Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

четвъртък, 16 юни 2016 г.

SOintoFOOD и Торта с шоколадов мус и ягоди | Cake with chocolate mousse and strawberries



Продукти:

За блата:

  • 115 г брашно
  • 200 г захар
  • 40г какао
  • 60 г шоколад
  • 2/3 ч.л. сода
  • 2/3 ч.л. бакпулвер 
  • щипка сол
  • 230 г заквасена сметана
  • 60 мл зехтин
  • 2 малки яйца
Пускаме фурната на 170°С. Намасляваме стените на кръгла формичка с диаметър 25см, а дъното покриваме с хартия за печене
Разтопяваме шоколада на водна баня заедно с 1/2 от зехтина. Оставяме настрана да поизстине малко.

В купа смесваме захарта, какаото, солта, содата и бакпулвера.
В дълбок съд разбиваме яйцата заедно със заквасената сметана и другата половина от зехтина. Добавяме какаовата смес, а след това на тънка струя и разтопения шоколад. Накрая добавяме и брашното.
Изсипваме във формата и слагаме да се пече (около 40 минути). Проверяваме с клечка. Не трябва да препичаме блата за да остане сочен.
Изваждаме от фурната и оставяме блата във формата за 10-15 минути. Като поизстине го прехвърляме върху решетка.


За шоколадовия мус:


  • 4-5 с.л. масло
  • 300г черен шоколад
  • 70г бял шоколад
  • 380мл сметана (трябва да е преседяла поне 1 час в хладилника, за да се разбие лесно и бързо)
  • 110г пудра захар
  • ванилия (екстракт, прах, шушулка - няма занчение)
  • 3 малки тарелки ягоди (от тях остават няколко за украса отгоре върху тортата)


Разтопяваме маслото и двата вида шоколад на водня бяня
В дълбок съд започваме да разбиваме сметаната с ванилията. На два пъти добавяме и пудрата захар. След като е разбита хубаво (докато се образуват твърди връхчета при вдигането на миксера) добавяме няколко лъжици към разтопения шоколад за да го направим по пухкав. След това изсипваме обратно шоколадовата смес при сметаната и разбъркваме внимателно с шпатула докато всичко се смеси.

За шоколадовия ганаш:


  • 160мл сметана
  • 155г шоколад

Слагаме сметаната на котлона да заври. Изсипваме я в стъклен съд и добавяме натрошения шоколад. Оставяме за няколко минути без да бъркаме. След 3-4 минути разбъркваме всичко докато се получи лъскава гладка смес.



Сглобяване:

Изравняваме блата и го обръшаме на обратно, защото колкото и добре да се справим долната част винаги е по равна.  Поставяме пристягащ ринг около блата. Слагаме 2-3 лъжици от муса, така че да се получи тънък слой.
Измиваме и подсушаваме ягодите. Отрязваме зелената част равно, така че да е успоредна на блата. Срязваме на половина толкова ягоди колкото е необходимо да подредим по стената на ринга за да направим пълен кръг. Останалите подреждаме цели, така че да се получи един ягодов блат.
Прехвърляме част от муса в пош и шприцоваме в дупките, които са се получили между ягодите. С останалия мус покриваме напълно ягодите и изравняваме. Оставяме в хладилника за поне 6 часа. Отгоре заливаме с шоколадовия ганаш. Можем да украсим още докато е течен, а може и след като е преседял в хладилника. Аз използвах ягодите, които ми останаха и 1 банан след като тортата беше престояла в хладилника. Оставяме в хладилника за 1-2 часа, махаме ринга и сме готови.



Линкове:
Крекери с крема сирене
Сладоледени копчета
SOintoFood

Няма коментари:

Публикуване на коментар