Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

вторник, 29 април 2014 г.

Шоколадови кексчета с целувчена коричка | Chocolate fudge cakes with crunchy top


Продукти:
2 яйца
130 г. черен шоколад
90 г. заквасена сметана
130 г. захар
70г. краве масло
55 г. бяло брашно
1 ванилия
щипка сол


Приготвяне:
 Загряваме фурната на 160-170 градуса. Подреждаме хартиени формички за мъфини в тавичка за мъфини (при мен винаги 10 бр. са достатъчни).

Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци.
Натрошаваме шоколада и заедно с маслото ги слагаме да се разтопят на водна баня. Разбиваме белтъците с щипката сол на твърда пяна като за целувки. Докато се разтопят в по-дълбок съд слагаме захарта, жълтъците, заквасената сметана и ванилията и разбиваме с миксер. Вече разтопените шоколад и масло започваме да изсипваме на тънка струя без да спираме миксера. След като се получи хомогенна смес и сме изсипали целия шоколад идва ред на белтъците и брашното. Редуваме брашно-белтъци и разбъркваме внимателно с шпатула за да не спаднат белтъците. След като сме прибавили цялото количество брашно и белтъци започваме да разпределяме тестото във формичките и слагаме във фурната да се пекат. Пекат се 20-22 минути. Получават се мнооого вкусни кексчета с хрупкава целувчена коричка и леко влажни от вътре.
Току-що сложени във фурната:
На 5та минута:
На 10та минута:
На 15та минута:
На 20та минута, точно преди да ги извадя от фурната:
А така изглеждат 10 минути след като са извадени от фурната :)




четвъртък, 10 април 2014 г.

Тарт с шоколадов ганаш и плодове | Chocolate ganache tart with fruits

 Продукти:
За масленото тесто:
250г брашно
125г меко масло
125г пудра захар
1 яйце
1/2 ч.л. сол
1 ванилия
За шоколадовия ганаш:
340г черен шоколад
1 и 1/4 ч.ч. подсладена сладкарска сметана, течна
1 ванилия
За декорация:
3бр. киви
1/2 ч.ч. малини
1/3 ч.ч. боровинки

 Приготвяне:
 За тестото разбиваме с миксер маслото със захарта на пухкав крем. Прибавяме яйцето и разбиваме. Изсипваме ванилията, солта и брашното и разбиваме за 10-15 секунди с миксера докато брашното се поеме от маслото и тестото стане на трохи след което го дооформяме с ръце. Увиваме в стреч фолио и го оставяме за 20 минути в хладилника. След като се постегне го разточваме върху набрашнен плот за да не залепва. Разточваме до дебелина 5-6 мм, навиваме го на точилката и го развиваме върху формата. С парче тесто притискаме по ръбовете на формата докато прилепне хубаво. За борда може да се изрежат формички от излишното тесто.С вилица или нож надупчваме дъното и слагаме да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 минути или докато придобие златисто-червеникав цвят. Това е рецептата и за Коледния Орехов Пай. Най-лесната и винаги сполучлива рецепта за маслено тесто!


Докато изстива "черупката" приготвяме пълнежа. Начупваме шоколада на малки парченца в стъклен съд. Слагаме сметаната да заври на котлона и я изсипваме върху шоколада. Прибавяме и ванилията. Разбъркваме леко от средата към периферията докато сместа се превърне в лъскав шоколадов крем. Изсипваме го във формата и слагаме в хладилника за 1-1,5 часа да се стегне.  
За декорацията обелваме и нарязваме кивито на шайби. Аз ползвам замразени малини почти винаги защото много хубаво се разчупват на зрънца. Боровинките също бяха замразени. Подреждате ги както ви харесва и добър апетит! :)
Ако ви остане от тестото може да го съхранявате увито във фолио за 2-3 дни в хладилник или за 1 месец във фризера.










понеделник, 7 април 2014 г.

Кексчета с индийско орехче | Nutmeg muffins


Продукти:


за кексчетата:
1 и 1/2 ч.ч. бяло брашно
1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол

1/4 ч.л. индийско орехче
6 с.л. меко масло
3/4 ч.ч. захар
1 яйце
3/4 ч.ч. прясно мляко

за захарното покритие:
5с.л. разтопено масло
1/2 ч.ч. захар
1/5 ч.л. канела
Приготвяне:
1. Загряваме фурната на 175 градуса

2. В купа смесваме брашното, бакпулвера, солта и индийското орехче
3. В отделна купа разбиваме с миксер захарта, маслото и яйцето. След това прибавяме и млякото.
4. Постепенно добавяме и сухите съставки.

5. Разпределяме тестото във формички за мъфини като ги пълним 3/4 от обема и печем 25-30 минути или докато клечка за зъби излиза суха.
6. Опечените кексчета оставяме да поизстинат малко и междувременно разтапяме маслото в купичка и смесваме захарта с канелата в отделна купичка. След като кексчетата са поизстинали и могат да се взимат с ръце ги отделяме от хартиените формички. Всяко кексче потапяме в маслото а след това овалваме в захата с канелата и после връщаме вхартиените формички. 
Да Ви е сладко !
:)


неделя, 6 април 2014 г.

Бадемово-какаови бисквитки | Cocoa almond cookies

         Необходими продукти:
120г. смлени бадеми
30г. ягодов или ванилов протеин 
 (или пък какъвто ви харесва в крайна сметка)
2с.л. какао

55г. масло на стайна температура
35г. кафява пудра захар
      
       Приготвяне:
Загряваме фурната на 175 градуса.
В купа слагаме всички съставки и омесваме с ръце. Става леко трошливо тесто. Оформяме топчета с големината на орех и поставяме в тава покрита с хартия за печене. С влажни пръсти леко притискаме топчетата за да станат плоски и слагаме да се пекат в загрятата фурна за 8-10 минути. Много лесно се препичат и изгарят и е по-добре да се пекат по-малко отколкото да изгорят. След като ги извадим от фурната ги оставяме на страна докато изстинат и чак тогава ги преместваме защото иначе ще се разпаднат ако се опитате да ги местите горещи.