Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

вторник, 11 октомври 2016 г.

Джоб питки | Pita bread



Ето ги и любимите ми питки!
Чудесни са за сандвичи, а малко по-препечени стават идеални купички за салата, особено ако целите нещо лесничко, но малко по-така...
Само трябва да счупите горната част на питката и да я напълните със зеленчуци по желание, един дресинг и какво повече му трябва на човек?!
Супер са за всякакви детски партита, рождени дни и други събирания, също така за обяд в работата (поне ще сте сигурни, че каквото сложите няма да има откъде да изпадне), а пък ако ги нарежете на триъгълници, запечете ги леко със зехтин и на масата сложите един хумус гарантирам, че няма да остане и следа от тях!



Ето и какво ви трябва за 8 питки:

  • 400г брашно - аз използвах ръжено, пшенично и бяло
  • 1 пакетче мая
  • 1-2 с.л. зехтин
  • 1-2 щипки сол
  • 1 ч.л. мед или захар
  • 120-130мл хладка вода
  • брашно за доомесване и разточване.


Приготвяне:
В дълбока купа се смесете брашната заедно с маята, зехтина, солта и меда. Сипете и водата.
Омесете меко и еластично тесто, което не лепне - месете около 5 минути, ако се налага добавете още мъничко брашно. Намажете тестото с мъничко зехтин, покрийте го с кърпа да втаса докато удвои обема си.
Втасалото тесто разделете на 8 еднакви топки
Върху набрашнен плот разточете всяка топка до дебелина около 0,5см, но не и по-малко, защото иначе няма да бухнат във фурната.
Поставете разточените питки в тава покрита с хартия за печене (аз ги събрах в 2 тави) и ги покрийте с кърпа да втасат около 20 минути.
Междувременно пуснете фурната да загрява на 230°С.
Щом втасат ги сложете в загрятата фурна и печете около 7-8 минути, или докато бухнат хубаво и придобият лек загар.
Ако ще ги ползвате за купички за салата ги оставете още 4-5 минутки да се препекат хубаво.
Оставете ги върху решетка да изстинат, след това ги завийте в кърпа и ги приберете  в кутията за хляб.

Няма коментари:

Публикуване на коментар