Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

сряда, 24 септември 2014 г.

Бостънски крем пай | Boston cream pie

Понеже се оказа, че блога ми става на 1 година, а и много отдавна искам да го направя този така известен сладкиш (въпреки че не го направих с традиционния крем де...) реших с това да ви почерпя. Блатовете му са толкова пухкави, че в едно парченце има 5 милиона балончета. Млечно-кафявият цвят на коричката е толкова апетитен, че може да ви накара въобще да не стигнете до правене на крем, ами направо от фурната да го нападнете. Съветвам ви да не се поддавате на изкушението, защото в комбинация с крема от заквасена сметана и малини с няколко капки лайм сладкиша става още по-неустоим. Е... запътвам се към рецептата, надявам се да ви хареса, хич не е сложна, даже повечето работа се върши от миксера. В края на публикацията ще напиша и рецептата за оригиналния крем с който се прави пая.


Неоходими продукти:


За блатовете:

4 бр малки или 3 големи яйца на стайна температура
110 г захар
110 г бяло брашно
щипка сол
2 с.л. разтопено масло
2 ванилии

За крема:

1 голяма кофичка заквасена сметана
2 пълни шепи замразени или пресни малини
4-5 с.л. пудра захар
няколко капки сок от лайм
настъргана кора от лайм (по желание)

За топинга:

65 г натрошен черен шоколад
50 мл  подсладена готварска сметана*

* Ако не е подсладена може да сложите 1 супена лъжица мед или захар


Начин на приготвяне:

Блатове:

Загряваме фурната на 160-165 градуса.
Намазняваме кръгла форма за кекс с диаметър 22 см. Ако не е с отделящо се дъно изрязваме кръг от хартия за печене с диаметъра на формата  и поставяме върху намазненото дъно, след което набрашняваме стените на съда.
В съд пресяваме брашното заедно със солта и ванилията. В голяма чаша разтапяме маслото в микровълновата фурна и го оставяме настрана. 
В дълбока купа слагаме яйцата заедно със захарта и започваме да разбиваме с миксера първоначално на по-бавна степен и постепенно я увеличаваме. Разбиването продължава докато сместа не утрои обема си или около 5-6 минути. 
Намаляваме миксера на най-ниската скорост и започваме да прибавяме брашнената смес малко по малко. След като сме добавили и последната порция от сухите съставки разбиваме за съвсем кратко време колкото да няма брашно, което не се е поело от сместа (около 5-10 секунди). Чашата с разтопеното масло се пълни до половината със сместа и се разбърква хубаво с кухненска тел, и след това се добавя обратно към голямата купа с кексова смес. С помощта на шпатула разбъркваме хубаво, за да се смесят двете смеси. 
Получава се много пухкава и мека, леко течна смес. Изсипваме я в намазнената и набрашнена форма и слагаме да се пече. Печенето отнема около 45 минути, зависи от фурната (винаги може да проверите с клечка за зъби - ако излиза суха значи е готово). Изваждаме от фурната и оставяме да изстине напълно във формата. Сладкиша се опича сравнително равен и няма нужда да се реже капаче за да се изравнят двата блата. След като изстине разрязваме на половина, за да получим 2 блата. Горния обръщаме на обратно и го поставяме отдолу.



Крем:

В купа изсипваме заквасената сметана, изстискваме няколко капки лайм и пудрата захар и с помощта на кухненска тел разбиваме внимателно докато получим гладка смес. Препоръчвам заквасената сметана на Бор Чвор пред тази на Данон, защото е по-гъста. След като сме получили гладка смес добавяме малините  и само с няколко разбъркващи движения с помощта на шпатула ги смесваме със заквасената сметана за да не се смачкат (затова винаги слагам замразени, плюс това не оцветяват крема чак толкова много).

Сглобяване:

Изсипваме крема в центъра на долния блат и го разнасяме към краищата, като оставяме по 1 сантиметър, защото иначе от тежестта на горния блат крема ще се стече.

Шоколадов ганаш:

Слагаме натрошения шоколад в стъклен или метален съд. Слагаме сметаната на котлона да заври и я изсипваме върху шоколада. Оставяме за около минута и после леко разбъркваме. За всеки случай, след като целия шоколад се е разтопил ударете купата няколко пъти върху работната повърхност, за да изкарате излишния въздух. 
Готовия шоколадов сос изсипваме в центъра на сладкиша и разнасяме с кръгови движения встрани. Готовия сладкиш съхраняваме в хладилник и е хубаво да преседи поне 6-8 часа преди да се консумира.





А ето и рецептата за оригиналния крем, с който се прави Бостънски Крем Пай.

Ванилов сладкарски крем:

375 мл прясно мляко
2 ванилии
110 г захар
3 жълтъка
2 с.л. блашно

Можете да прочетете как се приготвя ТУК.

Добър Апетит! :)



4 коментара:

  1. Лили, честита блогогодинка! Идеален десерт си приготвила за случая, с удоволствие ще се почерпя. :) И... определено залагам на избора ти на крем. Много свежо се е получило!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Крема наистина е много свеж, спасява във всякакви ситуации!
      Радвам се, че ти харесва.
      Хубава вечер! :)))

      Изтриване
  2. Честита годинка, Лили! Много вкусно изглежда десерта ти. Снимките са подканящи и апититни!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, много благодаря!
      Хубава вечер! :)))

      Изтриване