Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

събота, 25 октомври 2014 г.

Хрупкави карамелени пуканки за първия снежен ден | Crunchy caramel popcorn


В тази първа бяла снежна и прекрасна събота, и снега, който не сприра да вали, няма какво друго да правя освен да си спретна нещо подходящо за "с одеалце пред компютъра" в компанията на някой хубав филм или сериал. Естествено трябва да е лесно и по възможност бързичко, така че ви предлагам едни много хрупкави и вкусни карамелени пуканки с ванилов аромат, на които обаче не прецених количеството защото вече няма и спомен от тях, добре че успях да ги снимам.

Продукти:

За пуканките:
100 г царевица за пуканки
45 г краве масло
1 с.л. зехтин
За карамеления сос:
2-3 с.л. мед
90-100 г захар
15 г краве масло
1/2 ч.л. сода 
щипка сол
1 ванилия


                                                                                                            
Приготвяне:
Пуканките:
В голяма тенджера слагаме маслото и зехтина на средно силен огън. Слагаме и няколко зрънца царевица и в момента в който започнат да се пукат добавяме всички останали. Раздрусваме тенджерата от време на време и когато пукането стане пред 2-3-4 секунди значи са готови. Отстраняваме от котлона и изсипваме в дълбока купа и оставяме на страна.

Карамеления сос:
Пускаме фурната на 100 градуса да се загрява.
В тиган с не залепващо покритие слагаме маслото, меда и захарта на слаб/среден огън доакто заври и сместа стане с наситено карамелен цвят, като внимаваме да не я прегорим. Отстраняваме от котлона и бързичко сипваме содата, ванилията и солта (най-добре е предварително да сме си ги приготвили), разбъркваме за секунди и изсипваме върху пуканките. Объркваме ги бързо и много хубаво, така че сместа да се разпредели равномерно. Изсипваме пуканките върху тавичка покрита с хартия за печене и слагаме в загрятата фурна за 40 минути. 
След като ги извадим ги оставяме да се поохладят леко за няколко минути и после ги нападаме!




Да ви е сладко! :)

вторник, 7 октомври 2014 г.

Бухтички | Fritters



Най-обикновени бухтички, които се превръщат в страшно изкушение с малко течен шоколад!
Въздушни, пухкави и меки, а най-хубавото е, че са готови за 15 минути.

Продукти:

3 яйца
1 кофичка кисело мляко
1,5 - 2 ч.ч. бяло брашно
2 с.л. мед
2 с.л. зехтин
щипка сол
1/4 ч.л. сода
1 пакетче бакпулвер
олио за пържене

Приготвяне:

В купа разбиваме с миксер яйцата с меда и солта, прибавяме киселото мляко, зехтина и содата и накрая добавяме пресятото с бакпулвера брашно.
Аз предпочитам сместа да е малко по-течна, така че вие преценете дали искате да добавите още малко брашно или не - затова съм написала 1,5-2 чаени чаши.
В дълбок съд сипваме 2 пръста олио и загряваме на средна температура. С лъжица изсипваме количество колкото орех или малко по-голямо в сгорещеното олио и пържим до тъмно златисто и от двете страни. Изваждаме ги върху кухненска хартия да се отцедят и са готови за хапване.



Добър Апетит! :)


неделя, 5 октомври 2014 г.

Кекс Везувий | Vesuvius cake


Везувий, защото в продължение на час и половина не спира да изригва във фурната. Иначе, един обикновен, шарен, кръгъл вкусен кекс, идеален за следобедно - неделния чай или кафе, както и за понеделнишката закуска.

Необходими продукти:

4 - 5 яйца - ако са много големи - 4
155 мл прясно мляко с висока масленост
100 г меко масло
105 мл зехтин
1.5 ч.ч. захар
2 и 3/4 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер Dr. Oetker
2 ванилии
няколко капки ромова есенция
3-4 с.л. какао на прах
олио за намазване на формичката
брашно за формичката




Приготвяне:

Пускаме фурната на 165-170 градуса.
Намазваме стените и дъното на формичка с дълбочина 10см и диаметър 22см. Изрязваме кръг от хартия за печене с големината на дъното и го слагаме във формичката. Поръсваме с брашно стените.



Пресяваме брашното с бакпулвера.
В купа разбиваме маслото, захарта и зехтина до пухкаво.
Прибавяме  яйцата едно по едно.
След усвояването на последното яйце прибавяме и млякото.
Прибавяме ромовата есенция и ванилиите.
Започваме малко по малко да прибавяме и пресятото брашно. След последната доза изсипваме половината от сместа в отделен съд и прибавяме какаото. Разбъркваме добре и започваме да изсипваме сместа във формичката. С две големи лъжици редуваме бялата и черната смес, като ги изсипваме една върху друга в центъра на съда.
Слагаме във фурната и печем около 1 час и 30 минути, може и малко повече. Кекса започва да се подува и изригва малко по малко като вулкан от където му дойде и името. Когато в пукнатината вече не се вижда течна смес проверяваме с клечка за зъби. Ако тя излиза суха значи кекса е готов.



Изваждаме го и оставяме на решетка да изстива. Добре е да имате някой, който да ви помогне за обръщането, защото ако печете както мен в керамична форма става много тежко и рискувате да се изгорите или да изпуснете нещо, да се смачка кекса и т.н.



Е.. Добър Апетит! :)))

сряда, 1 октомври 2014 г.

Кекс със Зехтин | Olive oil cake



Напоследък се зарибих по какаовите, пухкави, влажни и топящи се в устата кексове, така че ви предлагам още една лесна, бърза и вкусна рецепта за какаов кекс, който мнооого лесно може да се превърне и в торта с подходящия крем.




Необходими продукти:

65 г меко масло
95 мл зехтин
200 г пудра захар
щипка сол
160 г заквасена сметана
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
2 яйца на стайна температура
200 г брашно
40 г какао
1 ванилия
няколко капки ромова есенция
няколко какпки бадемова есенция
1с.л. олио за намазване на формичката
брашно за формичката



Начин на приготвяне:

Загряваме фурната на 180 градуса. Намазваме дъното и стените на кръгла форма (аз пека в керамични съдове почти винаги) с диаметър 22см. Изрязваме кръг от хартия за печене с големината на дъното и го поставяме. С малко брашно поръсваме стените на формичката. 
В купа пресяваме брашното, какаото, содата, бакпулвера и ванилията.
В отделен по-дълбок съд разбиваме маслото и зехтина със захарта докато побелеят и станат на пухкав крем. Едно по едно прибавяме и яйцата. След това добавяме заквасената сметана заедно с есенциите и разбиваме добре. 
Започваме малко по малко да прибавяме и сухата смес без да спираме миксера. Накрая трябва да се получи пухкава, лъскава и сравнително гъста смес, която няма нужда от допълнително оформяне след като се изсипе в съда за печене.
Изсипваме във формичката и слагаме да се пече. Пече се около 50 минути. Проверяваме с клечка за зъби - ако излиза суха значи кекса е готов. Изваждаме от фурната и оставяме леко да се охлади във формичката след което прехвърляме върху метална решетка за окончателно изстиване,
Много си подхожда със сладолед и стават перфектни блатове за торта, които нямат нужда от допълнително сиропиране.

Добър Апетит! :)