Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

петък, 12 февруари 2016 г.

Как да си Hаправим Cушени Домати | How to make dried tomatoes at home





Предлагам ви много лесна рецепта за сушени във фурна домати. Няма значение какъв сорт домати ще изберете, няма значение дали са от градината или не, (е да, знам, че от градината са по-вкусни) няма значение дали е лято или зима, само трябва да имате фурна с вентилатор. Аз съм избрала чери домати, защото са ми любимите, купих си ги от магазина, понеже тези летните, от градината на мама свършиха някак много бързо.

Ще са ни необходими:
  • 1 кг чери домати
  • 1-2 щипки морска сол
  • 1 скилидка чесън
  • босилек - сушен или пресен е по ваш избор
    Обикновено слагам пресен, но този път нямах и сложих сушен
  • зехтин



Приготвяне:
Измиваме и подсушаваме доматите. В зависимост от големината ги режем на половинки или на четвъртинки. Подреждаме ги в тава покрита с хартия за печене и съвсем лекичко ги посляваме с морската сол. Пускаме фурната на 110 градуса с вентилатор и ги оставяме да се сушат. Това отнема между 3-6 часа. Никога не ми се е налагало да ги оставя повече от 6 часа. Колкото повече ги сушите, толкова по-трайни ще бъдат после, но и по-твърди. Аз ги предпочитам леко дъвчащи, когато са се сбръчкали по краищата и лепнат от захарта, която се е отделила от тях. Щом прецените, че ви харесват и достатъчно са се изсушили ги изваждате от фурната и оставяте на страна да изстинат. Обелваме скилидката чесън, приготвяме си босилека и зехтина и едно бурканче от 400г (тези от нутела са идеални) или няколко по-малки.Не загрявам зехтина, нито бурканчето - измивам го и го подсушавам много хубаво.
Не съм написла какво е количеството на зехтина защото незнам, зависи от това колко ги притискате в бурканчето. Аз не ги притискам много, защото предпочитам да има малко повечко зехтин, става чудесно овкусен и е страхотен за салати, и цвета му става един тъмно оранжев... Супер е!



Относно съхранението. На много места съм чела, че ако сложите пресни подправки годноста значително се съкращава и трябва да държите бурканчето задължително в хладилника и било трайно 1-2 месеца и т.н. Досега не ми се е случвало да ми се развалят доматите, а в 99% от случаите слагам пресен босилек и то по 4-5 листенца в бурканче. Аз ги съхранявам в шкаф на тъмно и хладно, дори след като съм отворила бурканчето. Последните които имах ги  бях правила август месец, свършиха миналата седмица и нито едно не се беше развалило, така че вие си преценете. Разбира се няма проблем да ги държите и в хладилника, ако ги предпочитате студени, но не е задължително.
Достатъчно приказки изписах, стига толкова.
Да ви е сладко! (:







5 коментара:

  1. Обожавам сушени домати! Правя си вече втора година подред и съм много доволна, знаейки какви домати съм използвала и как съм ги мариновала. Нямам вяра на нищо закупено от магазина.
    Тази година ще пробвам да изсуша и чери домати. Сигурно са вкусни!
    Поздрави и усмихнат уикенд и обичлив 14ти февруари!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напълно съм съгласна с теб, Габи. И аз нямам вяра на магазинските, хич не изглеждат добре. Щом обичаш сушени домати сигурна съм, че черитата ще ти станат любимци.
      Хубав уикенд и на теб и весел празник! (:

      Изтриване
  2. Даваш ми страхотна идея за предстоящите сесии с прясна паста. Представям си ги някак средно сушени и с разни други нещица вътре.. Много полезен пост, чудя се само ако си направя такива с доматите от градината, примерно едни 10 бурканчета за зимата, дали ще изкарат докато излезнат първите истински зрели домати? Като казвам истински визирам "от на баба градината", в моя случай от на тати :)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С прясна паста са просто слънце! А доматите от градината стават толкова вкусни като се изсушат, че едва ли ще успееш толкова дълго време да не ги изядеш. Иначе миналата година направих 5-6 бурканчета през август месец с най-различни черита - жълти, черни и червени(от на мама градината при мен), вътре сложих само пресни листа босилек от този лилавия и преди 2 седмици ми свърши последното бурканче. Нищо им нямаше, но повече от 6 месеца не са се задържали вкъщи, така че немога да кажа дали цяла година ще издържат. Може би ако сложиш само сухи подправки и поизсушиш едната половина повече ще се получи. Ще се радвам да споделиш снимка на пастата със сушени домати, като я приготвиш.
      Поздрави! (:

      Изтриване
    2. Здрасти Лили,

      живот и здраве ще пробвам идното лято и ще се похваля ако са издържали и ако ние сме устояли толкова дълго да не ги изядем :) Пастата непременно ще споделя, само дано ми остане време близките дни, че нещо много са ме напънали напоследък, чак нямам време за готвене.

      Поздрави и хубав уийкенд!

      Изтриване