Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

вторник, 29 март 2016 г.

Лесна Мусака | Easy moussaka


Със сигурност всички сте правили поне 50 различни рецепти за мусака! Да, и аз съм изпрбвала всякакви, но всеки си  намира златната среда, знае кое е най-вкусно за него, има си определени продукти и подправки, от които става идеалната мусака. Дали ще сложим чесън или не, дали ще има морков, пресен лук, праз лук, пухкава дебела заливка, тъничка заливка, без заливка... без значение, всички обичаме мусаката по различен начин и аз ви показвам моята. Много лесна, с тъничка заливка и страшно ароматна! Друго нещо без което мусаката не минава за мусака, и въобще никой няма да я хапне вкъщи е таратор. Интересно ми е дали само при мен е така или има и други, които не хапват мусака без таратор!? 


Необходими продукти:
  • 500-600г кайма - свинско и телешко месо
  • 1 голяма глава лук
  • 4-5 големи картофа
  • 20мл зехтин
  • няколко супени лъжици доматено пюре
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • къри
  • куркума
  • индийско орехче
  • босилек

За заливката:

  • 1 яйце
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 1 с.л. брашно
  • 1/2 ч.л. сода 

Приготвяне:

Обелваме, измиваме и нарязваме картофите на големи кубчета.Нарязваме лука на ситно и го запържваме заедно със зехтина в дълбок тиган. Добавяме и каймата и запържваме докато стане на "трохи". Прибавяме подправките (всичките на вкус) и доматеното пюре. Разбъркваме всичко и прибавяме картофите за да се смесят с всичко, около 1-2 минути. Изсипваме в подходящ съд, сипваме вода колкото да се покрият картофите - горе долу 400-500мл и слагаме да се пече в загрята на 200 градуса фурна.
След около час проверяваме дали картофите са омекнали, и ако е така си приготвяме заливката.
Разбиваме яйцето с киселото мляко, прибавяме брашното и содата и с тази смес заливаме мусаката. Когато бухне силно пускаме само грила на фурната на максимална температура за да може заливката да придобие златист цвят. Отнема горе долу 3-4 минути. Изваждаме от фурната и поднасяме с пресен магданоз. 

Добър Апетит! (:


1 коментар:

  1. Не съм правила мусака от доста време насам. Припомни ми да направя. Не съм правила мусака с различно от свинско месо, но последно време го избягвам. Харесва ми повече телешкото.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване