Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

петък, 5 септември 2014 г.

Еклери | Eclairs


Попринцип тези с кръгла форма се наричат профитероли, но понеже се правят от едно тесто ще си позволя да кажа че са еклери, защото наименованието е по-популярно. :)))

Необходими продукти:

За пареното тесто
145г брашно
115г масло
130мл прясно мляко с висока масленост
130мл вода
1с.л. захар
щипка сол
3-4 големи или 5-6 малки яйца на стайна температура

За крема:
2 ванилили
375мл прясно мляко
110г захар
3 жълтъка
2с.л. брашно

За декорация:
60г черен шоколад


Начин на приготвяне:


Парено тесто:
В тенджера слагаме маслото, прясното мляко, водата, захарта и солта. На умерен огън бъркаме докато маслото се разтопи и сместа заври. 
Щом заври изсипваме цялото брашно наведнъж и започваме да бъркаме докато се образува тесто, което се отделя от стените на съда. Най-удобно е с дървена лъжица. Намаляваме огъня и продължаваме да бъркаме още около 1-2 минути. 

След като се е образувала хубава топка тесто я изсипваме в голяма стъклена купа и разстиламе по стените . Оставяме го на страна за около 10 минути да се охлади. Тестото трябва да е топло, но не и да пари.

Пускаме фурната да загрява на 200 градуса.
Към изстиналото тесто започваме да прибавяме яйцата едно по едно. С дървена лъжица бъркаме до пълното усвояване на яйцето и чак след това прибавяме следващото. В зависимост от това колко са големи яйцата може да трябва едно повече или едно по-малко. Целта е да се получи гладко и меко тесто което не се разтича.

В тава с хартия за печене оформяме еклерите. Това може да стане като се напълни сместа в пош и се шприцоват, с лъжица за сладолед или с най-обикновена лъжица... както ви е по-удобно.

Слагаме еклерите в загрятата фурна и печем около 30 минути(зависи от големината им). След като придобият наситено златен цвят са готови. Изключваме фурната и отваряме леко вратичката и оставяме за още около 10-ина минути.

!В никакъв случай не отваряйте фурната докато еклерите не са готови защото ще се сплескат!
Изваждаме еклерите на метална решетка и с остър нож пробиваме малка дупчица във всеки еклер за да излиза парата и да не се овлажнят.
Крем:
Докато еклерите се пекат започваме приготвянето на крема.
В купичка разбиваме жълтъците, половината захар и брашното.

Слагаме прясното мляко с другата половина захар и ванилиите на умерен огън. След като се загрее добре изсипваме 3-4 супени лъжици към жълтъчната смес.

Изчакваме млякото да заври, прибавяме жълтъчната смес и започваме да бъркаме енергично (най-добре с тел за разбиване) докато крема се сгъсти (около 3 минути).
Готовия крем изсипваме върху плоска метална, керамична или стъклена студена повърхност. Разстиламе го добре и го покриваме със стреч фолио за да не се образува коричка. Оставяме на страна да изстине добре.



Пълнене на еклерите:
В зависимост от това колко големи са еклерите пробиваме по 1 или 2 дупки на дъното с помощта на остър нож и пълним с пош с тънък накрайник. Ако нямате пош разрязвате на две и пълните всяка или една от половинките с крем.

Декорация:
Разтопяваме шоколада на водна баня. Гребваме по една чаена лъжичка разтопен шоколад и размазваме върху всеки еклер или разпръскваме, а може и да потапяме еклерите в шоколада.

Могат да се хапват веднага или да се приберат в хладилника за да се втвърди шоколада и да хрупка. Съхраняват се в кутия или плик в хладилника!


Може да изглежда дълго и сложно за приготвяне, но истината е, че не се изискват кой знае какви умения и сръчност за да се справите с еклерите. Дано съм била полезна. 
Е... да ви е сладко! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар