точилка разточваме голям правоъгълник и разпределяме плънката равномерно. Завиваме руло, което усукваме няколко пъти и слагаме в съд (формата е по вашизбор) с хартия за печене. Покриваме с кърпа и изчакваме да втаса. След като втаса поръсваме с лешниковата смес и слагаме да се пече в предварително загрята на 180ºС фурна. Щом се опече, оставяме козунака да зистине и след това е готов за хапване.



*Понеже правих тройна доза, не прецених много добре количеството плънка и за този козунак остана само топинг и аз реших да го сложа и като плънка, затова на снимките има лешници и отвътре!

Да ви е сладко! (: