Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

четвъртък, 25 септември 2014 г.

Какаов Кекс със Заквасена Сметана | Cocoa cake with sour cream



Когато в хладилника има само едно яйце, обаче искате да направите кекс.. е.. ето го! Вкусен, пухкав, с аромат на какао и внаилия, наситен шоколадов цвят, лесен и бърз за приготвяне, топящ се в устата. Лошото е, че бързо свършва...



Необходими продукти:

80г меко масло
100г кристална захар
1 яйце
80г заквасена сметана
100г бяло брашно
20г какао на прах
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода за хляб


Приготвяне:

Загряваме фурната на 180 градуса. Намазняваме и набрашняваме формичка за кекс. В купа пресяваме брашното заедно със содата, бакпулвера, ванилията и какаото. В друга купа разбиваме маслото и захарта на пухкав крем. Прибавяме яйцето, а след като се усвои напълно прибавяме и заквасената сметана. Без да спираме миксера започваме малко по малко да прибавяме и сухата смес. Накрая се получава гъста, лъскава и пухкава смес. Изсипваме във формичката и заглаждаме. Слагаме във фурната и печем около 45 минути (проверяваме с клечка за зъби). Изваждаме кекса от фурната и го оставяме за 10 минути във формата. След това минаваме с остър нож по краищата и изваждаме от формата, за да изстива върху метална решетка.

Лесно, бързо, кратко и приятно за небцето.



Добър Апетит!





сряда, 24 септември 2014 г.

Универсално тесто | Simple dough for everything

Това е най-обикновено тесто от брашно, вода, малко мазнина, сол, захар/мед и мая... Нооо пък от него може да си направите всичко - пица, хляб, тутманик, кифлички, всякакви питки, мекици, пърленки и т.н. Никога нямам точни пропорции и всичко ми е на око, така че ще се постарая горе долу да напиша количеството на продуктите, пък някой път ще измеря и ще редактирам.

Необходими продукти:

1кг бяло брашно
2 пакетчета мая на Dr Oetker
6-7 с.л. зехтин
3-4 с.л. мед
2-3 щипки сол
 около 600 мл хладка вода
2 с.л. зехтин
брашно за доомесване

Приготвяне:

Ако искаме тестото да втаса по-бързо слагаме маята в хладката вода докато приготвим останалите продукти. В голяма купа изсипваме брашното, зехтина, меда и солта. Шупналата мая, заедно с водата прибавяме към останалите съставки. За да не се изцапате много, с дървена лъжица разбъркваме всичко, докато се образува сравнително лепкава смес. Набрашняваме обилно плота и изсипваме лепкавото тесто отгоре. Започваме да месим и добавяме по мъничко брашно, докато тестото не спре да лепне и стане гладко и еластично (около 10 минути). В същата или в друга купа сипваме 1 с.л. зехтин и намазняваме дъното и стените. Слагаме тестото и с още една лъжица зехтин го намазваме по повърхността. Покриваме с фолио или кърпа и оставяме настрана да втаса, докато утрои обема си или около 2 часа (ако направо изсипете сухата мая от пакетчето времето за втасване ще се увеличи малко).

След като е втасало тестото започваме да правим каквото ни е кеф с него:



Тутманик/кифлички:

За плънката трябват 2-3 яйца, 300-400 грама сирене и 30-40 грама разтопено масло. Смесваме яйцата с натрошеното сирене и разбъркваме добре. Част от тестото разточваме на голям правоъгълник с дебелина около 0.5 - 1 сантиметър, с ръце или точилка. Размазваме разтопеното масло по цялата повърхност, като си оставяме и за намазване, след като навием тутманика. Навиваме на стегнато руло и усукваме, след което пренасяме в тава с хартия за печене и намазваме отгоре с останалата част от разтопеното масло. Покриваме с фолио или кърпа и оставяме на втаса около 20-30 минути. Пече се на предварително загрята на 240-250 градуса фурна, на средната релса за около 45-50 минути. След като се опече го изваждаме и оставяме на решетка да изстине.
 Кифличките се правят идентично, единствената разлика е формата.


Хляб:

По принцип когато правя само хляб меся тестото за не повече от 1 минута, колкото да се събере на  хубава еднородна топка, но ако ще правя няколко неща, разбира се не меся две отделни теста. Та.. взимаме част от втасалото тесто и върху набрашнен плот само го оформяме и оставяме в тава с хартия за печене да втаса за около 20-30 минути. Печем на предварително загрята на 240-250 градуса фурна за около 40-50 инути (в зависимост от това колко препечен хляб обичате) на средна релса. За да разберете дали е готов го повдигнете като внимавате да не се изгорите и почукайте по дъното. Ако "бие на кухо" значи е готов и от тук нататък зависи от вас колко ще го препечете. Изваждаме го на метална решетка да изстине.

Мекици:

Намазняваме работната повърхност с олио. С мазни ръце късаме топчета с големина на кайсия, и с ръце разтегляме тестото до дебелина около 1 см. Оставяме върху мазната повърхност да втасат около 15-20 минути без да ги покриваме. Пържим в загрята мазнина до златист цвят и от двете страни (около 1 минута).

Пица:

За хрупкава пица разточваме тестото на силно набрашнена повърхност до 0.5 см в желаната форма, пренасяме в тава с хартия за печене и гарнираме с всичко което желаем и обичаме. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса за 10 минути. Печем в предварително загрята на 210 градуса фурна на най-долната релса.
За пухкава и мека пица разточваме тестото на силно набрашнена повърхност, с пръсти в желаната форма с дебелина 1 сантиметър, като по краищата оставяме даже малко повече. Печем в предварително загрята на 210 градуса фурна на най-долната релса.

Пърленки:

На силно набрашнена повърхност, с точилка разточваме тестото в кръг до 0.5 см. Пренасяме пърленката в тава с хартия за печене. С разтопено масло намазваме цялата повърхност на тестото и покриваме с кърпа. Оставяме да втаса около 20-25 минути и печем на 240-250 градуса за около 10 минути. Пече се на средната релса.
Ако искате да направите пърленката чеснова пресовате 1-2 скилидки чесън и ги смесвате с маслото преди да я намажете. Може да поръсите с кашкавал или сирене, а също и с всякакви подправки които обичате.

Нямам снимки на всичко, защото много бързо се изяждат някои неща и все не успявам да снимам, така че малко по малко ще добавям.
Надявам се да съм полезна!
Добър Апетит!


Бостънски крем пай | Boston cream pie

Понеже се оказа, че блога ми става на 1 година, а и много отдавна искам да го направя този така известен сладкиш (въпреки че не го направих с традиционния крем де...) реших с това да ви почерпя. Блатовете му са толкова пухкави, че в едно парченце има 5 милиона балончета. Млечно-кафявият цвят на коричката е толкова апетитен, че може да ви накара въобще да не стигнете до правене на крем, ами направо от фурната да го нападнете. Съветвам ви да не се поддавате на изкушението, защото в комбинация с крема от заквасена сметана и малини с няколко капки лайм сладкиша става още по-неустоим. Е... запътвам се към рецептата, надявам се да ви хареса, хич не е сложна, даже повечето работа се върши от миксера. В края на публикацията ще напиша и рецептата за оригиналния крем с който се прави пая.


Неоходими продукти:


За блатовете:

4 бр малки или 3 големи яйца на стайна температура
110 г захар
110 г бяло брашно
щипка сол
2 с.л. разтопено масло
2 ванилии

За крема:

1 голяма кофичка заквасена сметана
2 пълни шепи замразени или пресни малини
4-5 с.л. пудра захар
няколко капки сок от лайм
настъргана кора от лайм (по желание)

За топинга:

65 г натрошен черен шоколад
50 мл  подсладена готварска сметана*

* Ако не е подсладена може да сложите 1 супена лъжица мед или захар


Начин на приготвяне:

Блатове:

Загряваме фурната на 160-165 градуса.
Намазняваме кръгла форма за кекс с диаметър 22 см. Ако не е с отделящо се дъно изрязваме кръг от хартия за печене с диаметъра на формата  и поставяме върху намазненото дъно, след което набрашняваме стените на съда.
В съд пресяваме брашното заедно със солта и ванилията. В голяма чаша разтапяме маслото в микровълновата фурна и го оставяме настрана. 
В дълбока купа слагаме яйцата заедно със захарта и започваме да разбиваме с миксера първоначално на по-бавна степен и постепенно я увеличаваме. Разбиването продължава докато сместа не утрои обема си или около 5-6 минути. 
Намаляваме миксера на най-ниската скорост и започваме да прибавяме брашнената смес малко по малко. След като сме добавили и последната порция от сухите съставки разбиваме за съвсем кратко време колкото да няма брашно, което не се е поело от сместа (около 5-10 секунди). Чашата с разтопеното масло се пълни до половината със сместа и се разбърква хубаво с кухненска тел, и след това се добавя обратно към голямата купа с кексова смес. С помощта на шпатула разбъркваме хубаво, за да се смесят двете смеси. 
Получава се много пухкава и мека, леко течна смес. Изсипваме я в намазнената и набрашнена форма и слагаме да се пече. Печенето отнема около 45 минути, зависи от фурната (винаги може да проверите с клечка за зъби - ако излиза суха значи е готово). Изваждаме от фурната и оставяме да изстине напълно във формата. Сладкиша се опича сравнително равен и няма нужда да се реже капаче за да се изравнят двата блата. След като изстине разрязваме на половина, за да получим 2 блата. Горния обръщаме на обратно и го поставяме отдолу.



Крем:

В купа изсипваме заквасената сметана, изстискваме няколко капки лайм и пудрата захар и с помощта на кухненска тел разбиваме внимателно докато получим гладка смес. Препоръчвам заквасената сметана на Бор Чвор пред тази на Данон, защото е по-гъста. След като сме получили гладка смес добавяме малините  и само с няколко разбъркващи движения с помощта на шпатула ги смесваме със заквасената сметана за да не се смачкат (затова винаги слагам замразени, плюс това не оцветяват крема чак толкова много).

Сглобяване:

Изсипваме крема в центъра на долния блат и го разнасяме към краищата, като оставяме по 1 сантиметър, защото иначе от тежестта на горния блат крема ще се стече.

Шоколадов ганаш:

Слагаме натрошения шоколад в стъклен или метален съд. Слагаме сметаната на котлона да заври и я изсипваме върху шоколада. Оставяме за около минута и после леко разбъркваме. За всеки случай, след като целия шоколад се е разтопил ударете купата няколко пъти върху работната повърхност, за да изкарате излишния въздух. 
Готовия шоколадов сос изсипваме в центъра на сладкиша и разнасяме с кръгови движения встрани. Готовия сладкиш съхраняваме в хладилник и е хубаво да преседи поне 6-8 часа преди да се консумира.





А ето и рецептата за оригиналния крем, с който се прави Бостънски Крем Пай.

Ванилов сладкарски крем:

375 мл прясно мляко
2 ванилии
110 г захар
3 жълтъка
2 с.л. блашно

Можете да прочетете как се приготвя ТУК.

Добър Апетит! :)



петък, 12 септември 2014 г.

Кекс с шоколад | Cake with chocolate

Това е един пухкав, мек, топящ се в устата кекс, който не изисква много време за приготвяне, а още по-малко за изяждане. Поръсен със захар преди да се опече прави една много хрупкава и сладка коричка, която винаги оставяш последна за изяждане, защото е невероятно вкусна. Освен това кекса има много апетитен вид с тези черни точици които се получават от шоколадовите стърготини и загатват във всяка хапка и шоколадовия вкус и аромат. Когато се чудите какво сладичко да си направите за закуска или пък за следобедното кафе и чай.. това е "кекса"!


Необходими продукти:

85г краве масло
190г бяло брашно
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
150г. кристална захар
1 голямо яйце
120 мл прясно мляко с висока масленост
1 ванилия
няколко капки лимонов сок
40г черен шоколад настърган на ситното ренде
20г захар за поръсване


Приготвяне:

Пускаме фурната да загрява на 180 градуса.

Пресяваме брашното с бакпулвера и солта и оставяме настрана.

Настъргваме шоколада и него също го оставяме настрана.

В дълбок съд разбиваме маслото и захарта на крем и прибавяме лимоновия сок и яйцето. Разбиваме добре и прибавяме и млякото без да спираме да бъркаме. Добавяме и ванилията.

След като сме разбили всичко добре, започваме да прибавяме и брашнената смес. Трябва да се получи гъсто, пухкаво и гладко тесто. След като сме го постигнали изсипваме шоколадовите стърготини и с помощта на шпатула разбъркваме за да ги разпределим по цялото тесто.

Във формичката която ще ползвате за печене се слага хартия за печене или се намазнява и поръсва с брашно, след което се изсипва и кексовата смес. Отгоре поръсваме с 20-те грама захар и слагаме да се пече.

Печем на 180 градуса за първите 10-15 минути и след това намаляме  градусите на фурната на 160. Печем до златисто и клечка за зъби която излиза суха. Печенето отнема горе долу около 50 минути. След като се опече, кекса се изважда върху метална решетка да изстине.


Докато изстине цялата кухня ще е с аромат на шоколад и всички в къщата ще са дошли за да си вземат минимум по 1-2 парчета, ако не и повече.



Е хубав уикенд от мен и добър апетит! :)

вторник, 9 септември 2014 г.

Соден хляб | Soda bread


Това е най-бързия хляб, който може да си спретнете. Хрупкава напукана коричка, аромат на "вкъщи"... да не говорим колко пък е вкусен! Видях го тук в блога на Гергана Лазарова, а тя пък е видяла рецептата от Йоли. Не е случайно бързото разпространение на хлебчето, просто е много вкусно! Нужни са една лъжичка, една вилица, една чаша и една голяма купа в която да се замеси, даже не е нужно да цапате масата или плота. Аз измених леко рецептата, защото добавих слънчогледови и тиквени семки и сложих малко повече кисело мляко ( просто брашното пое повече).



Необходимите продукти са:
2 ч.ч. бяло брашно
1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сол 
1ч.л. сода бикарбонат
 около 1 препълнена шепа слънчогледови и тиквени семки ( при мен преобладават слънчогледовите)
 1/2 ч.ч. брашно за поръсване и доомесване 



Начин на приготвяне:
Пускаме фурната да загрява на 200 градуса. В голяма купа пресяваме 2-те чаши брашно заедно със содата и солта, прибавяме семките и разбъркваме хубаво с вилица. Сипваме и киселото мляко и разбъркваме с вилицата докато се оформи почти лепкаво тесто. Поръсваме с 1-2 супени лъжици брашно тестото отгоре, набрашняваме си ръцете месим съвсем за кратко ( ама наистина много кратко) колкото да оформим тестото на топка. Прехвърляме тестото в тава с хартия за печене, поръсваме с брашно, правим разрези в каквато форма искаме ( да не са дълбоки обаче) и пъхаме във фурната да се пече. Печенето отнема около 40-50 минути. След като се опече го изваждаме и го слагаме върху метална решетка да изстива. Едва след като изстине напълно може да се реже.



Много е вкусен с масло и чубрица, със сиренце, маслинова паста...  :)
Препоръчвам го силно, дано ви хареса и... Добър апетит!

