Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Фъдж Брауни | Fudge Brownie








Не съм много сигурна дали е фъдж, брауни или кекс... не, със сигурност не е обикновен кекс, ама някаква комбинация между трите, може би... Може да не знам точно какво е, но пък ми е все тая, толкова вкусно се получи, че е трудно да се удържи човек да не изяде цялото "каквото и да е то"!
Не знам защо, но когато си правя експерименти се получава най-вкусно... Поне се научих да меря и записвам съставките, а не после " ами малко брашно, 3 лъжици захар, ама може и 8 да бяха, а, бе аз дали сложих прясно или кисело мляко, или пък беше заквасена сметана"...
Е, няма какво да обяснявам повече, ето какво ви трябва:

  • 4 жълтъка
  • 4 белтъка
  • щипка сол
  • 200г заквасена сметана
  • 260г мусковадо, може и обикновена бяла захар
  • 140г кокосово масло, може и краве
  • 260г черен шоколад
  • 125г брашно от нахут, може и бяло


Приготвяне:
Разтопете шоколада заедно с кокосовото масло на водна баня.
Разделете жълтъците и белтъците в две големи купи. Сложете щипка сол при белтъците и ги разбийте на сняг.
Към жълтъците добавете захарта и заквасената сметана и разбийте добре. Прибавете на тънка струйка шоколадовата смес без да спирате миксера. Добавете и брашното и разбийте добре.
Оставете миксера на страна и вземете шпатула, с която на 2-3 пъти добавете и разбъркайте внимателно разбитите на сняг белтъци.
Изсипете сместа в кръгла форма покрита с хартия за печене и печете около 50 минути в предварително загрята на 170°С фурна.




Получава се мек и пухкав, влажен кекс с хрупкава коричка!
Да ви е сладко! (:




Коментари

  1. Оххх, виж ако ме питаш мене бих предпочел това пред онова другото здравословното! Направо си дърпам 2-3 парчета за утрешния работен ден ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Хаха
    Заповядай, заповядай!
    Да ти е вкусно! (:

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар