Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

неделя, 26 юни 2016 г.

Лятно и с домашна Фокача | Summery with homemade focaccia

Имам едно лятно предложение за няколко цветни и свежи салати, една дъска с лилави чушлета, сирене, маслинки и домашен хляб.



Салата домати с песто:

  • 4-5 големи хубаво узрели розови домата
  • 1 шепа жълти чери доматчета
  • 1 шепа черни чери доматчета
  • 40мл зехтин
  • 2 шепи пресни листа босилек
  • 7-8 стръка магданоз
  • 1 скилидка чесън
  • 1/2 глава червен лук нарязан на кубчета
  • 1 с.л. балсамов оцет
  • сол

В подходящ съд пасираме босилека, магданоза, чесъна и солта. Добавяме нарязания на кубчета лук и разбъркваме.
Нарязваме розовите домати на шайби с дебелина около 1см и ги подреждаме в кръгла керамична тавичка. Върху тях разпръсваме нарязаните на половинки чери доматчета и поливаме с балсамовия оцет а после заливаме и с пестото.



Салата от краставици с млечен медено-горчичен дресинг:

  • 4 краставици
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 с.л. мед
  • 1 с.л. горчица
  • 200г кисело мляко
  • сол 
  • черен пипер
  • 1/2 връзка пресен копър

Смесваме зехтина заедно с меда, горчицата, киселото мляко, солта, черния пипер и ситно нарязания копър.
Нарязваме краставиците на тънки шайби, поливаме със соса и разбъркваме.



Домашна фокача със зехтин:

  • 500-600г бяло брашно
  • 15-20мл зехтин
  • 1 с.л. мед
  • шипка сол
  • 1 пакетче мая
  • 300-350мл хладка вода
  • зехтин за поръсване

В дълбока купа смесваме всички съставки и омесваме меко тесто, което не лепне. Намазваме с мъничко зехтин тестото и оставяме в купата да втаса около час и половина два, като покриваме с леко влажна кърпа.
След като втаса пускаме фурната да загрява на 220-230°С. 
Постиламе хартия за печене в голяма тава и прехвърляме тестото там.
Без да го месим само го разстиламе хубаво с ръце, така че да стане с еднаква дебелина навсякъде и с пръсти правим малки кладенчета, като натискаме тестото към дъното на тавичката. 
Тук вече може да разнообразите по ваш вкус и в дупчиците да сложите най различни билки, маслини, сушени домати и т.н, Аз поръсвам обилно със зехтина който се е оцветил и овкусил от сушените домати, които си правя. Оставям за 15-20 минути без да покривам и слагам във фурната.
Пече се около 35 минути или до златисто. 

Третата салата която се вижда на снимките е тази, само че замених сметаната с кисело мляко за да е по-леко и свежо.
На следващия ден се комбинира супер заедно със запечени на скарата парчета от фокачата.
И така измежду вскички тези неща една небрежна дъска с различни видове сирена и кашкавали, разни видове маслини и люти чушки, една-две купички с домашно печени фъстъци и какво повече да искаш!




Няма коментари:

Публикуване на коментар