Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Лесно тирамису с малини | Easy tiramisu with raspberries



Това е любимият ми италиански десерт! Обичам всичките му вариации и не знам как може въобще някой да устои на магическата комбинация от бишкоти напоени със силно кафе с лек аромат на алкохол, и разбира се крема с маскарпоне, поръсен с какао или шоколадови стърготини, а за разкош и едни нахвърляни измежду всичкото това малини.
А на всичкото отгоре рецептата е толкова лесна и отнема не повече от 15-20 минути.

Ето и продуктите:

  • 500 г маскарпоне
  • 400 г заквасена сметана 20%
  • 85 г кокосова захар
  • около 250-300мл силно кафе
  • 2-3 с.л. хубаво уиски или ром, коняк, бърбън - по ваш избор
  • 1-2 с.л. вино - аз използвах малиново
  • 40 бр бишкоти савоярди
  • 2 шепи замразени малини
  • 20-30г черен шоколад или какао




Приготвяне:

Пригответе си формичка с размери 20х30х10 см.
В купа, с помощта на кухненска тел разбийте маскарпонето заедно със заквасената сметана и кокосовата захар, за да направите крема и оставете на страна.
Направете кафето и към него прибавете алкохола.
Всяка от бишкотите топнете за много кратко и от двете страни в кафето и ги подредете плътно на дъното на тавичката.
Отгоре изсипете от крема, така че да се получи слой с дебелина 1см. Върху този слой поръсете замразените малини.
Същото нещо повтаряте докато не свършат бишкотите и крема, като трябва да завършите с крем.
Най-отгоре настържете черен шоколад или поръсете с хубаво какао.
Оставете в хладилника да престои  една нощ, за да се напоят хубаво бишкотите, и след това може да се насладите на този безобразно вкусен десерт!


Да ви е сладко! (:




Коментари

  1. Това тирамису откога съм го харесала, направо е неустоимо, тъкмо и няма притеснение за яйцата - сурови ли или на водна баня? :)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали! Супер е, че е без яйца. Аз вчера пак правих и вече почти свърши, просто е много вкусно.
      Ще се радвам да кажеш резултата какъв е бил след като го приготвиш!
      Чаооо! (:

      Изтриване

Публикуване на коментар