Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

четвъртък, 25 септември 2014 г.

Какаов Кекс със Заквасена Сметана | Cocoa cake with sour cream



Когато в хладилника има само едно яйце, обаче искате да направите кекс.. е.. ето го! Вкусен, пухкав, с аромат на какао и внаилия, наситен шоколадов цвят, лесен и бърз за приготвяне, топящ се в устата. Лошото е, че бързо свършва...



Необходими продукти:

80г меко масло
100г кристална захар
1 яйце
80г заквасена сметана
100г бяло брашно
20г какао на прах
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода за хляб


Приготвяне:

Загряваме фурната на 180 градуса. Намазняваме и набрашняваме формичка за кекс. В купа пресяваме брашното заедно със содата, бакпулвера, ванилията и какаото. В друга купа разбиваме маслото и захарта на пухкав крем. Прибавяме яйцето, а след като се усвои напълно прибавяме и заквасената сметана. Без да спираме миксера започваме малко по малко да прибавяме и сухата смес. Накрая се получава гъста, лъскава и пухкава смес. Изсипваме във формичката и заглаждаме. Слагаме във фурната и печем около 45 минути (проверяваме с клечка за зъби). Изваждаме кекса от фурната и го оставяме за 10 минути във формата. След това минаваме с остър нож по краищата и изваждаме от формата, за да изстива върху метална решетка.

Лесно, бързо, кратко и приятно за небцето.



Добър Апетит!





10 коментара:

  1. МНого вкусен изглежда, някак влажна структура има, точно такива ги харесвам. А и какво сърчице ти се е получило:). Прекрасна вечер, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, и аз много се изкефих на сърчицето :))) Структурата на кекса наистина е по-влажна и буквално се разтапя в устата! Мога да кажа че това 100% ми е новия любим кекс.
    Благодаря за милите думи, хубава вечер и на теб!

    А кексчетата с целувчена коричка също са по-влажни и могат да се конкурират с този кекс. Препоръчвам ги :) http://lipodve.blogspot.com/2014/04/blog-post_28.html

    ОтговорИзтриване
  3. Лили, ама и аз точно такива ги обичам! Вече сме две с Катето. :)
    С удоволствие се черпя с вкусотията, която пак ни показваш. Поздрави и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  4. И аз съм в групата! Наистина много сполучлива рецепта се оказа.
    Поздрави и хубава вечер и на теб Гери! :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда мноооооого вкусно!!! В най-скоро време ще пробвам рецептата!
    Поздрави и хубава вечер! ))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много!
      Ще се радвам да споделиш резултата!
      Поздрави и хубава вечер!!! :)))

      Изтриване
  6. Лили,тази рецепта я направих с кисело мляко и безглутеново брашно получи се много мек и ефирен кекс.Направих и кекса с оризово брашно прекрасен се получи.Препоръчвам и двете рецепти на хора ,които са на безглутенова диета.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесва! Кой ми пише, ако не е тайна разбира се! (:
      Това са ми едни от любимите кексове и когато искам да ги направя малко по-задавословни, или пък за някой с по-специална диета, също заменям голяма част от съставките!
      Кравето масло с кокосово, бялата захар с кокосова или мусковадо, брашното и т.н.
      Радвам се, че споделяш резултата и ти харесва!
      Пожелавам хубава вечер и до скоро! (:

      Изтриване
  7. Лили,не съм по здравословното хранене.Преди три години ми откриха алергия към глутена и от тогава се наложи да си правя домашни сладкиши.Безглутеновото брашно е скъпо и така съобразявам рецептите,че да използвам колкото се може по-малко от него.От толкова време не съм правила кекс и твойта рецепта беше симфония за душата ми.Благодаря!Елена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря, Елена! Много се радвам, че си открила подходящия кекс!
      Заповядай отново!
      Поздрави и усмихната седмица! (:

      Изтриване