Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

сряда, 27 януари 2016 г.

Баница с Пълнозърнести Кори | Phyllo pie with wholegrain pastry





Намерих едни много хубави кори за баница, може би много от вас знаят за тях, но аз ги открих 2 дни преди нова година и оттогава правих 3-4 пъти баница с тях и много ми харесаха.  Пакета е 400г и вътре има 3 на брой разточени на кръг пълнозърнести кори. Понеже не помня каква е фирмата, а изхвърлих опаковката, като си купя пак ще сложа и снимка( Битас ). Рецептата е за класическа баница, просто много ми харесаха корите и реших да споделя.


























Необходими продукти:



  • 400г пълнозърнести точени кори за баница
  • 3 яйца
  • 1 кофичка или 400г кисело мляко
  • 1 ч.л. с връх сода за хляб 
  • 400-500г краве сирене
  • 60-70мл олио
  • 2-3 с.л. брашно
  • около 40мл зехтин 



Приготвяне:

Загряваме фурната на 190 градуса. Намазваме със зехтин обилно тава с диаметър 30см.
В купа слагаме яйцата и разбиваме с кухненска тел. Прибавяме киселото мляко, содата и брашното и разбъркваме. Прибавяме олиото, натрошаваме сиренето и слагаме и него.
Разстиламе първата кора и намазваме с малко зехтин. Разпределяме равномерно по кората 1/3 от плънката, завиваме и леко усукваме. Слагаме завитата кора в центъра на тавата и повтаряме същото с останалите две. Ако остане плънка я посипваме върху завитите вече кори. След като сме подредили баницата намазваме отгоре със зехтин и слагаме да се пече. Печем около час или докато стане тъмно златиста. Щом се опече изваждаме от фурната, напръскваме с вода  и оставяме да изстине. Поднасяме с кисело мляко.

Добър апетит :)





Лесна Шоколадова Торта | Easy chocolate cake





Хапва ви се торта, но пък не ви се занимава цял ден да приготвяте специални кремове, блатове украси, фондани и т.н. Е, това е една импровизация, която се оказа много успешно вкусна. Лошото е че се изпарява много бързо и трябва да се считате за големи късметлий ако се доберете до второ парче. Прекрасен влажен блат, който няма нужда от сиропиране, защото крема добавя точно толкоква колкото е необходимо, за да се овлажни още малко, да се реже лесно, без опасност от разпадане и разместване на блатовете.


За блатовете:
  • 1/2 ч.ч. бяла захар
  • 1/2 ч.ч. кафява захар
  • 1/2 ч.ч. зехтин
  • 2 яйца
  • 1ч.ч. прясно мляко
  • 1 и 3/4ч.ч. бяло брашно
  • 1/2 ч.ч. какао на прах
  • 1/2 ч.л. сода
  • 1/2ч.л. бакпулвер 
  • ванилия
  • щипка сол
Загряваме фурната на 160 градуса. Разбиваме с миксер захарта със зехтина. Прибавяме яйцата едно по едно а после млякото и ванилията, като разбиваме добре. Пресяваме брашното с какаото, содата и бакпулвера и ги добавяме към сместа. Бъркаме на ръка с шпатула или тел докато се смеси всичко. Не е нужно да прекаляваме с бъркането, дори да има някоя бучка тук таме не е страшно. Изсипваме сместа в съд покрит с хартия за печене или намаслен и набрашнен и слагаме във фурната. Печем около 60-65мин. и проверяваме с клечка. Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади напълно във формата. След като изстине разрязваме на 2 като заравняваме и върха, горната половина обръщаме наобратно и слагаме най-отдолу.



За крема:
  • 400г заквасена сметана
  • 250г малини(пресни или замразени)
  • пудра захар на вкус - аз сложих горе долу 6-7 супени лъжици без връх.


В купа изсипваме сметаната и пудрата захар и разбъркваме с тел или вилица, но не прекаляваме за да не се втечни много. Малините може да добавите сега в крема или след като намажете блата да ги подредите отгоре.
Сглобяваме като разнасяме 1/2 от крема върхо първия блат, подреждаме 1/2 от малините и слагаме отгоре втория блат. Намазваме и него с другата половина от крема, намазваме и по ръбовете, слагаме останалите малини отгоре, а после в хладилника за няколко часа и сме готови.


Ами.. да Ви е сладко :)












понеделник, 25 януари 2016 г.

Тирамису | Tiramisù | Pick me up






След едно бая дълго отсъствие защо пък да не се завърна с едно вкусно, вкусно Тирамису...
Няма какво да обяснявам, всички обичаме хубавото тирамису, така че просто ще ви оставя да си отрежете по едно парче и да опитате.

Продукти:
  • Поне 35бр бишкоти Савоярди*
  • Какао или черен шоколад

Крем:

  • 3 яйца
  • 90г кафява захар
  • 35мл коняк Hennessy**
  • 500г маскарпоне
  • 150мл сметана за разбиване
  • щипка сол

Сироп за напояване на бишкотите:

  • 200мл силно кафе 
  • 50г кафява захар
  • 50мл коняк Hennessy**
  • 25мл вино Марсала**


*В зависимост от съда в който ще правите тирамисуто може да ви трябват малко повече или малко по-малко от 35бр
** Алкохола е по желание - може изобщо да не го слагате или може да ползвате каквото е по ваш вкус - ром, уиски, бренди, някакъв вид вино и т.н.


Приготвяне:

Първо започваме със сиропа: В малка касерола или друг метален съд слагаме всички съставки за сиропа. Пускаме котлона на висока степен и оставяме сиропа да заври, след което намаляваме на най-ниска степен и оставяме така за 4-5 минути, като разбъркваме от време на време. Изсипваме в съд който е подходящ за топенето на бишкотите и оставяме настрана да изстива.
Крема: Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци.Първо си приготвяме крем Забайон: Смесваме жълтъците, захарта и  коняка в метален съд и разбъркваме около 4-5 минути на водна баня. Съда не трябва да опира дъното на тенджерата с водата. Оставяме настрани да изстине.
Междувременно разбиваме белтъците на сняг с щипка сол, разбиваме и сметаната. В голяма купа смесваме макарпонето, разбитите белтъци, сметаната и охладеният забайон. Може да го направите и с миксер за да е по-лесно.

В дълбока тавичка с форма по ваш избор започваме да редим. Първо покриваме плътно дъното на съда с напоени и от двете страни бишкоти, а после заливаме с крем с дебелина около 1см. Повтаряме докато свършат бишкотите и крема, като трябва да завършим с крем. Отгоре поръсваме обилно с настърган шоколад или какао. Оставяме в хладилника да преседи 1 нощ или пък ако сте достатъчно нетърпеливи може веднага да си отрежете парченце.

При мен се получиха 3 реда бишкоти с 3 реда крем в тавичка с размери около 20х30см.

Е.. да Ви е сладко :)