Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

събота, 14 юни 2014 г.

Сладкиш с ягоди | Cake with strawberries






Продукти:

85г краве масло на стайна температура
190г брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1-2 щипки сол
150г + 20г захар
1 голямо яйце
120 мл прясно мляко
1/2 течна ванилия
1-2 с.л. сок от лайм
250г ядоди нарязани на половинки


Приготвяне:
Загряваме фурната на 180 градуса. Намазняваме с масло и поръсваме с брашно кръгла форма с диаметър 22-24 см и оставяме на страна.

В съд смесваме брашното с бакпулвера и солта.
В по-дълбок съд разбиваме с миксер мекото масло със захарта (150г)  до пухкава смес. След това прибавяме яйцето, млякото, ванилията и сока от лайма. Сместа може да изглежда пресечена, но това не е проблем.
Започваме да прибавяме малко по малко и сухите сътавки  докато се получи гъста и пухкава смес.
Изсипваме я във формичката, подреждаме ягодите без да ги притискаме и поръсваме отгоре със захар (20г).
Слагаме да се пече и след 10 минути намаляме температурата на 160 градуса и печем до златисто и суха клечка за зъби.



събота, 7 юни 2014 г.

Кекс с усмивка | Cake with a smile


Продукти:
50мл зехтин
50 г меко краве масло
1 ч.ч. захар
2 бр яйца
80 г кисело мляко
15-20 мл вода
1 и 1/4 ч.ч. брашно
1/2 пакетче бакпулвер
1 ванилия
60 г черен шоколад

Приготвяне:
Загряваме фурната на 160-170 градуса и си приготвяме кексова формичка с хартия за печене. Смесваме брашното с бакпулвера и ванилията и ги пресяваме (ако ползвате течна есенция я добавете заедно с киселото мляко).Нарязваме шоколада на малки парченца и оставяме настрана. В дълбок съд разбиваме маслото и зехтина със захарта, след което прибавяме яйцата едно по едно. Без да спираме миксера добавяме киселото мляко и водата и продължаваме да разбиваме.  Малко по малко прибавяме брашнената смес като продължаваме да разбиваме с миксер. След като сме добавили всичко и се е получила пухкава и гладка смес изсипваме 1/3 в кексовата форма. Отгоре разпределяме шоколада и върху него точно по средата изсипваме останалата  част от сместа, така тя избутва шоколада и се получава "усмивката". Слагаме в загрятата фурна и печем около 50-60 минути или докато клечка за зъби излиза суха. Изваждаме от фурната и оставяме да изстине, след това си хапваме с усмивка :)