Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Козунак с Лешници и Шоколад | Easter bread with hazelnuts and chocolate


Сигурна съм, че много от вас са изпробвали безброй рецепти за козунаци преди да се спрете на една, която е просто "вашата", и от там започват експериментите с плънки, топинги, аромати и т.н., но основната рецепта е една и тя не се променя! ;)
Аз понеже не съм голям фен на козунаците особено ако са без шоколад или пък имат стафиди (сори, ама хич не ги обичам).
Та... преди няколко години открих "моя" козунак тук - много шоколадов и много ароматен! Оттогава все тази рецепта правя с една, две много мънички промени иначе всичко останало е едно към едно.

Ето и необходимите продукти:

за тестото:
8г суха мая
180мл топло прясно мляко
1 яйце + 1 жълтък
щипка сол
375г бяло брашно
115г много меко масло
2-3 с.л. олио
за намазване - 1 жътък + 1с.л прясно мляко* 


за плънката:
200г черен шоколад
80г захар
50г масло
настъргана кора от портокал или лимон, лайм, мандарина (по ваш вкус)

за топинга:
1/2 от плънката + 50г сурови ядки по ваш вкус

*моят козунак не е намазан, защото попринцип не ги мажа


Приготвяне:

Тестото:
Смесваме топлото мляко с щипка захар и маята и оставяме настрана за 10-15 минути да шупнат. Разбиваме захарта заедно с яйцето и жълтъка и към тях добавяме шупналото мляко.
В голяма купа смесваме брашното и солта и правим кладенче, в което изсипваме млечната смес. Бъркаме с дървена лъжица, докато всичко се смеси и се получи лепкаво тесто. Започваме да прибавяме мекото масло малко по малко с ръце, като месим, докато се усвои напълно и чак тогава прибавяме следващата порция. Получава се меко, еластично и пухкаво тесто, което обаче на мен ми е малко лепкаво, и затова добавям няколко супени лъжици олио към него. Слагаме тестото в намазнен съд, покриваме с кърпа и оставяме да втасва около  час и половина, два.

Плънката:
В чопър натрошаваме шоколада, слагаме маслото, захарта и кората от портокала и разбиваме докато се получи паста с парченца шоколад.

Топинга:
Натрошаваме на едро лешниците и ги смесваме с половината от плънката.*


След като втаса, изсипваме тестото върху набрашнен плот и го омесваме няколко пъти. С ръце или точилка разточваме голям правоъгълник и разпределяме плънката равномерно. Завиваме руло, което усукваме няколко пъти и слагаме в съд (формата е по вашизбор) с хартия за печене. Покриваме с кърпа и изчакваме да втаса. След като втаса поръсваме с лешниковата смес и слагаме да се пече в предварително загрята на 180ºС фурна. Щом се опече, оставяме козунака да зистине и след това е готов за хапване.



*Понеже правих тройна доза, не прецених много добре количеството плънка и за този козунак остана само топинг и аз реших да го сложа и като плънка, затова на снимките има лешници и отвътре!

Да ви е сладко! (:


Коментари