Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

сряда, 29 януари 2014 г.

Брускети с Бри | Brie cheese bruschetta

 За тази вкусотия ни трябват:
Няколко филийки хляб, в случая домашно направен
3-4 с.л. зехтин
резенчета Бри
2 листенца босилек
1 обелена скилидка чесън
1 домат
3-4 маслини каквито обичате
фурна загрята на 200 градуса :)

Нарязваме маслините на малки парченца, след като сме отстранили костилките. Нарязваме доматите на полумесеци, кръгове или кубчета без да махаме семките(те са нааай-вкусното нещо от целия домат хи хи). Нарязваме и сиренето на резенчета в някаква форма която ви допада, може дори да го накъсате.
Поръсваме филийките със зехтин и от двете страни, поставяме ги в тавичка с хартия за печене и поръсваме отгоре маслините. Слагаме ги на загрятата фурна и печем около 5-6 мин.
Като ги извадим от фурната докато са още горещи намазваме краищата със скилидката чесън. Слагаме парченцата сирене върху топлите филийки за да се поразтопят леко а отгоре и доматите. Накрая поръсваме с нарязаните листенца босилек и след 10 минути вече няма и следа от брускетите. Да ви е сладко!


неделя, 19 януари 2014 г.

Мъфини с парченца аеро шоколад | Muffins with chocolate chips

Продукти:
70г черен аеро шоколад
90г разтопено масло
2 яйца
150мл прясно мляко
200г. брашно
120г. захар
1 ванилия
2ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
3-4 с.л. какао


Приготвяне:
В една купа смесваме брашното, захарта, какаото, бакпулвера, ванилията и содата(сухите съставки). В отделна купа разбиваме с миксер яйцата, прясното мляко и разтопеното масло в продължение на 1-2 минуи. Прибавяме течните съставки към сухите и бъркаме с шпатула до получаването на хомогенна смес. Начупваме шоколада на малки парченца, добавяме го към сместа и разбъркваме. Разпределяме сместа във хартиени форми за мъфини (12бр.) и печем на предварително загрята на 180 градуса фурна около 20-22 минути.



петък, 10 януари 2014 г.

Домашен хляб | Homemade bread

Продукти:
4-5 ч.ч. брашно
1 пакетче суха мая
5-6 с.л. зехтин
1 с.л. мед 
хладка вода или рядък айрян
щипка, две сол 

Приготвяне:
Омесваме меко тесто от посочените продукти (аз го меся в купа и то съвсем за кратко като трябва да остане почти лепкаво). Оставяме го да втаса докато удвои обема си (около 1ч или малко повече). След това го омесваме за кратко върху набрашнена повърхност. За да се получи такава форма разточваме тестото на дълъг и тесен правоъгълник. Нарязваме го на ресни с ножица като всеки разрез стига до половината от ширината на правоъгълника. После навиваме на руло и го обръщаме върху тавичка покрита с хартия за печене с не-срязаната част надолу и от само себе си се оформя по този начин(е, трябва тук таме да му помогнете де, но като цяло не е хич трудно а е много красиво). Оставяме го да втаса за 20 мин. През това време загряваме фурната на 225 градуса и печем до красиво ;)
От това количество тесто се получават 2 малки хляба.




Кифлички със Сирене | Buns with cheese filling

Продукти:
*за тестото
3-4 ч.ч. брашно (около 500-600г)
1 пакетче суха мая
4-5 с.л. зехтин
1-2 с.л. мед или кафява захар
хладка вода около 1.5-2 ч.ч.

*за плънката
200 г краве сипене
2 яйца
40 г краве масло

Приготвяне:
От посочените продукти замесваме меко тесто което оставяме да втаса докато удвои обема си. След като втаса пускаме фурната на 225 градуса да загрява. Забъркваме плънката като смесваме яйцата със сиренето и намачкваме хубаво с вилица. Разтопяваме маслото. Поръсваме плота/масата (или върху каквото месите) обилно с брашно и омесваме тестото за кратко. Разточваме го на кръг с дебелина 0.5см и го нарязваме като пица като намазваме всяко парче с масло и слагаме плънка в края на парчето.
Навиваме го на кифлички и ги пренасяме в тава покрита с хартия за печене. Покриваме с кърпа и оставяме кифличките да втасат за 20 мин.
Изпичаме ги на предварително загрята до 225 градуса фурна.




вторник, 7 януари 2014 г.

Картофена Крем Супа с Къри | Potato cream soup with curry

Продукти:
*за супата
5-6 големи картофа
1 голяма скилидка чесън
1 пълна шепа с челадинки 
1 голям морков
700-800 мл вода
20 мл кондензирано мляко(неподсладено)
20 мл готварска подсладена сметана
85 г краве масло
сол
черен пипер
къри

*за крутоните
7-8 филии хляб
5-6 супени лъжици зехтин
формички за сладки :)



Приготвяне:
Обелваме картофите и морковите, нарязваме ги на парчета и ги слагаме в тенджера. Обелваме скилидката чесън, измиваме гъбите и ги слагаме при картофите. Заливаме зеленчуците с водата и посоляваме. След като се свари всичко махаме от огъня и пасираме директно в тенджерата. След като получим гладка смес слагаме маслото, сметаната и млякото и пасираме отново. Подправяме на вкус с кърито и черния пипер.Нарязваме с формичките крутоните. Слагаме зехтина да се загрее в тигана и запържваме като разбъркваме от време на време и приятен апетит ! :)

понеделник, 6 януари 2014 г.

Коледен Орехов Пай | Christmas walnut pie

Продукти:
За масленото тесто:
250 г брашно
1 яйце
125 г пудра захар
125 г краве масло на стайна температура
1 ванилия
щипка сол

За плънката:
200 г захар
200 мл подсладена готварска сметана
250 г едро начупени орехи


Приготвяне:
Разбиваме с миксер маслото със захарта. Прибавяме яйцето, ванилията и щипката сол и разбиваме хубаво.
Прибавяме брашното и замесваме меко тесто. Увиваме в стреч фолио и го оставяме в хладилника за 20-30 минути. След като си почине тестото го разточваме и изрязваме кръг с диаметъра на формата. С останалата част от тестото оформяме брод и оставяме на страна.С вилица или нож правим дупки в тестото за да излиза въздуха и да не се подуе.

За плънката разтопяваме захарта на златист карамел заедно с 1-2 с.л. вода. Едновременно с това сме сложили сметаната да кипне. Внимателно я прибавяме към карамела и бъркаме докато се получи гладка смес. Прибавяме и орехите. След като поизстине малко изсипваме сместа във формата и печем на 180 градуса предварително загрята фурна. 

Рецептата е от Йоли :)