петък, 5 септември 2014 г.

Еклери | Eclairs


Попринцип тези с кръгла форма се наричат профитероли, но понеже се правят от едно тесто ще си позволя да кажа че са еклери, защото наименованието е по-популярно. :)))

Необходими продукти:

За пареното тесто
145г брашно
115г масло
130мл прясно мляко с висока масленост
130мл вода
1с.л. захар
щипка сол
3-4 големи или 5-6 малки яйца на стайна температура

За крема:
2 ванилили
375мл прясно мляко
110г захар
3 жълтъка
2с.л. брашно

За декорация:
60г черен шоколад


Начин на приготвяне:


Парено тесто:
В тенджера слагаме маслото, прясното мляко, водата, захарта и солта. На умерен огън бъркаме докато маслото се разтопи и сместа заври. 
Щом заври изсипваме цялото брашно наведнъж и започваме да бъркаме докато се образува тесто, което се отделя от стените на съда. Най-удобно е с дървена лъжица. Намаляваме огъня и продължаваме да бъркаме още около 1-2 минути. 

След като се е образувала хубава топка тесто я изсипваме в голяма стъклена купа и разстиламе по стените . Оставяме го на страна за около 10 минути да се охлади. Тестото трябва да е топло, но не и да пари.

Пускаме фурната да загрява на 200 градуса.
Към изстиналото тесто започваме да прибавяме яйцата едно по едно. С дървена лъжица бъркаме до пълното усвояване на яйцето и чак след това прибавяме следващото. В зависимост от това колко са големи яйцата може да трябва едно повече или едно по-малко. Целта е да се получи гладко и меко тесто което не се разтича.

В тава с хартия за печене оформяме еклерите. Това може да стане като се напълни сместа в пош и се шприцоват, с лъжица за сладолед или с най-обикновена лъжица... както ви е по-удобно.

Слагаме еклерите в загрятата фурна и печем около 30 минути(зависи от големината им). След като придобият наситено златен цвят са готови. Изключваме фурната и отваряме леко вратичката и оставяме за още около 10-ина минути.

!В никакъв случай не отваряйте фурната докато еклерите не са готови защото ще се сплескат!
Изваждаме еклерите на метална решетка и с остър нож пробиваме малка дупчица във всеки еклер за да излиза парата и да не се овлажнят.
Крем:
Докато еклерите се пекат започваме приготвянето на крема.
В купичка разбиваме жълтъците, половината захар и брашното.

Слагаме прясното мляко с другата половина захар и ванилиите на умерен огън. След като се загрее добре изсипваме 3-4 супени лъжици към жълтъчната смес.

Изчакваме млякото да заври, прибавяме жълтъчната смес и започваме да бъркаме енергично (най-добре с тел за разбиване) докато крема се сгъсти (около 3 минути).
Готовия крем изсипваме върху плоска метална, керамична или стъклена студена повърхност. Разстиламе го добре и го покриваме със стреч фолио за да не се образува коричка. Оставяме на страна да изстине добре.



Пълнене на еклерите:
В зависимост от това колко големи са еклерите пробиваме по 1 или 2 дупки на дъното с помощта на остър нож и пълним с пош с тънък накрайник. Ако нямате пош разрязвате на две и пълните всяка или една от половинките с крем.

Декорация:
Разтопяваме шоколада на водна баня. Гребваме по една чаена лъжичка разтопен шоколад и размазваме върху всеки еклер или разпръскваме, а може и да потапяме еклерите в шоколада.

Могат да се хапват веднага или да се приберат в хладилника за да се втвърди шоколада и да хрупка. Съхраняват се в кутия или плик в хладилника!


Може да изглежда дълго и сложно за приготвяне, но истината е, че не се изискват кой знае какви умения и сръчност за да се справите с еклерите. Дано съм била полезна. 
Е... да ви е сладко! :)