Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Шоколадови Къпкейкове | Chocolate cupcakes



Аз съм един от най-големите любители на шоколада и много обичам всичко свързано с шоколад! Затова днес ви предлагам да се почерпите с едни много въздушни, страшно ароматни, меки и пухкави шоколадови кексчета.



Продукти:

  • 150г черен шоколад
  • 100г меко масло
  • 210г бяла захар
  • 2 яйца
  • 1 жълтък
  • 1 белтък
  • щипка сол
  • 200г бяло брашно
  • 250мл прясно мляко
  • 1ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода
  • ванилова есенция


Приготвяне:

Пускаме фурната да загрява на 170 градуса.Разтопяваме шоколада на водна баня, изключваме котлона и го оставяме там за да си остане течен. Разбиваме белтъка с щипка сол на сняг и го оставяме на страна. 
В дълбок съд разбиваме на крем маслото и захарта, после прибавяме яйцата и жълтъка едно по едно докато се усвоят напълно. Прибавяме брашното със содата, бакпулвера и ванилията и разбиваме за кратко, колкото да се смесят съставките и да се получи гъстичка смес. Добавяме прясното мляко и хомогенизираме сместа. Добавяме шоколада на тънка струйка докато разбиваме. Прибавяме и разбития на сняг белтък с помоща на шпатула без да прекаляваме с бъркането.
Пълним не повече от 3/4 от хартиените формички, защото бухват доста и може да прелеят(както се случи при мен на няколко от кексчетата), не че ще са по-малко вкусни, но все пак... 
Печем около 25 минути и проверяваме с клечека, която трябва да излиза суха. Щом се опекат ги изваждаме и ги оставяме да изстиват на решетка, стига да имаме търпение разбира се...
Много са вкусни поднесени с чаша прясно мляко или заквасена сметана.


Да Ви е сладко! (:
  


Коментари