Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

сряда, 12 октомври 2016 г.

Класически кекс | Classic cake





Всички сме правили такъв кекс поне 20 пъти... и не случайно! Пухкав, мек, с аромат на ванилия, някак си създава чувство за уют.
Дори да има някой, който не го е приготвял и веднъж, то със сигурност е ял такъв, дали защото някоя добра баба или майка са го спретнали няма значение, всички сме си хапвали и знам, че всички го обичаме.
С кафето сутрин, с чая следобед, за закуска, за десерт, винаги си намирам извинение да хапна още едно парче.




Ще ви трябват:
  • 125г. меко масло
  • 25мл зехтин *
  • 220г захар**
  • 4 яйца
  • 200мл прясно мляко
  • ванилия
  • 2 ч.ч. бяло брашно
  • 40г какао
  • 15мл прясно мляко за какаовата половина от сместа
  • 2ч.л. бакпулвер
  • 1ч.л. сода за хляб

*намирам, че когато заменя малко от количеството на маслото със зехтин, кекса става по-пухкав... знае ли човек, може и само да си въобразявам 
**аз използвах 120г мусковадо и 100г бяла захар




Приготвяне:

Пуснете фурната да загрява на 170°С и пригответе тавичка за кекс покрита с хартия за печене.
В дълбок съд разбийте маслото и зехтина със захарта на пухкав крем. 
Добавете яйцата едно по едно а след това прясното мляко и ванилията.
Добавете и брашното заедно със содата и бакпулвера и разбийте добре. 
Изсипете 1/2 от сместа в тавичката, а към останалата половина добавете какаото и прясното мляко. Разбийте добре и изсипете в кексовата форма върху другата половина от сместа.
Кекса се пече около 1 час или докато клечка за зъби излиза суха.





Да ви е сладко! (:



2 коментара:

  1. Последната снимка ми е фаворит, много яка чинийка и чашка:)

    Кекса е класика и изглежда чудесно, Лили! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, само си търсех извинение как да я вмъкна тая чаша, защото и аз много и се кефя, та... ето! Иначе те черпя веднага с парче!
      Лека и поздрави! (:

      Изтриване