Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

вторник, 25 февруари 2014 г.

Мекици | Bulgarian Mekitsi [fried dough]


Продукти:
500г бяло брашно
1 пакетче суха мая
щипка сол
щипка захар
хладка вода около 200-250 мл
олио за пържене

Рецептата я видях от тук и е предложена за френски хляб.


Приготвяне:
Пресяваме брашното и правим кладенче, в което изсипваме маята, солта, захарта и водата. Омесваме тесто по тази технология. В клипчето се казва, че трябва да се удари тестото 800 пъти, а аз стигнах до 80 и ме заболя кръста, но се получи идеално. Става много еластично и меко тесто. Поставяме го в чиста стъклена купа и покриваме със стреч фолио и отгоре с кърпа. Оставяме го да стане 3 пъти по-голямо (или около 2 часа) и след това директно от купата с намазнени ръце си оформяме мекици и ги слагаме да се пържат на не много силен огън.

така изглежда след омесването

това е след втасването

а такава структура се получава след като се меси по този начин

Тестото стига за 11-12 големи мекици. Много бухват и се пържат много бързо!

Много са вкусни и с истински мед!





неделя, 23 февруари 2014 г.

Голям и пухкав кекс с малини | Big and fluffy raspberry cake


Необходими продукти:
1 ч.ч. малини
4бр. яйца
100г краве масло на стайна температура
100мл зехтин
1,5ч.ч. кристална захар
150 мл. прясно мляко
2,5 ч.ч. брашно
2 ванилии
1 пакетче бакпулвер Dr. Oetker
3-4 с.л. какао
40г натурален шоколад (аз ползвам този от LIDL)



Начин на приготвяне:

В голям съд разбиваме много хубаво с миксер маслото и зехтина със захарта докато побелеят (майка ми ме научи на трика със 1/2 зехтин, 1/2 масло, така става по-пухкав кекса). Започваме да прибавяме яйцата едно по едно, като след всяко разбиваме хубаво до пълното му усвояване. Изсипваме и прясното мляко и разбиваме добре. Сместа може да започне да ви изглежда като пресечена, но точно така трябва и да бъде ;). Смесваме, брашното ванилиите и бакпулвера и го слагаме в сито (на мен така ми е най-удобно, ползвам едно сито от икеа, струва 5 лв.) Пускаме миксера отново и без да го спираме пресяваме малко по малко брашното. Ако нямате сито можете да ползвате купа и да си го прибавяте с лъжица разбира се :). След като сме прибавили цялото брашно се получава пухкава смес. Отделяме 1/3 от нея и към тази 1/3 прибавяме нарязания шоколад и какаото. В тавичка покрита с хартия за печене или намаслена и набрашнена, изсипваме шоколадовата смес. Върху нея изсипваме и бялата и най-отгоре подреждаме малините.
 По принцип  оригиналната рецепта http://culinarywithme.com/archives/25 , която малко съм попроменила, там е с череши и пише че трябва да се овалят в брашно и ще потънат на дъното. Аз овалях и малините с идеята да не потънат защото са доста по-лекички от черешите, така че ако ползвате малини и искате да отидат в шоколадовата част на кекса не ги овалвайте в брашно. Та.. след като подредите желаните от вас плодове слагате да се пече в загрята на 160-170 градуса фурна. Времето за печене зависи от големината на формата. Аз го пекох в тавичка с размери 23/13/6 и се пече горе долу 50-55 минути, като след първите 30 минути  намалих градусите от 170 на 160. Ами.. това е, кекса е страшно вкусен и пухкав и когато се разчупва се чува все едно се пукат балончета!